Sensationele zege voor Club Brugge in Champions League op Leipzig

© (Foto BELGA)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Het Champions League-sprookje van Club Brugge blijft duren. Na het knappe gelijkspel tegen PSG pakte het nu de volle buit bij RB Leipzig. De avond begon nochtans ongelukkig want na vijf minuten had Nkunku al voor de 1-0 gezorgd. Brugge speelde echter een dijk van een eerste helft, met goals van Vanaken en Rits als hoogtepunt. Club hield stand in een lastige tweede helft en staat met vier punten mee aan de leiding.

Clement koos voor dezelfde elf namen die tegen PSG aan de aftrap kwamen, net als afgelopen weekend tegen Leuven. Zijn typeploeg krijgt stilaan vorm, Vormer was voldoende hersteld van zijn achillespeesblessure om op de bank plaats te nemen en kreeg een kwartier speelgelegenheid.

De veelbelovende start van Club in hun vijftigste Champions League-wedstrijd werd al snel in de kiem gesmoord. Nsoki schoof niet snel genoeg in na een doeltrap van Mignolet en zo kon Nkunku de buitenspelval ontlopen. Het duurde even alvorens de VAR de goal toekende maar de vierde goal deze campagne van Nkunku kwam er wel degelijk. Brugge bleef niet bij de pakken zitten, De Ketelaere zette zijn prima prestatie van tegen PSG verder en was bij momenten alweer ongrijpbaar. Zijn eerste mooie actie werd door Vanaken op doelman Gulacsi getrapt.

Van 1-0 naar 1-2

Halverwege de eerste helft zette CDK andermaal een erg knappe aanval op, dit keer scoorde Vanaken wel. De vlag ging de lucht in maar ook deze keer moest de VAR de lijnrechter overrulen. Een verdiende gelijkmaker en daar hield het niet op. Club Brugge bleef zowaar de betere ploeg. De thuisaanhang werd er wat ongemakkelijk van. Mata speelde een dijk van een wedstrijd en Vanaken heerste op het middenveld. Lang en De Ketelaere zochten en vonden elkaar voortdurend. Enkel Sobol had moeite met het niveau. Op slag van rust kwam blauw-zwart op voorsprong. Een voorzet van Mata belandde via Vanaken voor de voeten van Rits en die kon eenvoudig binnen knallen. Met 1-2 de rust in, het CL-sprookje bleef maar duren.

Club houdt stand

Een ander spelbeeld in de tweede helft. Club Brugge moest het balbezit aan Leipzig laten, die al snel drie verse krachten in het elftal gooiden. Brugge kreunde onder het overwicht maar toch moest Mignolet nauwelijks een bal pakken. De laatste twintig minuten kwam Wesley een vermoeide De Ketelaere vervangen. Wat een wedstrijd alweer zeg van de Bruggeling, die staat inmiddels in het scoutingsboekje van elke Europese topploeg. Een moegestreden blauw-zwart moest zich naar het einde slepen, op de counter vergat Noa Lang zelfs de doodsteek te geven. Club zette een gigantische stap om Europees te overwinteren en mag zelfs dromen van een verlengd verblijf in de Champions League. Dat hadden zelfs de grootste optimisten niet durven voorspellen na de loting.

Opstelling Leipzig: Gulacsi, Simakan (78’ Adams), Orban, Klostermann, Szoboszlai (58’ Silva), Kampl, Laimer (46’ Haidara), Mukiele (46’ Gvardiol), Forsberg, Poulsen (78’ Brobby), Nkunku.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (79’ Ricca), Nsoki, Hendry, Mata, Balanta, Rits (79’ Vormer), Vanaken, Lang, De Ketelaere (72’ Wesley), Sowah (68’ Van der Brempt).

Gele kaarten: 87’ Balanta.