Scoort Kristof D’Haene vanavond opnieuw een pareltje tegen Anderlecht?

Redactie KW

KV Kortrijk ontvangt vanavond Anderlecht. Paars-wit en de West-Vlamingen hebben evenveel punten: veertien stuks. “We kunnen een kloofje slaan als we drie punten thuishouden”, zegt Kristof D’Haene (30), die vorig seizoen tegen Anderlecht een pareltje scoorde vanuit een quasi onmogelijke hoek. Een goal die door de fans uiteindelijk tot ‘Doelpunt van het seizoen’ werd verkozen.

Oef, deed dat deugd. Op de vorige speeldag won KV Kortrijk met 1-2 op bezoek bij KV Mechelen. Gelegenheidsaanvoerder Kristof D’Haene beseft dat de thuisploeg hen wel een beetje geholpen heeft door een rode kaart voor Kabore. “Het was een belangrijke overwinning”, zegt de Zwevegemnaar. “We kunnen nu met een gerust gevoel naar boven kijken in het klassement. We staan op vijf punten van de leider, het kan snel gaan in het voetbal. Maar we moeten eerlijk zijn, die rode kaart heeft ons geholpen.”

D’Haene had een groot aandeel in de zege. Hij schilderde een voorzet minutieus op het hoofd van Makarenko, die de 1-2 tegen de touwen knikte. In de absolute slotfase keilde D’Haene een inzet weg vanop de lijn. Hij blijft er stoïcijns kalm bij. “Ach, ik ben blij dat ik de ploeg kon helpen. Het is altijd leuk om beslissend te zijn met een assist, maar de winst is het belangrijkste. En die bal die ik van de lijn haalde? Het werd nog eventjes warm, ja. (lacht) Gelukkig trokken we de zege over de streep.”

Aangever

D’Haene miste de beginfase van de competitie door een enkelblessure. Hij heeft geen last meer van kwaaltjes. “Het is intussen al zes weken geleden. Ik had een stamp geïncasseerd. Mijn enkel was een beetje verdraaid. Alles is in orde, het kon veel erger geweest zijn.”

Ondanks die gemiste competitiestart kan de linksachter al twee assists voorleggen in zes wedstrijden. “Dat is niet slecht hé, voor een linksback. (lacht) Of ik een bepaald aantal assists voor ogen heb? Niet echt. Het mogen er zoveel mogelijk zijn. Twee seizoenen geleden klokte ik af op acht stuks. Vorig jaar kroop ik zes keer in de rol van aangever. Door de lockdown was het seizoen plots afgelopen. Ik kon dus nog meer assists verzameld hebben, maar goed.”

“Of die goal tegen Anderlecht mijn mooiste was? Ik zou ze allemaal eens moeten bekijken”

Door de afwezigheid van Van Der Bruggen kreeg D’Haene de aanvoerdersband. “Ik denk dat de coach voor mij gekozen heeft omdat ik de speler ben die het langst voor KV Kortrijk voetbalt. Ik ben iemand die graag coacht op het veld.”

Trainerscursus

D’Haene hoopt na zijn carrière als actieve profvoetballer aan de slag te blijven in de voetbalwereld. In september startte hij een trainerscursus. “We zijn acht lessen ver. We hebben een leuk groepje met profs en ex-profs. Zo zijn er Sammy Bossut, Louis Bostyn en Laurens De Bock van Zulte Waregem. Mijn ploegmaat Michiel Jonckheere en Wouter Biebouw van Beerschot nemen ook deel. En dan heb je nog ex-profs als Hans Cornelis en Steven De Petter. De lessen worden gegeven in het stadion van Zulte Waregem. We volgen nu de cursus voor het getuigschrift C. Daarna volgt uiteraard B en dan pas UEFA A. We krijgen een verkorte versie, maar het zal toch nog eventjes duren vooraleer ik alle diploma’s heb verzameld. Ergens hoop ik dat de kans zich voordoet dat ik na mijn actieve carrière meteen kan beginnen als trainer. Of ik er ooit aan gedacht heb om makelaar te worden? Nee, dat is een stiel apart.” (lacht)

Eerst zal D’Haene nog een hele tijd te bewonderen zijn in het Guldensporenstadion. Begin april verlengde de linksback zijn contract tot en met juni 2024. “Als het kan, sluit ik hier mijn carrière af. Ik heb er nooit aan gedacht om naar het buitenland te trekken. Ik zit hier goed. Ik ben in West-Vlaanderen opgegroeid, al mijn vrienden en familie wonen hier. Ik ben ook vader van een zoontje van tien maanden. Ik zit hier op mijn plaats. Als ik hier blijf tot het einde van mijn contract, zal ik negen jaar de rood-witte kleuren van KV Kortrijk verdedigd hebben.”

Kerel van het Seizoen

De supporters van KV Kortrijk dragen hun linksachter hoog in het vaandel. De voorbije twee seizoenen werd D’Haene verkozen tot AGO Jobs & HR Kerel van het seizoen. Op de sociale mediakanalen van KVK werd enkele dagen geleden een campagne gestart: De grootste fan van Kristof D’Haene. “Dat is om mij de trofee uit te reiken. Door corona gaat dat nu moeilijk op het veld.”

Kristof D'Haene, de chouchou van het Kortrijkse publiek.
Kristof D’Haene, de chouchou van het Kortrijkse publiek.© BELGA

Vanavond ontvangt KV Kortrijk Anderlecht. En D’Haene heeft mooie herinneringen aan de wedstrijd van vorig seizoen. KVK won met 4-2 en hij scoorde het laatste doelpunt na een dribbel en knappe afwerking vanuit een héél scherpe hoek. “Dat doelpunt zal me altijd bijblijven. Het was pal voor de harde kern. Ik had wel een beetje geluk bij mijn dribbel, maar ik trapte de bal goed binnen. Ik keek nog om iemand aan te spelen, maar er was niemand mee. Of het mijn mooiste doelpunt ooit was? Dat kan, maar ik zou ze allemaal eens moeten bekijken.”

KVK kijkt terug op een seizoen met ups-and-downs. Er werd gestart met 4 op 9, daarna volgde een 6 op 6 en dan een magere 1 op 9. “Door de winst op KV Mechelen zijn we misschien vertrokken. Nu hebben we thuis Anderlecht, dan trekken we naar Zulte Waregem en ontvangen we Beerschot. We zouden een reeksje moeten neerzetten. Zo steken we lijn in onze prestaties.”

Vrijdag 23 oktober om 20.45 uur: KV Kortrijk – Anderlecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.