Schoonbroers starten komend seizoen allebei als T1: “We hebben alle twee dezelfde visie op voetbal”

Tom Slosse (links) en Pedro Nolf samen met hun partners Kristel en Petra Vandenberghe.© (Foto RB)
Tom Slosse (links) en Pedro Nolf samen met hun partners Kristel en Petra Vandenberghe.© (Foto RB)
Redactie KW

Vanaf half juli gaat Tom Slosse voor het eerst aan de slag als hoofdcoach bij VK Langemark-Poelkapelle. Mocht hij tips nodig hebben, kan hij zeker horen bij zijn schoonbroer, die intussen bakken ervaring heeft in het vak. Pedro Nolf start binnenkort zijn twintigste jaar als hoofdtrainer. “Ik zal me nooit opdringen, maar als Tom vragen heeft, kan hij altijd bij mij terecht.”

Tom en Pedro ontmoetten elkaar dankzij hun echtgenotes, die zussen zijn. “We kenden elkaar niet vooraf”, vertelt Tom (48). “Ik heb Pedro ongeveer twintig jaar geleden leren kennen door mijn vrouw. Het klikte meteen goed. We deelden een gemeenschappelijke interesse en het gaat nog steeds vaak over voetbal wanneer we samen zitten. Toen ik Pedro leerde kennen, was hij beloftentrainer in Langemark.”

“Tom was toen nog actief als speler bij het toenmalige KFC Izegem”, pikt Pedro in. “Ik probeerde geregeld eens een wedstrijd van Tom mee te pikken, maar dat was niet zo eenvoudig aangezien ik zelf vaak langs de lijn stond. Na één jaar beloften in Langemark ben ik door een samenloop van omstandigheden hoofdtrainer geworden. Ook daar hebben we iets gemeenschappelijks. Voor mij was KFC Langemark mijn eerste kans als hoofdtrainer. Nu krijgt Tom diezelfde kans bij VKLP.”

Popelen om te starten

Pedro Nolf, die binnenkort aan zijn tweede jaar in Nieuwkerke start, is intussen goed gekend in de streek en was onder meer nog actief bij KFC Langemark, SC Zonnebeke, FC Passendale, KVP Gits, KFC Poperinge, BS Geluveld, GS Voormezele en KSK Vlamertinge. Vorig jaar was dan ook voor het eerst een bijzonder jaar, zonder veel voetbal. Toch vreest Nolf niet dat zijn spelers met minder motivatie aan het komende seizoen zullen beginnen. “Ik denk dat het net het omgekeerde zal zijn. Iedereen heeft er bijzonder veel zin in en staat te popelen om opnieuw te kunnen beginnen. Vorig seizoen hebben we maar vier speeldagen kunnen afwerken. De kern verandert nauwelijks en ik voel me heel goed in Nieuwkerke.”

Zowel Tom Slosse als Pedro Nolf starten de voorbereiding met hun club half juli. Op 21 juli ontmoeten beide coaches elkaar voor een oefenwedstrijd. “Het niveauverschil zal misschien wat groot zijn, maar we zullen er een goede training van maken. We hadden dit besproken en een oefenwedstrijd tegen elkaar moest er absoluut van komen”, gaat Slosse verder.

Ook in Langemark kijken ze uit naar het nieuwe seizoen. Ook daar is de kern nauwelijks gewijzigd. Larson Vanderwee en James Mullebrouck komen erbij. Bij de vertrekkers staat Camara Balla Moussa op de lijst. “Moussa’s verblijfsvergunning is jammer genoeg niet verlengd. Hij verblijft wel nog in België, maar mag geen officiële taken meer uitvoeren. Hij mag dus geen wedstrijden meer spelen. We zullen hem wel blijven bij de groep betrekken en hij blijft ook welkom op training. We hopen dat zijn verblijfsvergunning toch nog in orde komt en dan komt hij uiteraard opnieuw in aanmerking om wedstrijden te spelen”, aldus Tom.

Wanneer we Nolf naar zijn mooiste moment in zijn lange trainerscarrière vragen kan hij er niet zomaar eentje uitpikken. “Ik koester heel mooie herinneringen aan mijn periode in Langemark. Het was mijn eerste ervaring en ik werd eigenlijk heel onverwacht trainer. We werden onmiddellijk vijfde en het jaar erop derde in tweede provinciale. Ook aan Zonnebeke bewaar ik heel veel mooie herinneringen. In die lange tijd ben ik één keer kampioen geworden. Dat was met KFC Poperinge.”

“Enkel mijn tijd in Gits was een minder goede ervaring. We begonnen er schitterend in de voorbereiding en wonnen er alles. Maar wanneer de competitie startte, lukte er plots niet meer. De mayonaise pakte niet. Toen ik een telefoon kreeg uit Poperinge om over te stappen, ben ik met het bestuur gaan praten en hebben we dat op een mooie manier kunnen afhandelen. Maar het blijft tot op vandaag een raadsel waarom het daar niet lukte.”

Goal meer maken

Dat beide coaches een gelijkaardige visie op het voetbal hebben, daar zijn ze het beiden roerend over eens. Ze kiezen er alle twee voor om een aanvallende spelstijl te hanteren. “We hebben beiden ons UEFA B diploma gehaald. Tijdens die opleidingen word je natuurlijk wel in een bepaalde richting geduwd. Ik denk dat we beiden de ambitie hebben om veel doelpunten te maken. Je ziet dat ook aan de uitslagen van de ploegen die Pedro heeft getraind. Het doel is altijd om er eentje meer te maken dan de tegenstander”, legt Tom Slosse uit.

“Klopt”, lacht Pedro Nolf. “Wanneer we over voetbal praten, merk ik aan alles dat we eenzelfde kijk hebben op het spel. We zijn liefhebbers van voetbal met grote V. Daarmee bedoel ik een 4-3-3 hanteren en opbouwend voetbal spelen met backs die inschuiven. Tom heeft ook altijd dat soort voetbal proberen te brengen als jeugdtrainer. Het zou jammer zijn mocht Tom dit niet doen op het veld in Langemark, dat toch wel tot de betere uit de streek behoort”, besluit de 49-jarige Nolf. (BP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.