Schooldirecteur Luc Beyens traint U6 SCT Menen, maar supportert voor zoon Jasper (Mandel United)

© VDB
Wouter Vander Stricht

Schooldirecteur Luc Beyens volgt wekelijks de matchen van Mandel United A waar zoon Jasper voetbalt, maar kent ook SCT Menen vrij goed. Hij woont nog in Menen en traint er de U6. “Ik tracht hen vooral techniek bij te brengen, want daarmee win je wedstrijden…!”

Verwar hem niet met de Limburgse Luc Beyens, die voetbalde negen seizoenen (256 matchen, 32 goals) voor Club Brugge. ‘Onze’ Luc Beyens (straks 59) groeide op in de arbeiderswijk de Barakken in Menen. Voetballen mocht hij van zijn pa niet, hoewel die zelf in het bestuur van Sporting Menen was betrokken. “Hij zag er te vaak dat spelers als koopwaar werden behandeld. Maar ik beoefende op school wel allerlei sporten, iets wat ik mijn kinderen ook altijd bijbracht.”

Zijn pa zou ook zijn grootste fan blijken, net als Luc dat nu voor zijn drie kinderen is. Bieke (33) is ondertussen gestopt als volleybalster en zorgde al voor twee kleinkinderen. Jasper (29) shot dus bij Mandel United, Jelle (25) staat in doel bij de B-ploeg van KSV Moorsele. Zelf zit Luc al 30 jaar in het vak als jeugdtrainer. Hij was ook een klein decennium TVJO bij KSV Roeselare en stampte daar onder meer grote voetbalkampen uit de grond. Het was ook daar dat Jasper te licht werd bevonden. Letterlijk dan wel. “Jasper, die ondertussen flink opgeschoten is, was te klein. Via KV Kortrijk belandde hij uiteindelijk bij de beloften van SCT Menen. Het heeft geen haar gescheeld of hij was gestopt met voetballen. Ik verschil ook grondig van mening met clubs die selecteren op gestalte. Je moet kijken naar de techniek. Als je technisch sterker bent, kun je de meeste wedstrijden naar je hand zetten.”

Club van mijn hart

Zelf kreeg hij eigenlijk geen jeugdopleiding, speelde hij bij de schoolploeg en shotte bij een caféploeg tot het SK Gullegem van toenmalig trainer Johny Thio er hem kwam wegplukken. “Technisch was ik geen kraan, maar ik was erg snel. Een diepe bal en ik was er gegarandeerd als eerste bij. Ik speelde kampioen met Gullegem in eerste provinciale, maar na mijn legerdienst en een uitleenbeurt aan Wevelgem, trok ik uiteindelijk naar Winkel Sport. Dat zou de club van mijn hart worden, ik speelde er zeven seizoenen. We beleefden er prachtige jaren en het is altijd nog een blij weerzien met mijn ploegmaats van toen”, aldus de directeur van Basisschool De Graankorrel in Wervik, waar maar liefst 700 kinderen school lopen.

Schooldirecteur Luc Beyens traint U6 SCT Menen, maar supportert voor zoon Jasper (Mandel United)

Wekelijks ziet hij Mandel United aan het werk, maar als trainer van de U6 van SCT Menen speelde hij ook al enkele demonstratiewedstrijden voor de match van het eerste elftal. “Pascal Verriest heeft daar weer mooi werk geleverd. Met quasi allemaal nieuwe namen en met een flink gereduceerd budget doen ze het niet onaardig. Dat Mandel United maar oppast.”

De jeugdopleiding ligt Luc Beyens nog altijd na aan het hart. “Mandel speelde vorig weekend tegen het jonge talent van Club Brugge en blikte hen met 5-1 in. “Eerlijk? Ik zie geen enkele van die gasten doorstoten naar het eerste elftal. Het is al langer zo, Club leidt op voor de lager spelende clubs.”

Zaterdag 11 januari om 20 uur: Mandel United A SCT Menen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier