Schiervelde is de bruidsschat van het stamnummer 134

Trekken de donkere wolken boven Schiervelde straks eindelijk op? © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Wie voetbalt straks op Schiervelde? Die vraag houdt de KSVR-supporter al wekenlang bezig. Deze week doken er nog Zweedse investeerders op, maar die verdwenen met de noorderzon. Ook andere teams worden genoemd. Zoals Club Brugge dat met de Club YLA en Club NXT wel de potentie van Schiervelde naar waarde zou schatten. Maar de fans hopen alsnog op een door- of herstart van KSV Roeselare. Maar of die er komt…

De stoet aan geïnteresseerden in het stamnummer 134 moet altijd langs het Roeselaarse stadsbestuur. En daar was het de jongste weken behoorlijk druk. Heel wat clubs wilden wel eens op visite bij de burgemeester. Met Schiervelde beschikt de stad Roeselare immers over een gegeerd goed. Maar bij de stad zien ze het niet zitten om zich (weer) in een avontuur te storten. Driehonderd procent gelijk hebben ze.

Zotte voetbalwereld

Deze week werd weer maar eens geïllustreerd hoe zot die voetbalwereld wel is. Op maandagavond kreeg het schepencollege lucht van nieuwe interesse van een investeringsgroep. Franse gezanten van de Zweedse mecenassen met een stroman in Zonnebeke kwamen zich voorstellen. Het stadsbestuur kreeg echter een powerpoint te zien die het niveau van het middelbaar, het lager middelbaar, niet overstijgt.

Van Club Brugge tot VK Dadizele: iedereen komt eens snuffelen aan Schiervelde

Het pleidooi boezemde dus weinig vertrouwen in en in het stadhuis schrokken ze zich een hoedje dat de Zweedse groep zich al even snel terugtrok als ze waren opgedaagd. En bovendien dat de groep zich aan hen niet kenbaar wou maken, maar dat er in de pers wel al meer details opdoken.

Na de Amerikanen en de Fransen zijn nu ook de Zweden afgeserveerd en krijgt curator Yves François zijn stamnummer maar niet gesleten. Dat stamnummer – waar naast schulden ook nog sportieve sancties aan vasthangen – is als de schoonmoeder die je bij de gegeerde bruid moet nemen. De echte bruidsschat is echter Schiervelde. Een mooi complex waar je meteen aan de slag kunt. Heel wat teams informeerden al. Al was het maar om er hun beloften te laten spelen zodat hun eerste terrein wat minder zou afzien.

Troef en obstakel

Maar in Roeselare willen ze meer en terecht. De stad heeft al enkele provinciale clubs die het elk op hun niveau goed doen. Maar een ploeg in de amateurreeksen (is het nu derde afdeling of eerste nationale) moet toch het minimum zijn voor een groeiende en florerende stad.

Schiervelde heeft ook een troef in het businessgebouw, maar dat kan ook een obstakel zijn. Terwijl de terreinen en gebouwen aan de stad gehuurd kunnen worden aan een ‘schappelijke’ prijs, geldt voor dat gebouw – eigendom van enkele ondernemers gegroepeerd onder de VAAL – een marktconforme prijs.

Verkennende gesprekken

Een ambitieus team als VK Dadizele informeerde al even en de interesse van Club Brugge is geen geheim. Maar ondertussen wordt ook volop gespeculeerd over een fusie. KFC Izegem en OMS Ingelmunster fuseerden drie seizoenen geleden tot KFC Mandel United en die Mandel stroomt ook door Roeselare. En in één adem wordt ook Winkel Sport bij een nieuw groot fusieproject genoemd.

Maar bij beide eerstenationalers wordt dat ten stelligste ontkend. Maar dat hoeft geen beletsel te zijn dat er toch verkennende gesprekken zijn. Volgende week – als de maatregelen het toelaten – spelen Mandel en Winkel Sport tegen elkaar. Misschien zal dan wel een Roeselaarse delegatie in de tribune zitten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.