Sammy Bossut wil met Zulte Waregem via de beker nogmaals Europa in

Redactie KW

Geplaatst voor de halve finale van de beker, meer dan competitief voor een plek in play-off 1 en na een tegenvallende start weer zeker van zijn plaats onder de lat bij Zulte Waregem: het keepersleven lacht Sammy Bossut op zijn 34ste toe. Een gesprek in zes thema’s, allemaal beginnend met een letter uit zijn familienaam.

Bekerkwalificatie

Zulte Waregem kwam dinsdagavond als winnaar uit een bijzonder zwaarbevochten halve finale in de Croky Cup tegen Charleroi. “Doe me nu maar de winnaar van het duel Union-KV Kortrijk”, liet Sammy na afloop optekenen. “Bij kwalificatie is daarna in één finalewedstrijd alles mogelijk, zelfs tegen Club Brugge. Nog eens die beker winnen na strafschoppen en opnieuw Europa ingaan, hoe schoon zou dat zijn. Want onze vorige Europese campagne heb ik de club aan het vliegtuig afgezet, maar door een hardnekkige buikspierblessure heb ik niet van dat avontuur kunnen genieten.”

Organisatie

Hij liep er de voorbije weken dan wel niet bij, maar het belang van Olivier Deschacht in de herwonnen defensieve stabiliteit van Zulte Waregem valt niet te onderschatten. Bossut: “Maar één man kan in een verdediging niet alles oplossen. Oli brengt iedereen rond hem wel veel bij met zijn ervaring en positiespel.”

De doelman benadrukt dat Dury ook een linie hoger de juiste balans heeft gevonden door een herboren Damien Marcq aan Ibrahima Seck te koppelen. “Damien heeft bijna twee jaar verloren (door klierkoorts en een hamstringblessure, red.), maar als je niet al die tijd hard bent blijven werken, kan je niet op deze manier terugkeren. Chapeau voor hem. Hij neemt initiatief, trapt uitstekend met links en rechts… Met zijn huidige niveau is Damien altijd een meerwaarde.”

Solide sluitstuk

Bossut moet alleen Simon Mignolet (Club Brugge) en Nicolas Penneteau met respectievelijk 11 en 8 clean sheets laten voorgaan in het klassement van keepers die het meest de nul hielden. Wat een verademing moet dat zijn, nadat de tegentreffers hem de voorbije seizoenen rond de oren vlogen. Coach Dury kietelde zijn gewaardeerde sluitstuk afgelopen zomer door de Duitser Eike Bansen aan het seizoen te laten beginnen. “Ik train en verzorg me zoals ik altijd heb gedaan. Op mijn invallersrol eerder dit seizoen kom ik liever niet terug. Ik ben de trainer uitleg gaan vragen en heb die gekregen… Intussen heb ik bewezen wie nummer 1 is. Ik ben heus geen slechtere doelman dan diegene die in 2014 mee mocht naar het WK, maar omdat we de laatste twee seizoenen zo veel goals slikten had ik de perceptie tegen. Da’s zoals een spits altijd de boter gegeten heeft bij een ploeg die amper scoort.”

Statistiek

Philippe Albert voorspelde ons vorige week dat je dit seizoen met 44 à 45 punten gegarandeerd play-off 1 speelt. Dan heeft Zulte Waregem in de elf competitiewedstrijden die er nog resten vier zeges en twee draws nodig. Niet onoverkomelijk, toch? “Ik denk eerlijk gezegd dat we er al snel 48 nodig zullen hebben en dus mogen we vooral thuis geen punten meer te grabbel gooien, ook niet tegen Standard en Genk”, aldus nog Sammy. “Maar laat ons niet te ver op de zaken vooruitlopen. Het is al lang geleden dat we twee wedstrijden voor het ingaan van de winterstop 31 punten telden. Kortrijk weet nu ook hoe dat voelt om met sportieve stress de jaarwisseling tegemoet te gaan.”

Ondanks de puike resultaten blijven de Esseveefans de laatste weken redelijk massaal weg uit het Regenboogstadion. Tegen Sint-Truiden daagden geen 5.500 toeschouwers op, tegen Eupen amper 4.400, dinsdagavond tegen Charleroi nog minder. Was ist los? “Ik heb die vele lege plaatsen in de tribunes ook al gemerkt en denk dat het vooral te maken heeft met de povere resultaten van de voorbije twee seizoenen. De werken in de Zuiderlaan? Voor de échte Esseveefan mag dat nooit een excuus zijn. Je blijft toch ook niet thuis van je werk omdat er op het traject ernaartoe toevallig een weg openligt.”

Uit in Brugge (x2)

Twee uitwedstrijden, telkens in het Jan Breydelstadion, scheiden Zulte Waregem nog van een late kerstkalkoen. “Met alle respect, maar zaterdag op Cercle moeten we gewoon winnen als we in de running willen blijven voor play-off 1”, meent Sammy Bossut. “Dan keren we volgende week donderdag met een goed gevoel terug. Oké, tegen Club kunnen we 5-0 verliezen, maar niet vergeten dat we er vorig seizoen hebben gewonnen. Ik speel er graag met tweede kerst, want dan is er nog meer sfeer dan anders.”

Sammy Bossut is na een moeilijk seizoensbegin opnieuw eerste doelman. (foto HDV)
Sammy Bossut is na een moeilijk seizoensbegin opnieuw eerste doelman. (foto HDV)

Afgaand op de recente resultaten tegen de grote clubs – nederlagen in Gent (2-0) en thuis tegen Anderlecht (1-2) en Club (0-2) – zingt Zulte Waregem een toontje lager dan de top van de klassering. “In Gent kwamen we nog goed weg, maar dat is een ploeg die meestrijdt voor – euh – de tweede plaats. Alleen al dat middenveld met Odjidja, Kums en Owusu… Tegen Anderlecht verloren we op details. Evengoed konden we die partij gewonnen hebben. En niet vergeten dat we toch de drie punten pakten tegen Antwerp en in Mechelen. Ik vind het geen schande dat we niet de evenknie zijn van clubs met veel grotere budgetten en dus ook veel uitgebreidere kernen dan de onze.”

Transfer

Twaalf seizoenen al verdedigt Sammy Bossut vrijwel ononderbroken het Esseveedoel. Volgende zomer wordt hij 35, dan moet je al een keeper zijn om nog een transfer te versieren. “Na dit seizoen heb ik nog een jaar contract. Mocht de club dat niet wensen te verlengen, dan zal ik toch nog uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Maar ik maak me geen zorgen. Als mijn lichaam het toelaat, wil ik spelen tot mijn 38ste.”

In een vorig interview met Krant van West-Vlaanderen liet de Dentergemnaar zich ontvallen dat hij de zekerheid van ‘zijn’ club verkiest boven een avontuur bij pakweg een Turkse middenmoter, waar hij niet zeker is van zijn centen. “Daar blijf ik bij. Een avontuur in een of andere zandbak? Tja, zou jij dat uitsluiten? Ik zou altijd eerst luisteren naar het tegenvoorstel van Zulte Waregem. Oké, het mag dan financieel wel een pak minder zijn, het vooruitzicht op een mooie job na mijn carrière is me ook veel waard. Hier keepertrainer worden zou me zeker iets zeggen. Maar dan moet Gianny (De Vos, red.) al zijn voetbalschoenen en handschoenen aan de wilgen hebben gehangen, want ik ben geen potenzager.”