Sammy Bossut vier jaar na in WK Brazilië: “Jongensdroom kwam uit”

Sammy Bossut, hier naast kapitein Vincent Kompany, speelde één interland. In Genk werd werd Luxemburg vlot verslagen, maar omdat er één wissel te veel gebeurde, werd de interland niet erkend. "Maar ik heb hem wel gespeeld hé!" (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Even was er discussie over wie Roberto Martinez zou meenemen als derde keeper naar het WK in Rusland. De bondscoach opteerde voor Koen Casteels. Sammy Bossut, die vier jaar geleden die rol vervulde, kwam dit keer nooit in beeld. “Daar heb ik absoluut geen probleem mee, sommige jongens zijn gewoon beter. Ik zal het dit keer met veel plezier voor televisie volgen en supporteren voor de kleppers die ik in 2014 leerde kennen”, zegt de doelman van Essevee, die met plezier terugkijkt op zijn unieke ervaring van vier jaar geleden.

18 mei 2014. Het voetbalseizoen is net afgelopen, Sammy Bossut en Zulte Waregem hebben pas de laatste match van Play-off 1 verloren op het veld van Club Brugge. De doelman bekijkt zijn smartphone en merkt dat hij een gemiste oproep heeft. “De oproep kwam van een onbekend nummer, maar een bericht op mijn voicemail maakte duidelijk dat het Marc Wilmots was. Of ik hem snel eens kon terugbellen…”, zegt Bossut.

In balans met Proto

De keeper kon al raden waarover het zou gaan en kreeg gelijk. Hij mocht zijn valiezen pakken voor enkele weken Brazilië. “Courtois en Mignolet stonden uiteraard niet ter discussie. De positie van derde keeper stond nog open, onder meer door de schorsing van Jean-François Gillet en omdat Koen Casteels nog niet ver genoeg stond in zijn revalidatie na een scheenbreenbreuk. Wilmots legde me uit dat ik in balans lag met Silvio Proto en dat zijn voorkeur eigenlijk naar de toenmalige nummer 1 van Anderlecht ging, omdat hij meer Europese ervaring kon voorleggen. Omdat Proto zich tijdens de slotmatch van de competitie vrij ernstig had geblesseerd, kon ik zijn plaats innemen.”

“Door WK-selectie hebben we ons huwelijk met drie maanden uitgesteld”

Dat leek de logica zelve, maar er kwam toch nog wat familiaal lobbywerk aan te pas. “We hebben er ons huwelijk voor de wet, dat gepland was halfweg juni, drie maanden voor uitgesteld. Gelukkig hoefden we niets te veranderen voor ons kerkelijk huwelijk en het grote feest, die pas voor mei 2015 gepland waren.”

Amper acht dagen na het bewuste telefoontje van Das Kampfschwein, stond je zelfs voor het eerst tussen de palen in een interland, al was het dan een oefenwedstrijd. Hoe heb je dat ervaren?

“Het was een jongensdroom die uitkwam. We speelden tegen Luxemburg in een wedstrijd waarin ik niet zoveel werk zou hebben, maar waar ik toch tevreden op kon terugblikken. Het was een match die we met 5-1 wonnen, onder meer dankzij drie goals van Lukaku. Aan de tegentreffer, een knap afstandsschot van Joachim, kon ik niets doen. Ik kon me wel eens onderscheiden door een doorgebroken speler het scoren te beletten, na een klein foutje van Kompany. Het was vooral belangrijk zelf niet in de fout te gaan, zodat er geen twijfel zou rijzen over waarom Wilmots me als derde keeper had meegenomen. Spijtig genoeg gebeurde er tijdens die interland één vervanging te veel, waardoor de FIFA die wedstrijd niet erkende, maar… ik heb hem wel gespeeld, hé (lacht).”

De ontvangst bij de koning hoorde er ook bij. Sammy Bossut grapt even met gouwgenoot Nicolas Lombaerts en laat kapitein Vincent Kompany zich over koningin Mathilde ontfermen. (Foto Belga)
De ontvangst bij de koning hoorde er ook bij. Sammy Bossut grapt even met gouwgenoot Nicolas Lombaerts en laat kapitein Vincent Kompany zich over koningin Mathilde ontfermen. (Foto Belga)© BELGA

Hoe was het om als speler van een subtopclub als Zulte Waregem terecht te komen in een kern vol kleppers uit internationale topcompetities?

“Ik werd uitstekend opgevangen. Ik was één van de eerste spelers die bij het hotel arriveerden, samen met Kevin Mirallas, die spontaan met me kwam praten. Ook Vincent Kompany stelde me direct op mijn gemak, assistent-bondscoach Vital Borkelmans zorgde voor een rondleiding en stelde me aan iedereen voor. Omdat ik zelf ook iemand ben die vlot contact legt en niet in een hoekje gaat kruipen, verliep die integratie uitstekend. Als er nieuwe jongens bij Zulte Waregem arriveren, vind ik het zelf ook belangrijk die jongens meteen een comfortabel gevoel te geven, te tonen dat ze welkom zijn.”

Bij je club ben je de onbetwiste titularis. Als je als derde keeper aan een tornooi begint, weet je dat je speelkansen quasi nihil zijn. Had je het daar moeilijk mee?

“Neen, omdat je weet wie vóór je in de hiërarchie staat. Pas op, dat was allerminst vakantie, hé. Ook als derde keeper moet je heel hard werken, bewijzen dat je je selectie verdient. Als je niet mee kan op training, gaan de anderen zich logischerwijs ook vragen stellen. Het is ook een unieke kans om je niveau op te krikken. Thibaut Courtois heeft een paar keer apart getraind, dan stonden Mignolet en ikzelf tussen de palen tijdens onderlinge wedstrijdjes. Als je je daarin kan onderscheiden en positieve commentaren krijgt, geeft dat je zelfvertrouwen vanzelfsprekend een boost.”

“Ik leg vlot contact en kruip niet in een hoekje, de integratie verliep uitstekend”

Welke rol moet een derde doelman spelen in een WK-selectie?

“Zelfs al zijn je speelkansen klein, toch moet je er altijd klaar voor zijn om je vaderland te verdedigen. Stel maar dat Courtois rood pakt, geschorst is en Mignolet zich tijdens de laatste training blesseert… dan word je zomaar voor de leeuwen gegooid. Dat is ook bij de Rode Duivels ooit gebeurd (op het WK in 1982, toen Jacky Munaron speelde omdat Jean-Marie Pfaff zich had geblesseerd en Theo Custers vervolgens had geblunderd, red.). In Brazilië was dat niet het geval, waardoor ik elke match op de bank plaats nam met een gecombineerd gevoel van concentratie en ontspanning. Je opwarming is ook anders dan die van de eerste keeper, omdat je die ‘warming up’ volledig in het belang van Thibaut Courtois doet. Daarnaast moet een derde keeper inderdaad goed liggen in de groep, maar eigenlijk geldt dat gewoon voor iedereen.”

Hoe anders is een WK-match dan een duel in de Jupiler Pro League?

“Dat valt niet te vergelijken. Op alle vlakken staat er een professionele begeleiding volledig ten dienste van de spelers, het mediacircus is ontelbare keren groter, plots moet je ook interviews geven in talen die je net iets minder beheerst… Ook op dat vlak was het een aparte ervaring.”

Hoe ver zal België volgens jou geraken de komende maand?

“De poulefase overleven zou geen probleem mogen zijn, al moet je tegen ploegen als Panama en Tunesië toch opletten dat je niet totaal onverwacht op achterstand komt. Daarna moet je wat geluk hebben met de loting om ver in het tornooi te kunnen doorstoten, maar dat geldt voor ieder land. Tijdens zo’n WK is alles mogelijk, zelfs wereldkampioen worden. Neen, ik vind het niet verkeerd dat de spelers die ambitie durven uitspreken. Akkoord, daardoor ligt de lat wel heel hoog, maar ben je des te meer gemotiveerd om erover te springen…”