Sammy Bossut: “Nog geen echte waardemeter gehad”

Nadat Essevee vorige zaterdag voor de derde keer dit seizoen de maat nam van KV Kortrijk, twijfelt niemand er nog aan: de Boeren spelen straks de finale van play-off 2.

Sammy Bossut staat niet afkerig tegenover het feit dat hij mogelijks zijn carrière bij Zulte Waregem moet afsluiten. (Foto Bart) © VDB

Dit seizoen begon met een serieuze domper voor Sammy Bossut. Het 32-jarige ‘meubelstuk’ van Essevee herviel tijdens de voorbereiding in een vervelende buikspierblessure, die hem uiteindelijk tot een operatie noopte. Het was een frustrerende periode voor de goalie.

“Alles bij elkaar heb ik zeven tot acht maanden met die blessure gesukkeld. Ik kon weliswaar de bekerfinale nog op karakter uitspelen, maar toen ik na twee weken voorbereiding opnieuw uitviel, besliste ik me toch te laten opereren. Tom De Sutter en Jens Naessens, die vroeger met een gelijkaardige blessure sukkelden, hadden ook zo’n operatie ondergaan, met positief gevolg. Uiteindelijk kon ik mijn plaats terug innemen op 26 november, tijdens de uitmatch op Club Brugge.”

De comeback van Bossut kwam er op een moment dat de ploeg in een stevige dip zat. “We hebben nog tot Nieuwjaar gesukkeld. Elk team maakt tijdens een seizoen wel eens zo’n mindere periode door, maar bij ons duurde die extreem lang. Gelukkig deed het bestuur tijdens de wintermercato een gevoelige kwaliteitsinjectie, achteraf gezien was dat cruciaal voor onze wederopstanding.”

In de finale lijkt Lokeren op papier makkelijker omdat we dan thuis mogen spelen

De ervaring, doelgerichtheid en snelheid die Essevee binnenhaalde in de personen van Marcq, Harbaoui en Bongonda trok de ploeg mee door een moeilijke periode, maar Bossut werpt geen steen naar de spelers die het voordien moesten waarmaken. “Neem nu een jongen als Aaron Leya Iseka. Die heeft ook zijn goals meegepikt, maar had het seizoen voordien weinig gespeeld en had het – net als andere jongeren – moeilijk met de snelle opeenvolging van matchen door de Europese campagne. Dat hoort bij het groeiproces van dergelijke jongens. Bovendien weet je vooraf dat je voor Europees voetbal altijd een prijs betaalt in de reguliere competitie.”

Gevaar van alle kanten

Inmiddels dendert Essevee in sneltreinvaart door play-off 2. “Zeker in deze nacompetitie roffelen we nadrukkelijk de aanvalstrom en beschikken we over heel wat spelers die beslissend kunnen zijn. Harbaoui, Bongonda, De Pauw, Olayinka,…: het gevaar komt van alle kanten, waardoor onze opponenten het moeilijk hebben om dat allemaal te controleren. De uitdaging bestaat er dan in om toch voldoende evenwicht in het elftal te creëren. Het gebeurt wel eens dat we veel ruimte weggeven, wat tot kansen voor de tegenstander leidt. Dat zorgt voor tegendoelpunten die vaak makkelijk te vermijden zijn. Misschien is dat wel de belangrijkste reden dat we het in deze nacompetitie moeilijk hebben om de nul te houden. Toch is dat voor mij geen grote bron van frustratie: winnen is belangrijker dan ‘clean sheets’ halen.”

In de eerste zeven matchen van play-off 2 scoorde Essevee liefst 20 keer, een gemiddelde van net geen drie goals per wedstrijd. “Dat hebben we vooral te danken aan de positieve flow waarin we zitten”, vervolgt de keeper. “Alles begint bij zelf de goede vorm te pakken hebben, want in een mindere periode kan je van iedereen verliezen. Toch vind ik dat we in de nacompetitie eigenlijk nog geen echte waardemeter hebben gehad. Daarom is het essentieel om de aandacht niet te laten verslappen en geconcentreerd te blijven. Akkoord, met OH Leuven en Lierse treffen we nog twee ploegen uit 1B, maar we mogen niet in onderschatting of nonchalance vervallen. Gelukkig is de gretigheid in het team zo groot dat ik daar niet bang voor ben: we zijn professioneel genoeg om niet in die val te trappen en nog een zo lang mogelijk verlengstuk aan dit seizoen te breien.”

Geen hapklare brok

Dat verlengstuk wordt normaliter in eerste instantie een confrontatie met Lokeren of Antwerp, de ploegen die strijden voor groepswinst in de andere poule. Bossut heeft niet echt een voorkeur. “Op papier lijkt Lokeren makkelijker, omdat we dan thuis zouden spelen. We mogen de slotmatch van de reguliere competitie op Daknam (0-2-winst, red.) evenwel niet als referentie nemen, want ik had de indruk dat zij toen wat met de rem op speelden. Mocht het Antwerp worden, wacht ons een sfeervolle uitmatch tegen een ploeg waar we dit seizoen al twee keer tegen verloren. Het wordt sowieso geen hapklare brok, maar zoals we nu spelen, moeten we eigenlijk voor niemand bang zijn.”

De gretigheid is zo groot dat ik niet bang ben voor nonchalance of onderschatting van Leuven en Lierse

Bossut, die al sinds 2006 voor Essevee speelt, ligt ook de komende drie seizoenen onder contract aan de Gaverbeek. “Ik mag stellen dat ik een Essevee’er in hart en nieren ben en zou er geen probleem mee hebben mijn spelerscarrière hier af te sluiten, al weet je nooit wat er nog op je pad kan komen. Maar: we maken deel uit van de G5, beschikken over een prima infrastructuur. Ik voel me hier nog altijd prima, hoor…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.