https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sakala schenkt KVO 3 punten in schaatswedstrijd tegen Kortrijk

Oostendes Fashion Junior Sakala en Kortrijks Brendan Hines-Ike©JASPER JACOBS BELGA
Oostendes Fashion Junior Sakala en Kortrijks Brendan Hines-Ike©JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

KV Oostende heeft de West-Vlaamse burenstrijd in ijzige omstandigheden naar zich toegetrokken: 2-1. Sakala was de gevierde man met twee goals, waardoor KVO zich in de subtop nestelt.

Er stond voor aanvang een groot vraagteken achter de wedstrijd. Het veld van de Diaz Arena was bedekt met een vijftal centimeter sneeuw. Clubmedewerkers waren er als de kippen bij om de lijnen zichtbaar te maken, maar de rest van het speelveld bleef onder de sneeuw liggen. “Zo voetballen is eigenlijk onverantwoord”, zei KVO-coach Alexander Blessin voor aanvang van de match. “De bal schuift, maar rolt niet. We moeten denken aan de gezondheid van de spelers. Dit heeft niks met voetbal te maken.”

Geen kwaliteitsvoetbal

Blessin had nog andere zorgen aan zijn hoofd: Guillaume Hubert, Arthur Theate, Brecht Capon en Francois Marquet waren out met corona. Daardoor stond Bram Castro voor het eerst in doel en bleef Freddie Jäkel in de ploeg staan. Bij Kortrijk was er eerder wat opschudding ontstaan nadat geruchten melding maakten dat het contract van coach Yves Vanderhaeghe niet zou worden verlengd. Sterker nog: met Luka Elsner zou al een opvolger klaar staan. En Kevin Vandendriessche, die op het einde van dit seizoen de overstap maakt van KVO naar KVK, stond gewoon in de basis.

Glijpartijen, de bal die ter plekke blijft tollen, schoenen die in de sneeuw haken: nee, van in het begin was duidelijk dat dit geen kwalitatieve partij ging worden – los van de voetballende intenties van beide teams. Het gevaar zou dus van lange ballen of stilstaande fases moeten komen. We hadden nog kans genoteerd toen een lange vrije trap van D’Arpino door Hendry tot bij Sakala werd gekopt. De Zambiaan kapt twee Kortrijkzanen uit en zet doelman Ilic op het verkeerde been: een 1-0 die wat uit de lucht kwam vallen.

KVK feller in tweede helft

De intenties van beide ploegen waren goed gezien de omstandigheden, maar doelrijpe kansen vielen er niet te noteren. Bij KVO moesten ze waakzaam blijven voor de lopende mannen van Kortrijk, zijnde Dewaele, Selemani, Jonckheere en Pape Gueye. We waren al aan wegdromen over een warme chochomelk met slagroom, toen Skulason op slag van rust een vrije trap met zijn linker op de lat uiteen zag spatten. Ilic zat er nog netjes bij met z’n vingertoppen.

Kortrijk schoot feller uit de startblokken in de tweede helft. Dat leverde meteen een heet standje op voor de kooi van Castro. Met de inbreng van woelwater Teddy Chevalier probeerde Vanderhaeghe de bakens te verzetten, maar op zo’n ijspiste kom je gewoon moeilijk tot kansen. Castro liet zich niet verrassen op een verraderlijke voorzet van Ocansey, bijvoorbeeld. Anderzijds graafde KVO zich niet in en gingen ze op zoek naar een geruststellende tweede goal.

Oostende wint

En die kwam er ook, na een spoedcursus ‘Hoe breng ik mijn keeper in de problemen’. Slechte terugspeelbal van Hines-Ike op doelman Ilic, die door Sakala werd opgejaagd en de bal zowaar verloor. Sakala moest zijn tweede van de middag en achtste van het seizoen maar binnentikken. Ferm cadeau van Kortrijk. Maar waarom speelde Hines-Ike die bal daar, op de rand van de zestien, überhaupt terug? Op een goed veld is dat al riskant, op een sneeuwvlakte nog meer. En Ilic had die bal ook gewoon kunnen wegtrappen. Soit, KVO kon comfortabel uitspelen.

Vlak voor affluiten keerde de spanning toch nog terug, toen Kortrijk een penalty kreeg: Dercijk zetten de aansluitingstreffer op het bord.

Opvallend toch: zaterdagmiddag – de speeldag was nog niet eens halfweg – stond KVO op een vierde stek geparkeerd met 32 punten, vóór Anderlecht zelfs. Daarmee kan je met vertrouwen toewerken naar de uitmatch tegen Club Brugge op woensdag. Kortrijk moet even herbronnen willen ze die top-8 nog halen.

(TV)

Doelpunten: 18’ Sakala (1-0), 69’ Sakala (2-0), 91’ Derijck (2-1, p.)

Geel: Hendry, P. Gueye, McGeehan

KV Oostende: Castro, Tanghe, Hendry, Jäkel, Bataille, Skulason, D’Arpino (94’ Bätzner), Vandendriessche (83’ McGeehan), Hjulsager, Sakala (73’ Kvasina), Gueye (73’ Thiam) (bank: Schelfhout, D’Haese, McGeehan, Bätzner, Patoulidis, Thiam, Kvasina)

KV Kortrijk: Ilic, Golubovic (73’ Stojanovic), Hines-Ike, Dewaele, Selemani (87’ Van den Bossche), Gueye, De Sart (62’ Chevalier), Makarenko, Jonckheere, Ocansey, Derijck (bank: Jakubech, Sainsbury, Luqman, Stojanovic, Sissoko, Chevalier, Verkerken, Van den Bossche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.