Ruzie in het vrouwenvoetbal: twee tornooien in één weekend

De damesploeg van De Haan vorig seizoen, toen alles nog peis en vree was. © RD
Hannes Hosten

Twee vrouwenvoetbaltornooien in dezelfde gemeente, in hetzelfde weekend en met bijna dezelfde naam: Ladies@sea in Wenduine, Ladies@C in De Haan. Het wijst niet op het grote succes van de sport in de kustgemeente, maar wel op een uiterst pijnlijke ruzie.

Het Ladies@sea-tornooi in Wenduine gaat er prat op al 28 ingeschreven ploegen te hebben en al een wachtlijst met tien ploegen. Ladies@C in De Haan zegt al 18 ploegen te hebben ingeschreven, maar betwijfelt of er in Wenduine wel 28 ploegen zullen zijn. Want het is verwarring troef. “Heel wat ploegen hebben ons opgebeld met de vraag of ze nu in Wenduine of in De Haan moeten zijn“, zegt Eric Van Arck. Het verhaal begint bij Michel Stuypens, die in 2012 met Ronny Declerck de Wenduine Cup startte. Het was een tornooitje voor dames en heren, maar met een overwicht aan dames. Uiteindelijk werd het een damestornooi en sloten Michel en co vanaf 2014 aan bij Eendracht De Haan om het tornooi te organiseren onder de noemer Ladies@C.

Maffiapraktijken

En dit seizoen gebeurden er dingen bij De Haan die niet door de beugel konden. Daarom ben ik in februari met jeugdtrainer Rudy Gevaert overgestapt naar KSK Wenduine en namen we ook het tornooi weer mee naar Wenduine. En nu zijn ze bij De Haan zo jaloers dat ze ook een tornooi organiseren in hetzelfde weekend. Ze hebben alle deelnemende ploegen opgebeld om ze van ons af te pakken. Maar bij mijn weten is er niemand die daarop in gaat. Bij ons zijn al 28 ploegen ingeschreven en staan er nog tien op de wachtlijst, die ik helaas heb moeten weigeren. Sommige ploegen komen al sinds jaar en dag en maakten destijds al de verhuizing mee van Wenduine naar De Haan. Die weten wel wie de enige echte organisator van het tornooi is. Wij krijgen ook weer steun van KV Mechelen voor de digitale verwerking van de resultaten.”

Leugens

“In De Haan zijn bepaalde mensen alles om zeep aan het helpen uit eigen belang. Ik wil niet in detail treden, maar ik wou niet langer met oneerlijke mensen samenwerken. Liegen, liegen… Het bestuur van De Haan stond achter mij, maar voorzitter Jacky Claeys niet. En dan zijn wij maar opgestapt. Wij doen eerlijk verder met KSK Wenduine, maar zij doen aan maffiapraktijken. Ploegen opbellen om niet naar ons tornooi te komen, meisjes onder druk zetten om bij hen te tekenen… Ze sturen zelfs een spion naar onze trainingen om te zien wie is overgestapt. Dat doe je niet.”

Geen spion nodig

Uiteraard krijgen we bij Eendracht De Haan een heel andere klok te horen. “Die mensen zijn bij ons weggegaan, maar het tornooi blijft wel bestaan. Het was al op 9 januari aangevraagd”, zegt damestrainer Eric Van Arck van Eendracht De Haan. “Midden februari is Michel Stuypens bij ons op staande voet verwijderd en vervolgens begon hij ploegen aan te schrijven! Wie boycot hier wie? Bij ons zijn al 18 ploegen ingeschreven, maar heel wat ploegen die volgens mijnheer naar Wenduine komen, zullen niet spelen. Hij zal er tien, maximum twaalf overhouden. Wij belden inderdaad de ploegen op die al bij ons ingeschreven waren en betaald hadden. Ik denk dat wij dat recht hadden. Er zijn ook heel wat ploegen die ons opbelden en enkele nieuwe ploegen die gevraagd hebben of ze mochten meedoen. Een spion gestuurd? Wij zijn een eerlijke club. Wie wil vertrekken, die vertrekt, maar er keren ook al speelsters terug. We hoeven dus geen spion te sturen om te weten hoe het er daar aan toe gaat.”

“Laat ons met rust”

“Door die ruzie hebben onze dames een moeilijke periode achter de rug. Zij vertellen nu rond dat Eendracht De Haan niet meer bestaat! Dat is erover. We zijn van nul moeten herbeginnen. Maar nu komen er heel wat speelsters bij en zien wij het weer goed zitten. Volgend jaar zullen we er staan met twee jeugdploegen en een provinciale ploeg. Wij wensen KSK Wenduine veel succes, maar laat ons met rust.”

Gemeente: “Wij kiezen geen partij”

“Wij hebben met beide ploegen gesproken, maar het water is te diep”, zegt schepen van Sport Rudy Claus van De Haan. “Het is een heel moeilijk en spijtig voorval. De oprichter en trainer van het vrouwenvoetbal in Wenduine zijn op een bepaald moment naar De Haan gegaan, ook omdat er sprake van was dat het voetbalterrein in Wenduine zou verdwijnen. Ze werden er met open armen ontvangen, maar na enkele jaren smaakte de soep niet meer zo lekker en ontstond er ruzie. Dat komt ervan als je geen water in de wijn kan doen. De rivaliteit tussen de dorpen De Haan en Wenduine heeft hier niets mee te maken. Beide ploegen hebben een vergunning om een tornooi te organiseren en wij als gemeentebestuur willen niet kiezen. We bieden beide tornooien logistieke steun en ik zal op allebei aanwezig zijn.”