Ruben Pyck (RC Harelbeke) is de EOTS-speler van de maand januari

Een nek-aan-nekrace tussen Ruben Pyck (RC Harelbeke) en Karel Ternier (KVK Westhoek) mondde uit in een zege voor die eerste. ‘Pyckie’ speelt volgend seizoen niet meer in het Forestierstadion, met een jaar vertraging stapt hij mee in het fusieverhaal van KFC Mandel United.

Ruben Pyck in actie bij RC Harelbeke. Hij verlaat volgend seizoen de club. © VDB

Voor de EOTS-leken nog eens in ‘t kort wat deze stemming inhoudt. Iedere maand selecteert de EOTS-jury een team van de maand. Dat team wordt voorgesteld in KW, zowel digitaal als in de krant en daarna is het aan de lezer om te stemmen. Het zijn spelers uit eerste provinciale, derde en tweede amateurklasse die in aanmerking komen voor een nominatie.

EOTS is de afkorting voor End of the Season. Op het einde van het seizoen, meer bepaald op zondag 29 april in het Fabriekspand in Roeselare, wordt op een gala-avond de EOTS-prijsuitreiking gehouden. De topschutters, beste spelers per reeks en de doelmannen die het vaakst een clean sheet lieten noteren, worden er ook nog eens extra in de bloemetjes gezet. Bovendien wordt voor het tweede jaar op rij ook nog eens op zoek gegaan naar de EOTS-voetbalvrouw. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Davinia Verledens, nog tot 15 febuari kunnen kandidaten zich ook nog altijd aanmelden op info@eots.be. Enige voorwaarde is dat je een vriendin/vrouw bent van een voetballer uit eerste provinciale, tweede of derde amateurklasse.

Voor de EOTS-speler van de maand januari brachten zowat 7.000 voetbalfans hun stem uit. Lange tijd – er mag een week lang gestemd worden – was het verschil miniem, maar in de slotfase kon de rechtsbuiten van Harelbeke het verschil maken. Ruben Pyck (45 procent) haalde het voor Karel Ternier (35 procent) en Senne Decloedt (acht procent). Die laatste ruilt straks VV Westkapelle – dat stopt het eerste elftal – in voor een andere eersteprovincialer: KSV Oostkamp.

Ruben Pyck komt dus terecht in het mooie rijtje van EOTS-spelers van de maand met Nathaniël Lagrou (KSKV Zwevezele, september), Daan Debouver (FC Gullegem, oktober), Laurens Vandenheede (RC Harelbeke, november) en Laurenz Simoens (FC Gullegem, december).

Ruben, EOTS is voor jou geen onbekend terrein?

“Zeker niet. Vorig seizoen was ik ook op het event aanwezig. Ik speelde toen nog bij KFC Izegem, de stiefzoon van onze trainer Bruno Debo – Greg Mahau – zit mee in de organisatie. Dus waren wij ook van de partij, ook al omdat teamgenoot Gwenny Opbrouck in de prijzen viel. Het was een gezellige avond.”

Je vriendin Lisa Mathys was ook een van de zes genomineerden voor EOTS-voetbalvrouw van het jaar.

“Dat klopt en afgelopen week waren de rollen omgekeerde en voerde ze campagne voor mij. Ook nog enkele vrienden deelden het gretig op sociale media. Ik ben uiteraard tevreden dat ik gewonnen heb, maar iedereen die in het team van de maand stond verdiende zijn nominatie en zou dus ook telkens een verdiende speler van de maand geweest zijn.”

Lisa Mathys schitterde vorig seizoen als een van de kandidaat-EOTS-voetbalvrouwen.
Lisa Mathys schitterde vorig seizoen als een van de kandidaat-EOTS-voetbalvrouwen.© RONNY NEIRINCK

Maar de eer valt jou te beurt en dat betekent twee tickets voor het EOTS-event.

“Leuk meegenomen. Wij zouden sowieso gaan met heel wat jongens van de ploeg, nu heb ik op die manier al twee kaarten beet.”

Terwijl de voorgaande vier EOTS-spelers van de maand telkens hun opleiding bij Club of Cercle Brugge genoten was dat bij jou… KSV Bredene.

“Ik doorliep de jeugd van KSV Bredene, waar KM Torhout me kwam halen. Daar zette ik al snel en op jonge leeftijd de stap naar het eerste elftal. In totaal speelde ik vier seizoenen. Daarna speelde ik een jaar bij SK Deinze, vervolgens twee seizoenen bij KFC Izegem. Vorig seizoen besliste ik al snel naar RC Harelbeke te trekken.”

Ruben Pyck vorig seizoen met KFC Izegem tegen zijn latere club RC Harelbeke, nu keert hij terug naar KFC Mandel United.
Ruben Pyck vorig seizoen met KFC Izegem tegen zijn latere club RC Harelbeke, nu keert hij terug naar KFC Mandel United.© VDB

Je stapte dus niet mee in het fusieverhaal waarbij KFC Izegem en OMS Ingelmunster samensmolten tot KFC Mandel United, een jaar later kom je er wel terecht.

“Rond de jaarwisseling waren het wat onzekere tijden bij Harelbeke. We hadden een zeer goede heenronde gespeeld, maar plots kregen we te horen dat enkele beheerraadsleden waren opgestapt. De toekomst leek wat onzeker. Ondertussen polsten enkele ploegen mij. Ik sprak er ook over met trainer Didier Degomme, maar het duurde wat voor we nieuws kregen over het voortbestaan van de club. Ondertussen gaf ik mijn woord bij KFC Mandel United. Het is natuurlijk leuk om te ervaren dat een ambitieuze club als Mandel je wil binnenhalen. Maar ondertussen blijf ik me natuurlijk voor honderd procent inzetten voor Harelbeke. We hebben hier een goede bende, de meest jongens zullen wellicht ook blijven. We willen in de terugronde een stek in de top vijf bemachtigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.