Romaric Capoen, Ieperling in de ban van FC Barcelona

Redactie KW

Romaric Capoen loopt momenteel stage in Barcelona bij MBP School of Coaches. In zijn vrije tijd kampeert hij in en rond Camp Nou, want hij is een fanatieke supporter van de Blaugrana. Romaric bezit ook liefst 24 truitjes van de club.

Romaric Capoen (23) woont in Ieper. Na een opleiding KMO-management koos hij voor een banaba International Business Management aan de Gentse hogeschool. Na een semester les in Gent loopt Romaric nu stage bij MBP School Coaches in zijn geliefkoosde Barcelona. Een stad waar hij al zes keer naartoe ging en dat komt vooral door zijn grote liefde: FC Barcelona.

Hoe komt het dat iemand uit de Westhoek zo fanatiek voor FC Barcelona supportert?

“Eigenlijk is mijn liefde voor het voetbal pas laat tot stand gekomen. Ronaldinho (die van 2003 tot 2008 bij Barcelona voetbalde, red.) was voor mij een eerste referentie. Hij had een bepaalde flair die mij enorm aanstond. Sindsdien ben ik de ploeg blijven volgen. De manier van spelen is voor mij alles wat voetbal hoort te zijn. Spelers als Puyol, Abidal, Xavi, Iniesta en natuurlijk Messi zorgden ervoor dat ik verliefd werd op de club. Ik ben intussen ook lid van de fanclub Penya Barcelonista in Knokke-Heist.”

Nu verblijf je drie maanden in de Catalaanse stad. Woon je iedere thuismatch bij?

“Ja, ik heb voor iedere thuismatch in La Liga een ticket. Ook voor de return van de kwartfinales tegen Manchester United reserveerde ik een zitje. Hopelijk komt er nog een vervolg met de halve finale en ik droom al van een finale in Madrid. Ondertussen heb ik ook een reisje naar Sevilla geboekt, want eind mei speelt FCB de bekerfinale tegen Valencia. Vlakbij Camp Nou ligt het Mini-Estadi waar Barça B zijn matchen afwerkt en waar ik de spelers van morgen aan het werk kan zien. Ik pikte ook al een match mee van de vrouwenploeg en de U19 tijdens de Youth League. De uitwedstrijden volg ik meestal op café met Simon Hollebeke, een kameraad die hier ook stage loopt.”

Mijn vriendin is mijn grootste liefde, maar tijdens wedstrijden van Barcelona komt ze 90 minuten op de tweede plaats

We staan aan de vooravond van een cruciale week. Er is de topper in La Liga tegen Atlético Madrid en de dubbele confrontatie tegen Manchester United in de Champions League. Zie je Barcelona in staat om de dubbel en misschien wel met ook nog de Copa del Rey de treble te pakken dit seizoen?

Bij winst tegen Atletico zaterdagavond denk ik dat we de titel stilaan kunnen ruiken. Dan is er ook tijd om te roteren in functie van de Champions League. Ik vind het een voordeel dat de return in Barcelona is, waar ik dus vanuit het stadion mijn ploeg naar de halve finales zal schreeuwen. De treble zou fantastisch zijn, ik geloof erin.”

De truitjesverzameling van Romaric Capoen: hij telt er liefst 24. (foto EG)
De truitjesverzameling van Romaric Capoen: hij telt er liefst 24. (foto EG)

Je hebt ook een waanzinnige collectie truitjes. Hoe ben je daarmee begonnen?

“Dat moet nu zowat vijf jaar geleden zijn. Ik had van mijn mama al eens een truitje gekregen in 2008. Dat werd te klein, waardoor ik een nieuw kocht. Ik ging daarna op zoek naar meer shirts. Nagenoeg alle truitjes vond ik op tweedehandssites. Ik kreeg ook een redelijk zeldzaam exemplaar van een vriend. Het duurde enkele jaren vooraleer ik aan de 24 truitjes zit die ik vandaag bezit. Het zijn enkel de thuisshirts, anders zou het helemaal uit de hand lopen. Momenteel heb ik de shirts van 1989 tot dit seizoen, behalve één: het tenue uit het seizoen 1997-1998. Mocht iemand me daarbij kunnen helpen, dan zou dat erg fijn zijn.”

Je hebt ook een vriendin. Wie is er nu jouw grootste liefde?

“Dat is uiteraard mijn vriendin. Maar tijdens de wedstrijden komt ze 90 minuten op de tweede plaats. Ze duimt ook mee voor een zege, want ze weet dat ik bij puntenverlies humeurig kan zijn. Visca El Barça siempre! (Leve FC Barcelona voor altijd, red.).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier