Roemeen Tofan is dé smaakmaker van Brielen Sport

Claudiu-Stefan Tofan kon al 26 keer scoren voor Brielen Sport. (foto EG)
Redactie KW

In vierde provinciale D staat Brielen Sport op een zucht van de titel. Als het zondag wint en de enige overgebleven concurrent Rekkem verliest, dan is het kampioen. Eén van de smaakmakers in de ploeg is de 21-jarige Roemeen Claudiu-Stefan Tofan, die ondertussen al 26 keer de weg naar de netten vond.

“In mijn thuisland Roemenië ben ik op mijn tiende begonnen met voetballen”, opent Claudiu-Stefan in vloeiend Engels. “Dat is vrij laat in vergelijking met andere jonge voetballers. De reden was heel simpel: ik had vaak last van pijn in beide enkels. Na een maand of zes moest ik dan ook afhaken bij de plaatselijke club Galati. Mijn interesse voor voetbal verdween zeker niet en vier jaar later volgde een nieuwe passage, gelukkig nu met meer succes. Op een bepaald moment werd ik na een competitiematch aangesproken door een scout van het ‘grote’ Dynamo Boekarest. Zonder twijfelen heb ik een overgang ondertekend op mijn zeventiende. Dat waren echt de maanden van mijn leven. Ik heb toen op sportief vlak enorm veel bijgeleerd, zeker op technisch vlak.”

Goed gevoel bij Brielen

“Anderhalf jaar geleden reisde ik dan met mijn neef Ionut Marian Manea naar België”, gaat Claudiu-Stefan verder. “Eens in Zandvoorde aangekomen, leerde ik natuurlijk vele landgenoten kennen. Na verloop van tijd begon voetbal weer een rol te spelen in mijn leven. Zo begon ik op zondagmorgen bij een zogenaamde liefhebbersploeg te spelen. Daar sprak Herman Verstraete mij aan. Hij is één van de leden van de sportieve cel hier in Brielen. Hij overtuigde mij om eens te komen testen bij zijn ploeg, die vorig jaar in puntennood zat. Ik had onmiddellijk een goed gevoel bij mijn aankomst en in maart was mijn aansluiting geregeld. Ik heb toen nog enkele keren deel uitgemaakt van de selectie, maar kon nooit echt een basisplaats afdwingen. Toch heb ik nooit getwijfeld om te opteren voor een verlengd verblijf. Coach Jeroen Depinois verwachtte immers een volledige doorbraak in deze campagne. Zijn vertrouwen loonde, want sindsdien heb ik maar weinig speelminuten gemist.”

Ondertussen is hij één van de beslissende spelers bij Brielen Sport. “Ik voel inderdaad aan dat ik op vele vlakken gegroeid ben, zeker ook op het vlak van efficiëntie. Anders zal je wellicht geen 26 doelpunten scoren in 18 matchen. Als spits word je enkel op dat afgerekend, maar voor mij telt zeker ook het ploegbelang.

Topschutter worden zegt me niet zoveel. Het enige doel is de titel halen met Brielen Sport

Als ik in de zone van de waarheid een ploegmaat voor doel zie opduiken, dan gaat de bal zeker zijn richting uit. De titel van topschutter in de reeks zegt me dan ook niet zoveel. Enkel Brielen en de titel telt, niets anders”, maakt Claudiu-Stefan zich sterk.

Hoe ziet hij zijn sportieve toekomst tegemoet? “Voor volgend seizoen heb ik al bijgetekend bij Brielen Sport, alleen al om te zien hoe hoog het niveau in derde wel is. Moest blijken dat er meer mogelijk is, dan ga ik zeker hogerop. Dan is er wel genoeg belangstelling nodig. Dat wek je echter maar op door goed te voetballen.”

Geen verhuisplannen

Zou Claudiu-Stefan dan ooit terugkeren naar zijn geboorteland? “Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar voorlopig zijn daar zeker geen plannen voor. Het is zelfs zo dat mijn vriendin volgend jaar, na haar studies vertaler, ook naar hier komt. Ik voel me nu eenmaal goed in België. Ik heb hier werkzekerheid en ook sportief vlak zit het goed”, besluit Claudiu-Stefan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.