België speelde met Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Witsel (90' Chadli), De Bruyne, Meunier, Carrasco (75' Dembélé), Mertens (83' T. Hazard), E. Hazard en Lukaku. Leander Dendoncker, de enige West-Vlaming in de kern van de Rode Duivels, bleef op de bank. De doelpunten waren van de hand van Mertens (47'), Lukaku (69') en nog eens Lukaku (75').

De 3-0-zege is een evenaring van de grootste Belgische zege ooit in een WK-opener. Op het WK in 1970 haalden de Rode Duivels het in hun opener met 3-0 tegen El Salvador. Om echt van een historische prestatie te kunnen spreken, had er dus vier keer gescoord moeten worden tegen de zwakke Panamezen. Dan hadden ze ook hun doelpuntenrecord in WK-openers geëvenaard: in 1954 werd er 4-4 gelijkgespeeld tegen Engeland, en was de stand na negentig minuten 3-3. Ook die wedstrijd staat in de geschiedenisboeken, want het was de eerste keer dat de Duivels een WK-wedstrijd niet met een nederlaag afsloten.

Die doelpunten kunnen overigens een belangrijke rol spelen in het vervolg van de groepsfase, want bij een gelijke stand is eerst het doelpuntensaldo doorslaggevend en nadien het aantal gescoorde doelpunten.

(Belga)