Rode Duivels sluiten laatste EK-kwalificatiematch in stijl af

De Bruyne is opgelucht dat de 0-1 achterstand weggewerkt is. © belga

30 op 30! Dat is het puike resultaat dat De Rode Duivels neerzetten na de laatste EK-kwalificatiematch tegen Cyprus dinsdagavond. Voor de derde kwalificatiecampagne op een rij zit Cyprus in een groep met België. Drie keer pakten de Rode Duivels het maximum van de punten. Vanavond scoorden ze met 6-1.

Drie minuten hebben de Belgen nodig om de bal in vijandig strafschopgebied te krijgen. Na twee mooie kansen blijft het echter 0-0 na tien minuten spel. En eerlijk gezegd, nooit gedacht dat de Rode Duivels op achtervolgen aangewezen zouden zijn, maar na een kwartier staat het 0-1 dankzij een snelle counter van Ioannou.

Lang duurt het feestje echter niet voor de Cyprioten. Nog geen twee minuten later scoort Benteke de gelijkmaker. Op een tweede goal wordt het even wachten, maar als doelman Michael flatert, gaat de makkelijke bal van De Bruyne toch binnen: 2-1. Vijf minuten later krijgt De Bruyne eerherstel met een knap doelpunt. Hij knalt de bal in de verste hoek na een voorzet van Carrasco: 3-1.

Felicitaties voor De Bruyne na zijn tweede doelpunt.
Felicitaties voor De Bruyne na zijn tweede doelpunt.© BELGA

Net voor de rust is het Carrasco zelf die voor de 4-1 zorgt. Meteen het eindcijfer van de eerste helft.

Hetzelfde elftal start aan de tweede helft. Trainer Roberto Martinez wil dus voorlopig nog niemand vervangen. De tweede helft is amper zes minuten bezig, of daar geven de Cyprioten een tweede cadeau. De Bruyne en Thorgan Hazard banen zich een weg door de verdediging, maar het is warempel de Cyprioot Christoforou die de bal in eigen doel werkt.

Op het half uur laat Cyprus de moed zakken en speelt eigenlijk niet meer mee. In de 68ste minuut mag Benteke een tweede keer scoren: 6-1 na een vlijmscherpe counter. Meteen ook de eindstand.

Kevin De Bruyne matchwinnaar met twee treffers: “Hadden twintigtal minuten nodig”

© BELGA

Met twee doelpunten voor de rust kroonde Kevin De Bruyne zich dinsdag tot matchwinnaar in de met 6-1 gewonnen interland tegen Cyprus.

Nochtans waren de Duivels op een 0-1 achterstand gekomen, nadat ze de wedstrijd met zeven nieuwe basisspelers gestart waren. “In het wedstrijdbegin was het wel lastiger omdat veel spelers nog niet vaak samen op het veld gestaan hadden”, analyseerde KDB na de wedstrijd. “We hadden dus een twintigtal minuten nodig om echt in de wedstrijd te komen. Vervolgens dwongen we toch wel voldoende kansen af.”

Met dertig op dertig mogen de Rode Duivels met vertrouwen naar het EK toeleven. “In het begin van de campagne denk je daar echt niet aan. Je wil gewoon alle wedstrijden winnen, één voor één. Nu hebben we het maximum, maar het kan zeker nog beter. Als je het EK of WK wil winnen, moet je altijd hoger mikken, individueel en collectief. Het EK is nog ver weg en er is nog veel werk aan de winkel.”

Toby Alderweireld na dertig op dertig in kwalificaties: “We hebben nog iets”

© BELGA

Toby Alderweireld was de enige verdediger bij de Belgen die zowel in Rusland als op de slotspeeldag tegen Cyprus aan de aftrap verscheen.

De verdediger van Tottenham Hotspur speelde in deze campagne bijna altijd en had zo een belangrijk aandeel in het perfecte parcours van de Duivels. “Maar we hebben nog niets”, vertelde Alderweireld na de wedstrijd.

“Op papier leek het misschien allemaal wel makkelijk, maar dat was het zeker niet. We speelden tegen lastige tegenstanders en toch konden we tien keer winnen. Dat is mooi en het geeft natuurlijk vertrouwen, maar verder ook niets.”

Ook Alderweireld kwam dinsdag te weten dat hij binnenkort een nieuwe coach krijgt bij de Spurs. Mauricio Pochettino werd immers na jaren trouwe dienst aan de deur gezet in Noord-Londen. “We hebben veel mooie momenten gekend. Het doet altijd pijn een coach te zien vertrekken. Tottenham is echter een grote club, dus denk ik wel dat er een goeie manager zit aan te komen. Hopelijk zal hij er ook snel zijn.”

Aan de zijde van Alderweireld vierde Cobbaut zijn debuut bij de Duivels. “Spelen in zo’n stadion en met zo’n team, dat was een droom voor mij en die is nu werkelijkheid geworden”, aldus Cobbaut, die als linkspoot een toekomst kan hebben als opvolger van Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen.