Rode Duivels loten Italië, Zweden en Ierland in groepsfase EK

© BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels spelen op 13, 18 en 22 juni in Lyon, Bordeaux en Nice.

Dat is het resultaat van de loting van zaterdagavond in het Palais des Congrès in Parijs. België, de nummer één op de FIFA-ranking, was reekshoofd bij de loting en werd door de Franse ex-international David Trezeguet in de op papier niet zo gunstige groep E ondergebracht. De troepen van bondscoach Marc Wilmots openen op speeldag één op 13 juni (21u) in Lyon tegen Italië. Vorige maand waren Eden Hazard en co in een oefenduel in het Koning Boudewijnstadion nog met 3-1 te sterk voor de Squadra. Op speeldag twee botsen de Duivels op 18 juni in Bordeaux (15u) op Ierland, hun derde en laatste groepswedstrijd volgt op 22 juni in Nice (21u) tegen het Zweden van sterspeler Zlatan Ibrahimovic.

De top twee uit elke groep en de beste vier derdes stoten door naar de achtste finales. Wint België zijn groep, botst het bij de laatste zestien op de nummer twee uit groep D met titelverdediger Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië. Worden de Duivels tweede, wacht de winnaar van groep F: Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije.

Voor de eerste keer wordt er een Europees kampioenschap voetbal georganiseerd met 24 landen. Het EK start op 10 juni met de openingswedstrijd tussen gastland Frankrijk en Roemenië in het Stade de France in Saint-Denis. De finale wordt op 10 juli afgewerkt.

“Sterk collectief”

“Dit is niet meteen een makkelijke loting, maar we moeten het doen met de loting die we gekregen hebben”, zegt Thibaut Courtois, de nummer één van de Rode Duivels en Chelsea in een eerste reactie aan Sporza. “Italië is een erg stugge tegenstander waar we onlangs nog tegen speelden, Zweden heeft met Zlatan Ibrahimovic een absolute sterspeler in de gelederen en Ierland heeft een sterk collectief. Het beschikt niet meteen over topspelers, maar is wel een moeilijk te bespelen opponent”, oordeelde de doelman.

De Belgen openen hun EK op 13 juni met de topper tegen de Squadra. “Dan moeten we er meteen opzitten. Op het WK in Brazilië begonnen we ook goed aan het toernooi met onze zege tegen Algerije en daarna pakten we negen op negen. De Italianen zijn onze grootste concurrent voor de groepszege“, aldus Courtois.

Kapitein Vincent Kompany kijkt al uit naar de drie duels. “Een zware maar schitterende groep voor België”, meldde hij op Twitter. “De sfeer in die wedstrijden wordt ongelooflijk”. Bij Jan Vertonghen klonk het iets korter: “Wow”.

“Zware loting”

Vital Borkelmans zag zaterdagavond tijdens de loting voor het EK in het Palais des Congrès in de Franse hoofdstad Parijs met Italië, Ierland en Zweden in groep E stevige tegenstanders voor België uit de bus komen. “Dit is een zware loting, zwaarder dan we hadden verwacht”, vertelde de assistent-bondscoach na de loting.

“De zwaarste groep hebben we niet, dus we mogen ook niet ontevreden zijn. We moeten gewoon voor de groepswinst gaan en de kwalificatie voor de tweede ronde”, aldus Borkelmans, die Marc Wilmots verving in de Franse hoofdstad. De bondscoach kon zaterdag niet aanwezig zijn omdat zijn schoonvader begraven werd. “Die eerste wedstrijd tegen Italië wordt meteen een serieuze krachtmeting. Als je die wedstrijd goed afhandelt, ben je meteen goed vertrokken. De omstandigheden zullen echter helemaal anders zijn dan een maand geleden. We mogen ons dus ook aan een andere wedstrijd verwachten. Zweden heeft zijn team rond Ibrahimovic gebouwd, Ierland is dan weer fysiek sterk. Makkelijke tegenstanders zijn het niet, maar wij hebben ook onze kwaliteiten en moeten resoluut voor de eerste plaats durven te gaan. Bovendien spelen we in Bordeaux, Lyon en Nice en dus zijn de afstanden niet te groot.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier