Hans Vanaken kreeg bij België voor het eerst een basisplaats. De middenvelder van Club Brugge stond 90 minuten tussen de lijnen en kan terugblikken op een geslaagd debuut.

Hans Vanaken stond voor het eerst in de basis bij de Rode Duivels., BELGA
Hans Vanaken stond voor het eerst in de basis bij de Rode Duivels. © BELGA

Zes doelpunten in een dik kwartier

De wedstrijd zelf dan. Het duurde even vooraleer de 1-0 op het bord stond. Uiteindelijk bracht Romelu Lukaku de Rode Duivels net voor het halfuur op voorsprong. Voor de spits van Inter Milan was het zijn eerste van de avond, maar wel al zijn vijftigste voor de Rode Duivels. Hij zou later nog een doelpunt maken en zo zijn totaal op 51 brengen. Een absoluut record!

Nacer Chadli pikte ook zijn doelpunt mee., BELGA
Nacer Chadli pikte ook zijn doelpunt mee. © BELGA

Na de 1-0ging het snel. Nacer Chadli maakte er al snel 2-0 van en nog eens een paar minuten later werd het 3-0 na een owngoal bij San Marino. In minuut 41 was er dan - zoals eerder al vermeld- de tweede van Lukaku. Twee minuten later bracht verdediger Toby Alderweireld de stand op 5-0 na een afgeweken bal. En of dat allemaal nog niet genoeg was, schoot Youri Tielemans België met 6-0 de kleedkamer in.

Honger nog niet gestild

In de tweede helft was het lang wachten op een volgend doelpunt. Uiteindelijk bracht de ingevallen Christian Benteke België op 7-0 na een mooi afstandsschot.

Maar nog was het niet gedaan. In minuut 85 bracht een andere ingevallen speler de stand op 8-0. Yari Verschaeren werd neergehaald in het strafschopgebied en mocht van Yannick Carrasco zelf de penalty omzetten. De jongste van de groep faalde niet vanop de stip. En wie dacht dat België het op acht doelpunten zou houden, had het goed mis. Timothy Castagne legde de 9-0 eindstand vast.

De ingevallen Christian Benteke maakte de 7-0., BELGA
De ingevallen Christian Benteke maakte de 7-0. © BELGA

Een echt doelpuntenfestival dus in Brussel. Dankzij de overwinning is België geplaatst voor het EK. De Rode Duivels leiden hun groep met het maximum van de punten: 21 op 21.

Reactie Roberto Martinez: "Rode Duivels zijn nu sterker dan op het WK in Rusland"

Bondscoach Martinez., BELGA
Bondscoach Martinez. © BELGA

De bondscoach weet maar al te goed dat stilstaan achteruitgaan is in het voetbal en dat er niet geteerd mag worden op die derde plaats van vorig jaar op het WK in Rusland. België zal geëvolueerd moeten zijn als het op het EK voor de prijzen wil spelen. "Ons team is nu sterker dan vorig jaar op het WK in Rusland", verklaarde Roberto Martinez donderdag na de 9-0 overwinning tegen San Marino.

"We hebben nu meer ervaring en meer kwaliteit in de breedte. Daarnaast zit er een goede mentaliteit in deze groep. Vandaag wilden ze echt iets aan de fans geven. Het feit dat Yannick Carrasco in de slotfase de bal aan een achttienjarige (Yari Verschaeren, red) geeft om een strafschop om te zetten, wijst op die uitstekende mentaliteit. Op het EK zal het verschil tussen de landen klein zijn en dan worden er andere zaken doorslaggevend. Als groep kan je dan het verschil maken. Je moet over dat team beschikken dat klaar is om te winnen en dat betekent dat je opofferingen moet kunnen maken voor je ploegmaats, zoals we gezien hebben. Je moet in staat om iets te gunnen aan je ploegmaat."

De bondscoach heeft het duidelijk voor Verschaeren, die vorige maand ondanks een lastige periode bij Anderlecht mocht debuteren in Schotland en nu opnieuw speelminuten kreeg. "Yari is zo'n speler die je doet glimlachen. Hij is de toekomst van het Belgische voetbal. Ik heb bij hem hetzelfde gevoel als bij Youri Tielemans. Technisch is hij nu al outstanding."

(MB/BELGA)

Hans Vanaken kreeg bij België voor het eerst een basisplaats. De middenvelder van Club Brugge stond 90 minuten tussen de lijnen en kan terugblikken op een geslaagd debuut.De wedstrijd zelf dan. Het duurde even vooraleer de 1-0 op het bord stond. Uiteindelijk bracht Romelu Lukaku de Rode Duivels net voor het halfuur op voorsprong. Voor de spits van Inter Milan was het zijn eerste van de avond, maar wel al zijn vijftigste voor de Rode Duivels. Hij zou later nog een doelpunt maken en zo zijn totaal op 51 brengen. Een absoluut record!Na de 1-0ging het snel. Nacer Chadli maakte er al snel 2-0 van en nog eens een paar minuten later werd het 3-0 na een owngoal bij San Marino. In minuut 41 was er dan - zoals eerder al vermeld- de tweede van Lukaku. Twee minuten later bracht verdediger Toby Alderweireld de stand op 5-0 na een afgeweken bal. En of dat allemaal nog niet genoeg was, schoot Youri Tielemans België met 6-0 de kleedkamer in. In de tweede helft was het lang wachten op een volgend doelpunt. Uiteindelijk bracht de ingevallen Christian Benteke België op 7-0 na een mooi afstandsschot.Maar nog was het niet gedaan. In minuut 85 bracht een andere ingevallen speler de stand op 8-0. Yari Verschaeren werd neergehaald in het strafschopgebied en mocht van Yannick Carrasco zelf de penalty omzetten. De jongste van de groep faalde niet vanop de stip. En wie dacht dat België het op acht doelpunten zou houden, had het goed mis. Timothy Castagne legde de 9-0 eindstand vast.Een echt doelpuntenfestival dus in Brussel. Dankzij de overwinning is België geplaatst voor het EK. De Rode Duivels leiden hun groep met het maximum van de punten: 21 op 21.(MB/BELGA)