Roberto Martinez: “Winnen binnen de 90 minuten maar ook klaar voor penalty’s”

Martinez loste nog niks over een eventuele opstelling.© BELGA/BRUNO FAHY
Martinez loste nog niks over een eventuele opstelling.© BELGA/BRUNO FAHY
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De eerste kaarten zijn geschud, zondag kan het EK echt beginnen… of ook al meteen afgelopen zijn. In de achtste finales wacht regerend Europees kampioen Portugal. Drie ploegen behaalden het maximum van de punten tijdens de groepsfase: België, Italië en Nederland. Italië ontmoet Oostenrijk, Nederland krijgt Tsjechië tegenover zich. Twee haalbare kaarten maar onze Rode Duivels moeten onmiddellijk flink aan de bak.

“We hebben veel informatie over Portugal. We speelden er al vriendschappelijk tegen in 2018. Ze zijn technisch erg sterk. Het is een generatie die ook weet wat winnen betekent”, doelde Martinez op hun eindzege op het EK in 2016.

“Met Ronaldo beschikken ze bovendien over een van de beste spelers in de wereld. Hij heeft nog steeds zijn snelheid, zijn geweldig kopspel en hij kan vanuit verschillende posities infiltreren. Maar ook wij zijn vol vertrouwen. We wonnen de tien kwalificatiewedstrijden en ook de drie groepswedstrijden. Dat is geen toeval.”

Verdediging

Martinez loste nog niks over een eventuele opstelling. “Iedereen is in goede conditie. De beslissingen worden gemaakt in de volgende 48 uur. Er staan nog twee trainingen gepland. Achterin zijn er vijf spelers die kans maken om te starten: Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen, Denayer en Boyata. Ik heb vertrouwen in hen.”

Hoewel de Duivels twee dagen meer rust hadden dan Portugal zijn de locatie en weersomstandigheden in hun voordeel. De partij wordt gespeeld in Sevilla, in een erg warm klimaat. “Er zullen heel wat Portugese fans zijn, het wordt bijna een thuiswedstrijd voor hen. Maar dat hebben we ook al meegemaakt tegen Rusland en Denemarken.”

Klaar voor penalty’s

Penalty’s zijn ook een optie. Iets wat in de voorgaande 59 interlands onder Martinez nog nooit is gebeurd. Met Mignolet heeft België een specialist in de gelederen. “We zijn klaar voor penalty’s maar ik geloof niet in het wisselen van de doelman. We zullen er alles aan doen om de partij binnen de 90 minuten te beslissen.”

Thibaut Courtois is er klaar voor, ook voor een eventuele penaltyreeks.© BELGA/LAURIE DIEFFEMBACQ
Thibaut Courtois is er klaar voor, ook voor een eventuele penaltyreeks.© BELGA/LAURIE DIEFFEMBACQ

Thibaut Courtois is zich al volop aan het voorbereiden op een eventuele penaltyreeks. “Ik heb al heel wat informatie gekregen over hun penaltynemers. Nu is het een kwestie van die gegevens te analyseren en van buiten te leren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.