RFC Knokke is kampioen, maar de ambitie aan de oostkust is daarmee nog niet gestild !

© VDB
Wouter Vander Stricht

Afgelopen weekend was er de laatste speeldag in de tweede, derde en vierde klasse. Die houden op te bestaan en na de competitiehervorming wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen prof- en amateurvoetbal.

Een gebrek aan aandacht, van pers en publiek. Dat opperde men altijd in tweede klasse. Er zal wel iets van geweest zijn, maar nog nooit is er zoveel inkt gevloeid over het vagevuur van het voetbal. De titelstrijd tussen Antwerp en Eupen, derde hond WS Brussels die met de kluif ging lopen, het al dan niet toekennen van twee punten in de zaak-Rentmeister, maar ook de vraagtekens over de licentie van de nieuwe kampioen in tweede klasse.

Bij KSV Roeselare gingen ze dit keer niet naar Dadizele om er op het kunstgras te trainen, maar om er in de Basiliek te smeken dat Onze-Lieve-Vrouw eens de mensen van het BAS – dat uitspraak moet doen over de licentie – over de bil wrijft. Want als White Star de licentie niet krijgt, dan mag KSV Roeselare volgend seizoen alsnog in eerste klasse B uitkomen. Sportief is het niet gelukt voor KSVR. Hoewel het verschil erg klein is, de zesde in de stand telt slechts één punt meer, beseft men dat een slechte periode na Nieuwjaar nefast is geweest. Maar bij Roeselare hopen ze nog op een goede afloop. Indien niet krijgt VV Coxyde er een provinciegenoot bij in de eerste amateurklasse.

In derde klasse – dat dus volgend jaar de tweede amateurklasse wordt – geen West-Vlaamse stijgers (naar de eerste amateurklasse). Al eindigt Winkel Sport wel op een positie die recht geeft op rechtstreekse promotie. Een 1-1 gelijkspel zorgde ervoor dat de ploeg die geen licentie aanvroeg voor de eerste amateurklasse netjes tweede blijft, tegenstander Rac. Mechelen degradeert daardoor voor het tweede jaar op rij. Dender verloor op Torhout en ziet zo nog KSV Oudenaarde over zich heen wippen. De vier West-Vlaamse derdeklassers blijven waar ze zitten, maar zien wel heel wat ploegen overkomen uit vierde klasse.

SK Eernegem sleurt in zijn val ook nog enkele provinciale clubs mee

In vierde klasse eindigen Knokke, Harelbeke en Westhoek in de top drie en promoveren zo. Knokke – dat een gelijk aantal punten telde als Harelbeke, maar er met een beter doelsaldo achter de hand had, ging met 0-3 winnen bij FC Pepingen. De oostkustjongens waren de competitie met 0 op 9 slecht gestart, maar staan aan het eind van het seizoen toch maar mooi met de titel te pronken. En daarbij lijkt de ambitie niet gestild, voorzitter Vincent Van Honsebrouck wil meteen een rol van betekenis gaan spelen in de tweede amateurklasse. Zijn broer Xavier, preses bij (vroegere) reeksgenoot OMS Ingelmunster, ziet zijn al even grote ambities niet beloond. Terwijl SCT Menen zich vlot plaatste voor de eindronde door een al uitgeblust SK Eernegem met 1-5 te verslaan, volstond een zege van OMSI niet omdat ook E. Zele aan de winnende hand bleef. Menen kan dus nog promoveren, Ingelmunster speelt straks in de derde amateurklasse.

Niet enkel bovenin verdwijnen drie teams, ook onderaan is dat het geval. WS Adinkerke en SVV Damme hadden al langer mathematische zekerheid over de degradatie, SK Eernegem kreeg die voorgeschoteld door SCT Menen. En in zijn val sleurt SK Eernegem in provinciale ook nog heel wat ploegen mee. Zwevegem Sport zakt naar tweede, het duo KSV Pittem-SK Westrozebeke zakt naar derde en van het trio HO Oedelem, Hulste Sp. en Merkem Sp. blijft er slechts eentje in derde provinciale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier