RETRO De allereerste Europese wedstrijd van Club Brugge

Een (vreemd) beeld uit de heenwedstrijd op De Klokke: Raoul Lambert wordt op de huid gezeten door de Portugese doelman Carvalho. © Archief Brugsch Handelsblad
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Donderdagavond speelt Club Brugge in het eigen Jan Breydelstadion tegen AEK Athene de 300ste Europese wedstrijd uit zijn geschiedenis. Op 13 september 1967, bijna exact vijftig jaar geleden dus, speelde blauw-zwarte zijn allereerste wedstrijd op het Europese toneel. Tegenstander van toen: Sporting Clube de Portugal. Een terugblik.

Club Brugge maakte zijn Europees debuut in de ondertussen ter ziele gegane Beker der Jaarbeurssteden en dat had het in grote mate te danken aan de toenmalige secretaris Willy Lagasse, die in Genève de Brugse kandidatuur ging bepleiten. “Deelname aan de Beker der Jaarbeurssteden was niet afhankelijk van de tweede of derde plaats in het eindklassement. Alleen steden die een prestigieuze jaarbeurs organiseerden, kwamen in aanmerking“, vertelde journalist Hedwig Dacquin van Brugsch Handelsblad daar jaren later over. “Brugge had inderdaad een jaarbeurs, maar absoluut niet te vergelijken met de grote beurzen in Leipzig of Rome. Dat er op de Brugse beurs niet veel meer dan het laatste model strijkijzer of stofzuiger werd gedemonstreerd, heeft Willy Lagasse daar wellicht niet verteld. In die periode kon er ook slechts één team per stad geselecteerd worden.”

Europese topper

Met Sporting Clube de Portugal trof blauw-zwart meteen een grote naam. De club uit Lissabon had drie jaar eerder nog Europacup II gewonnen en had toen al twaalf Portugese titels op zijn naam staam. “Het was natuurlijk een evenement”, getuigde speler Gaby Savat daar nadien over in Brugsch Handelsblad. “Vanaf het ogenblik dat het vaststond dat Club voor het eerst aan een Europese competitie mocht deelnemen, werd er in Brugge over niks anders meer gesproken. Naarmate 13 september dichterbij kwam, voelde je de spanning stijgen.”

Een beeld uit de terugwedstrijd: Sportinge Club de Portugal viert na een doelpunt, Club Brugge baalt.
Een beeld uit de terugwedstrijd: Sportinge Club de Portugal viert na een doelpunt, Club Brugge baalt.© Archief Brugsch Handelsblad

Brugge loopt storm voor het allereerste Europese duel uit de geschiedenis, dat door maar liefst 13.000 supporters bijgewoond wordt. De spelersgroep is echter allesbehalve onder de indruk en in eigen huis domineert het negentig minuten lang. Alleen een doelpunt ontbreekt, omdat doelman Carvalho zich op geen foutje laat betrappen. Ook wanneer Fons Bastijns alleen voor de Portugese goalie verschijnt, houdt hij zijn netten schoon. Het zal Club uiteindelijk duur te staan komen, want een week later verliezen de Bruggelingen met 2-1 in Lissabon. Gaby Savat speelt daar een ongelukkige hoofdrol. Aan de rust staat het 1-1 na doelpunten van Sitoé en Raoul Lambert – het allereerste Brugse doelpunt op Europees niveau -, maar na de pauze verdwijnt een bal via de heup van Savatje in eigen doel. Club kan zich niet meer herstellen en zo eindigt het eerste Europese avontuur al na twee wedstrijden.

Spelers van toen geven de aftrap

Van de spelers die op 13 september 1967 aan de aftrap stonden tegen Sporting Clube de Portugal zijn met Raoul Lambert, Erwin Vandendaele, André Vanderlinden, Gilbert Bailliu, Freddy Hinderyckx en Walter Loske nog zes spelers in leven. De eerste vijf geciteerde namen maken donderdag hun opwachting in het Jan Breydelstadion om de match tegen AEK Athene om 20.45 uur op gang te trappen. Ook de ondertussen overleden Fernand Boone, Brian Hill, Kurt Axelsson, Johny Thio en Pierre Carteus stonden toen in de basis. Fons Bastijns mocht als enige invallen.