https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Regionale clubs vullen vacatures moeilijk in

Jeugdcoördinator Bert Degrauwe moet bij KSV De Ruiter nog vier jeugdtrainers vinden.© Jos
Jeugdcoördinator Bert Degrauwe moet bij KSV De Ruiter nog vier jeugdtrainers vinden.© Jos
Redactie KW

De sociale media staat er nog vol van: voetbalclubs die op enkele maanden van de competitiestart nog op zoek zijn naar jeugdtrainers. Vooral bij de allerkleinsten is er een grote nood. We polsten bij SK Roeselare-Daisel, Winkel Sport en KSV De Ruiter.

“De voorbije jaren werd het alsmaar moeilijker om de puzzel van de jeugdtrainers in elkaar te krijgen”, opent Serge Lagrou, jeugdcoördinator bij Winkel Sport. “Ik ben toch telkens in deze missie geslaagd, maar nu duurt het toch langer dan gedacht. Momenteel ben ik nog op zoek naar jeugdtrainers bij de onder- en middenbouw en een keeperstrainer onderbouw. Vroeger zou ik daar direct een diploma aan koppelen, nu is motivatie al een belangrijke factor. Wat aan de basis ligt? Sinds de uitbraak van corona hebben veel jeugdtrainers ingezien dat ze er veel moeten voor over hebben. Anderen vonden ondertussen een andere passie. Als de vacante plaatsen niet ingevuld geraken, gaan we zeker niemand de laan uitsturen, maar een interne beurtrol uitwerken. Geen ideaal scenario dus, maar beter dan niets. Geïnteresseerden mogen zich dus altijd melden.”

Niet shoppen

Kurt Vercamp werd onlangs aangesteld als TVJO van de bovenbouw bij het nieuwe SK Roeselare-Daisel. Ook op Schiervelde zoekt men nog een aantal jeugdtrainers. “De frisse wind die door de vereniging waait, zorgde ervoor dat er veel belangstelling kwam vanuit het trainerswereldje. Plots wilde hier iedereen een ploeg leiden. Belangrijk is dat men een diploma op zak heeft zodat we toch een hoog opleidingsniveau kunnen aanbieden. Bijna alle trainersposten zijn ingevuld, met uitzondering van een trainer bij de onder- en middenbouw.”

Veel trainers hebben sinds pandemie een andere hobby gevonden

“Of we gaan shoppen zijn bij de buurtploegen? Ik kan met mijn hand op het hart zeggen dat we niemand gecontacteerd hebben die elders aan de slag was. Als ze ons natuurlijk zelf contacteren, is het anders. Dan hebben we inderdaad met hen rond de tafel gezeten. Zelf ben ik als TVJO bovenbouw volledig klaar met mijn werk. De competitie kan dus niet snel genoeg starten.”

Samenwerking?

Bij buur KSV De Ruiter zijn er andere geluiden. Daar zoekt de nieuwe jeugdcel met Bert Degrauwe als jeugdcoördinator nog minstens vier jeugdtrainers (U7, U8, U9 en U10). “Een tweetal trainers hadden gemeld dat ze afhaken door werkverplichtingen en een verhuis. Daarbovenop hebben we zelf twee begeleiders weggestuurd omdat hun visie niet strookte met de onze. Voor de vacante posities heb ik al een aantal oproepen gedaan via de sociale media, maar daar kwam weinig tot geen respons op. Vandaar dat we nu kijken om samen te werken met regionale clubs die in hetzelfde schuitje zitten. Op termijn zie ik veel clubs samenwerken om aan elke speler een deftige opleiding te kunnen geven. Anders zullen we moeten overstappen naar het systeem zoals in de hockey. Daar geven trainers tijdens de week aan diverse ploegen opleiding, maar naar de wedstrijd gaat dan een coach – dat kan een mama of papa zijn – mee voor de begeleiding. Binnen de club hebben we hierover al eens gepraat, maar eensgezindheid is er niet over.” (SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten