Regel één van coronavoetbal: enkel de bal mag in de bubbel

Elke speler moest zijn of haar eigen bal meebrengen die voor de training grondig werd ontsmet. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Goed nieuws: de bal rolt weer. Sinds begin deze week mogen voetbalclubs opnieuw het trainingsveld op, zij het met maximum 20 tegelijkertijd en altijd op anderhalve meter van elkaar. De U12 van KSV Diksmuide testte maandagavond als allereerste de anderhalvemetertraining uit. Een verslag van op veilige afstand.

“Ik denk niet dat ik in mijn trainerscarrière al zoveel kegeltjes vooraf heb gezet.” (lacht) Frederik Avet (53) is een van de trainers van de U12 van KSV Diksmuide. Zijn ploegje mag vanavond als eerste weer het trainingsveld op. Een proeftraining, zoals dat dan heet. Om te kijken of de maatregelen van Voetbal Vlaanderen qua afstand houden en hygiëne haalbaar zijn. “Als het bij ons goed loopt, kan de club nadenken om ook andere leeftijden nog minstens twee keer te laten trainen”, zegt Frederik. “Zenuwachtig ben ik niet. Maar ik sta wel te trappelen. Het is tenslotte al negen weken geleden dat ik de gastjes nog eens zag.”

Trainer Frederik Avet zet alles klaar voor de allereerste anderhalvemetertraining.
Trainer Frederik Avet zet alles klaar voor de allereerste anderhalvemetertraining.© Olaf Verhaeghe

Meteen telefoon

“De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad was nog niet helemaal afgelopen, of ik kreeg al telefoon van Frederik”, glimlacht Dries Watthy. Hij is coördinator voor de middenbouw bij KSV Diksmuide en ontfermt zich mee over alle spelertjes van de U10 tot en met de U13. “Ejt gezien?, vroeg hij, we mogen weer trainen. Dat telefoontje toont aan hoe graag hij dit doet, hoeveel het voetbal en zijn ploegje voor hem betekenen. We hebben nog overlegd met het jeugdbestuur, maar eigenlijk was voor mij toen al duidelijk: als we heropstarten, is de U12 de ploeg die als eerste mag proberen.”

Pas- en trapoefeningen vormen de basis van de training. Fysieke contacten of wedstrijdjes mogen niet.
Pas- en trapoefeningen vormen de basis van de training. Fysieke contacten of wedstrijdjes mogen niet.© Olaf Verhaeghe

Makkelijk is het niet, zo’n training voorbereiden waarbij je een resem extra regels moet volgen. Dat beseffen Frederik en zijn collega-trainer Lars Zoete (23). “Maar wat moet, dat moet. Ik vind de regels allemaal heel logisch”, knikt Lars. “Uiteindelijk zijn we hier vandaag niet écht voor het voetbaltechnische of het fysieke. We zijn hier zodat de jongens en meisjes zich kunnen amuseren en doen wat ze het liefste doen, samen met hun voetbalvrienden. Iedereen is aanwezig, dat zegt wel wat.”

37,5 graden

Veel meer dan het sportieve, primeert het sociale vandaag. De trainers hebben hun spelers gemist, de spelers hun trainers. En vooral elkaar. Clementine Reynebeau (12) zit al maanden te wachten op dit moment. “We mogen al superlang niet komen voetballen. Natuurlijk steekt dat”, zegt ze. “Ik probeerde thuis wel bezig te blijven, een beetje sjotten, soms gaan lopen. Maar het is niet hetzelfde. Ik mis de vrienden van de club. En eens goed naar het doel trappen en de keeper kloppen. Dat mis ik ook.” (lacht)

Regel één van coronavoetbal: enkel de bal mag in de bubbel
© Olaf Verhaeghe

Om een mogelijke verspreiding van het beruchte coronavirus tegen te gaan, laat de club niets aan het toeval over. “We zijn streng, dat moet”, zegt Koen De Hantsetters van de sportieve jeugdcel terwijl hij de tafel met ontsmettingsspray tot aan de ingang brengt. “Ouders mogen er vandaag niet in, terwijl zij in normale omstandigheden vaak samen in de kantine de training volgen. Aan de poort wordt ook van iedere speler de temperatuur gemeten. Is die hoger dan 37,5 graden, dan moet je weer naar huis. We kunnen geen enkel risico nemen.”

Ouders mogen er niet in, bij de spelers wordt voor het binnenkomen de temperatuur gemeten.
Ouders mogen er niet in, bij de spelers wordt voor het binnenkomen de temperatuur gemeten.© Olaf Verhaeghe

Alle spelers moeten ook hun eigen bal meebrengen en voor de training start wordt die grondig ontsmet. “De lijst met richtlijnen van Voetbal Vlaanderen is vrij uitgebreid, maar daar hebben we geen probleem mee. Trouwens, ik vrees dat we in juli of augustus nog altijd niet ‘gewoon’ zullen kunnen opstarten. Uit alles wat we vandaag zien, kunnen we lessen trekken naar de toekomst toe.”

De jongens en meisjes van de U12 van Diksmuide zijn maar wat blij om weer het veld op te kunnen.
De jongens en meisjes van de U12 van Diksmuide zijn maar wat blij om weer het veld op te kunnen.© Olaf Verhaeghe

Eens op het veld primeert de bal. Maar ook de anderhalve meter is nooit ver weg. Is het niet trainer Frederik dan wel zijn zoon Lukas (12) die zijn ploegmaats wijst op het belang van afstand houden. “Het is wel leuk om training te krijgen van je vader”, zegt hij. “Je voelt misschien nog beter aan wat je goed of minder goed deed op het veld. We verlangden allebei heel erg om weer te kunnen voetballen. En ik ben zeker dat mijn broer Lander, die bij de U15 speelt, jaloers op me is. Hopelijk gaat alles goed. Dan kan hij snel ook nog eens trainen.”

Geef toe, eens goed op doel knallen: dat doet toch zo'n deugd?
Geef toe, eens goed op doel knallen: dat doet toch zo’n deugd?© Olaf Verhaeghe

Het loopt goed, knikt coördinator Dries. De maatregelen kunnen goed worden opgevolgd, de kans is vrij groot dat alle spelertjes vanaf U10 en ouder dit seizoen nog zeker eens het kunstgras van de jeugdacademie kunnen voelen. “Wat wel opvalt: je ziet zo wie er de voorbije weken bezig is gebleven met de bal, en wie niet. En ze zijn kalm. Ontzettend kalm. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ze zich niet hoeven opladen voor de wedstrijd van zaterdag. Maar toch. Op een ‘normale’ training zitten de spelers onderling veel meer achter elkaars veren.”

De bal hooghouden, het is dé ideale oefening om de techniek wat bij te schaven.
De bal hooghouden, het is dé ideale oefening om de techniek wat bij te schaven.© Olaf Verhaeghe

Fortnite

Ook Frederik, Lars en Koen zijn tevreden met wat ze vanavond zagen en deden. “Het is wennen en je bent beperkt, maar dat weerhoudt je er niet van om een leuke training in elkaar te steken”, zegt Frederik. “Ze zijn samen, ze hebben plezier, ze zijn buiten en ze zijn bezig. Dat is het allemaal waard. Als we ze een anderhalf uur van Fortnite kunnen weghouden, is dat al een overwinning.” (lacht)

… en voor hen is het seizoen afgelopen.

KVK Westhoek, goed voor een kleine 600 jeugdvoetballers, besliste vrij snel om de trainingen niet opnieuw op te starten. “Wij achten het gewoon praktisch niet haalbaar om het veilig en conform alle maatregelen te organiseren”, klinkt het bij jeugdvoorzitter Martin Willems. “Alles ontsmetten, geen ouders langs de zijlijn, geen bal in de handen nemen, afstand houden… Dat is niet te doen, zeker niet met de jongsten.”

“We hebben ook maar twee van de vier velden ter beschikking omdat er al opnieuw werd ingezaaid”, aldus Martin nog. “Wij mikken nu vooral op het nieuwe seizoen. Hopelijk kunnen we dan vlot starten. Als compensatie naar de ouders en voetballertjes toe, plannen we dit jaar iets vroeger te beginnen met trainen. En we willen iedereen ook gratis één keer als vip een wedstrijd van de eerste ploeg laten bijwonen.”

Bij KM Torhout hervatten ze de trainingen niet en dat is een bewuste keuze. “We beschikken over een kunstgrasveld, dus het terrein is het probleem niet. We hebben de richtlijnen van de VFV inzake corona eens goed nagelezen en daar zie je dat alle materiaal ook nog eens moet ontsmet worden. Wij hebben 440 jeugdspelers en 32 ploegen in competitie, omdat voor iedereen te doen is gewoonweg onhaalbaar”, aldus TVJO Kris Defreyne. “Bovendien draag je ook een verpletterende verantwoordelijkheid. Stel je maar eens voor dat een jeugdspeler besmet is en onbewust een hele groep jongeren in contact brengt met corona.” De Torhoutse jeugdverantwoordelijke beseft wel dat het niet simpel is voor de ouders momenteel. “Zeker de categorie spelertjes van 7 tot 12 jaar heeft het moeilijk. Maar wij proberen dat online wat op te vangen.”

Anderhalve meter is de norm. Altijd en gedurende de hele training.
Anderhalve meter is de norm. Altijd en gedurende de hele training.© Olaf Verhaeghe

Zij starten wel nog met trainen…

Een 80-tal van de in totaal ruim 300 jeugdspelers van KSCT Menen kon deze week voor het eerst weer trainen. “We hebben bewust gekozen om een proefperiode in te lassen met de spelertjes van de middenbouw (U10 tot en met U13, red.)“, zegt Frederik Dumont, technisch verantwoordelijke jeugdopleiding. “We zijn er ons van bewust dat voetballen lang niet hetzelfde zal zijn, maar het gaat ons vooral om het sociaal contact.”

Tegelijk ziet KSCT Menen deze kleinschalige heropstart ook als een denkoefening naar volgend seizoen toe. “Ik acht de kans groot dat we in augustus of september ook nog deels aan maatregelen zullen moeten voldoen”, aldus Frederik nog. “Door nu al te kijken wat lukt en wat niet werkt, staan we al iets verder op dat vlak. Ik ben ook blij met het enthousiasme van onze trainers.”

Bij Mandel United (Izegem), dat inclusief het G-voetbal om en bij de 600 jeugdspelers telt, gaat men vanaf donderdag opnieuw trainen. Stijn Naessens is er TVJO: “We hebben een heel schema uitgewerkt waarbij alle leeftijden van hier tot eind juni aan bod komen. Maar uiteraard met strikte maatregelen. De spelers moeten zich al in voetbalkledij aandienen en mogen pas vijf minuten voor de start van de training arriveren.”

“Ik ben ook onze jeugdtrainers dankbaar. Er zijn nu geen inkomsten uit tornooien en de kantine en dus zijn centen voorhanden. Mijn jeugdopleiders geven die trainingen op vrijwillige basis. We zijn zelfs van plan om het volgend seizoen, waar we meestal beginnen tussen 20 en 25 juli, enkele weken eerder op te starten. We hopen ook onze zomerstage te kunnen laten plaatsvinden.”

… en voor hen is het seizoen afgelopen.

KVK Westhoek, goed voor een kleine 600 jeugdvoetballers, besliste vrij snel om de trainingen niet opnieuw op te starten. “Wij achten het gewoon praktisch niet haalbaar om het veilig en conform alle maatregelen te organiseren”, klinkt het bij jeugdvoorzitter Martin Willems. “Alles ontsmetten, geen ouders langs de zijlijn, geen bal in de handen nemen, afstand houden… Dat is niet te doen, zeker niet met de jongsten.”

“We hebben ook maar twee van de vier velden ter beschikking omdat er al opnieuw werd ingezaaid”, aldus Martin nog. “Wij mikken nu vooral op het nieuwe seizoen. Hopelijk kunnen we dan vlot starten. Als compensatie naar de ouders en voetballertjes toe, plannen we dit jaar iets vroeger te beginnen met trainen. En we willen iedereen ook gratis één keer als vip een wedstrijd van de eerste ploeg laten bijwonen.”

Bij KM Torhout hervatten ze de trainingen niet en dat is een bewuste keuze. “We beschikken over een kunstgrasveld, dus het terrein is het probleem niet. We hebben de richtlijnen van de VFV inzake corona eens goed nagelezen en daar zie je dat alle materiaal ook nog eens moet ontsmet worden. Wij hebben 440 jeugdspelers en 32 ploegen in competitie, omdat voor iedereen te doen is gewoonweg onhaalbaar”, aldus TVJO Kris Defreyne. “Bovendien draag je ook een verpletterende verantwoordelijkheid. Stel je maar eens voor dat een jeugdspeler besmet is en onbewust een hele groep jongeren in contact brengt met corona.” De Torhoutse jeugdverantwoordelijke beseft wel dat het niet simpel is voor de ouders momenteel. “Zeker de categorie spelertjes van 7 tot 12 jaar heeft het moeilijk. Maar wij proberen dat online wat op te vangen.”