Referee Department verdedigt beslissingen om te voetballen in sneeuw

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verdedigt de scheidsrechters die zaterdag beslist hebben om de wedstrijden van de twintigste speeldag in de Jupiler Pro League ondanks de ondergesneeuwde velden in Oostende, Moeskroen en Charleroi te laten doorgaan. “Het was voor alle ploegen veilig om te spelen”, klinkt het zondag in een communiqué.

In de stadions van KV Oostende, Moeskroen en Sporting Charleroi werd op een gedeeltelijk met sneeuw overdekte grasmat gevoetbald. Dat maakte voetballen soms moeilijk. KRC Genk en KV Kortrijk, die tegen respectievelijk Moeskroen en Oostende in actie kwamen, lieten vooraf al voorbehoud aantekenen om in die omstandigheden te voetballen. Nadien volgde ook een klacht die behandeld moet worden door het Disciplinair Comité van de voetbalbond. KV Mechelen, dat in Charleroi voetbalde, wilde geen s”trijd via de groene tafel voeren.

“Ervaren scheidsrechters”

Voorafgaand aan de wedstrijden controleerden scheidsrechters Jasper Vergoote (Moeskroen), Nicolas Laforge (Charleroi) en Wesley Alen (Oostende) of het veld bespeelbaar was. Zij beslisten dat de respectieve matchen konden doorgaan. Het Referee Department verdedigt die keuze. “Scheidsrechters op alle voetbalniveaus zijn ervaren in het nemen van beslissingen over het al dan niet starten van een wedstrijd vanwege het weer of de toestand van het speelveld”, klinkt het.

Volgens het Referee Department oordeelden de scheidsrechters dat er geen risico was voor de spelers om de wedstrijden op de ondersneeuwde grasmat te spelen. “Als er een veiligheidsrisico is, worden geen andere factoren in overweging genomen. Dan wordt de wedstrijd gewoonweg niet gespeeld, ongeacht de impact die dit kan hebben op toeschouwers, media en de kalender.”

“Veiligheid voorop”

Dat de Pro League druk zou hebben gezet op de scheidsrechters om de wedstrijden toch maar door te laten gaan gezien de krappe kalender wordt stellig ontkent. ” De scheidsrechter houdt geen rekening met wedstrijdplanning “, aldus het Referee Department. “De scheidsrechters in de wedstrijden van zaterdag hadden de veiligheid van de spelers voorop en volgden de juiste procedures om te bepalen dat, hoewel de omstandigheden moeilijk waren, het veilig was voor beide teams om te spelen.”

Het Referee Department merkt ook nog op op dat “in topcompetities in heel Europa veel wedstrijden in vergelijkbare (of slechtere) omstandigheden werden gespeeld”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier