Redding KVO nog niet rond: overeenkomst overnemer PMG en Dierckens is niet langer bindend

De toekomst van KVO ziet er opnieuw wat rooskleuriger uit. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Is KV Oostende nu wel of niet gered? De waarheid in vijf vragen.

1. Is er nu wel of geen akkoord tussen Alychlo en PMG over de afbetaling van de tribune van Marc Coucke (huurprijs 1,2 miljoen euro) en de 6,2 miljoen euro schulden aan Marc Coucke?

Ja! Een volgens ‘bemiddelaar’ Bart Tommelein afgelopen nacht getekend akkoord. Een oplossing voor de tribune en een afbetalingsplan voor de schulden. Toen beide partijen uit elkaar gingen zei Pieter Bourgeois namens Alychlo: “De rest komt ook wel in orde”. Schepen van Sport Bjorn Anseeuw is de eerste om het bericht wereldkundig te maken. “Wij hebben ons werk als bemiddelaars gedaan”, zegt Tommelein. Voor de stad ging het vooral om de tribune, “met de andere schulden van KVO hebben wij niets te maken.”

2. Waarom zegt Frank Dierckens dan dat er nog niets is getekend en dat “de politiek voor haar beurt” spreekt?

De voorzitter werd vanochtend wakker met 33 berichten… En beantwoordt de media: “Te voorbarig.” Hij legt ons uit waarom: “Ik was er niet bij. En ik ben nog altijd eigenaar van KVO. En niet PMG.” De overeenkomst met PMG met ‘opschortende voorwaarden’ (oplossing voor alle schulden) op 14 februari behelsde een overname van 72 procent van de aandelen van Dierckens, voor ongeveer 2,2 miljoen euro) maar … er stond een timing. “De overeenkomst was maar voor één maand geldig. Dus is KVO officieel nog altijd van mij. Nu er een oplossing zou zijn gevonden met Alychlo, ga ik er van uit dat de overname doorgaat. Maar zolang die niet opnieuw wordt getekend én het geld op mijn rekening staat, is voor mij niets officieel.”

3. Als dat wel is gebeurd, is de verschijning voor het BAS op 4 mei dan echt een formaliteit en haalt KVO dan ook effectief zijn licentie?

Daags voor 4 mei moeten alle documenten binnen zijn. Dierckens onderhandelt nu voort met Alychlo. Indien dat vandaag of morgen rondgeraakt en de documenten van beide overeenkomsten volgende week bij het BAS geraken, haalt KVO zijn licentie, stelt Dierckens. “Want voor al de rest zijn we in orde.”

4. Wat blijft er dan over van het KW-verhaal van de Albanese oliemagnaat Taçi, zijn bod van 15 miljoen en zijn mail naar Tommelein dat hij omwille van de aanvallen op zijn persoon, dat hij een stropop zou zijn van Coucke die hij hoegenaamd niet kent, “mogelijks” zou afhaken?

We hebben alle bewijzen. Het bod lag klaar: 1,5 miljoen euro voor Dierckens aandelen, 3,1 miljoen euro voor de aandelen van Stadion nv, 2,5 miljoen voor de exploitatie van het stadion. Taçi wilde via Tommelein eerst een overeenkomst met Alychlo (zou hem het meest kosten), maar voor Tommelein was Taçi, ondanks een presentatie van 45 minuten, nooit concreet genoeg. En Dierckens hield halsstarrig vast aan PMG…

Waarop Taçi om 15.07 uur zijn mail verstuurde naar Tommelein en Anseeuw. En zijn concreet bod niet uitbracht. Tommelein en Anseeuw verklaarden gisteravond niets af te weten van die mail, vanochtend klonk “geen tijd gehad, we waren in volle bespreking.” Maar dat was niet meer relevant, de overeenkomst Alychlo-PMG was nakend. Afgelopen dagen waren er trouwens nog meer “vage” kandidaten opgedoken, maar finaal kwamen PMG en Alychlo woensdagnacht dus toch tot een overeenkomst. “Alychlo heeft zich inschikkelijk getoond en PMG heeft een extra inspanning geleverd”, klonk langs alle kanten opgetogen. Alleen wilde Dierckens niet meteen mee: “Nog niets getekend!” Tommelein viel van zijn stoel.

5. Welke eerste lessen zijn te trekken uit deze saga die al maanden aansleept?

Dierckens: “Pas alles alles getekend is en het geld op mijn rekening staat, is er witte rook…”

Tommelein: “Man.. man… man…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier