Red Flames pakken overtuigend groepswinst en EK-ticket

Tessa Wullaert viert met haar teamgenoten.©DAVID CATRY BELGA
Tessa Wullaert viert met haar teamgenoten.©DAVID CATRY BELGA
Redactie KW

De Belgische voetbalvrouwen mogen zich opmaken voor het EK van 2022 in Engeland. In hun achtste en laatste kwalificatiewedstrijd wonnen de Red Flames dinsdagavond in Leuven met 4-0 van Zwitserland. Daardoor zijn ze als groepswinnaar rechtstreeks geplaatst voor het EK.

De Flames hadden tegen Zwitserland nog een dubbele rekening openstaan. In september leden ze in Thun hun enige nederlaag in de voorronde (2-1), uitgerekend tegen het team dat de Belgen ook al van het WK 2019 had gehouden in een bloedstollend barrageduel.

Bondscoach Serneels voerde in vergelijking met de ploeg die vorige maand Litouwen vernederde (0-9) noodgedwongen een wissel door. Marie Minnaert verving in het middenveld de geblesseerde Elena Dhont.

Licht gaat uit

De wedstrijd in het lege stadion van OH Leuven was amper op gang gefloten door de Russische ref toen de lichtinstallatie aan Den Dreef het plots begaf. Na een vijftal minuten kon er opnieuw worden gevoetbald. De Zwitsers namen prompt het initiatief, zonder evenwel gevaarlijk te zijn. De Belgen ondergingen het spel maar bij de eerste kans halfweg de eerste periode hing de bal wel tegen de netten. Tine De Caigny kopte een voorzet van aanvoerder Wullaert knap binnen. Voor de Anderlecht-spits al haar elfde treffer deze EK-voorronde. De Zwitserse goalie Herzog ging wel niet vrijuit.

De Belgen putten vertrouwen uit het doelpunt, gingen beter voetballen en kwamen net voor de pauze 2-0 voor, opnieuw via De Caigny. Die trapte van dichtbij binnen na knap voorbereidend werk van Wullaert, die kort daarvoor al de lat had geraakt.

Wullaert scoort

In de tweede helft moest Zwitserland op zoek naar de aansluitingstreffer. De steriele druk leverde evenwel amper kansen op. De Caigny kwam aan de overzijde wel dichtbij een hattrick, maar Herzog tikte haar kopbal uit doel. Met nog ruim een kwartier te spelen, deed Tessa Wullaert de boeken dicht. De kapitein van de Flames zag haar hoekschop, na opnieuw mistasten van Herzog, binnenvallen. Voor Wullaert haar 50e in het Belgische shirt. Janice Cayman legde in de slotfase na een individuele actie de knappe 4-0 eindstand vast.

Voor België is het de tweede opeenvolgende EK-deelname. In 2017 werden de Flames bij hun debuut op de eindronde in Nederland uitgeschakeld in de groepsfase. Het EK in Engeland werd door de coronapandemie met een jaar uitgesteld en vindt plaats van 6 tot en met 31 juli 2022. Er nemen zestien landen deel. Nederland is titelverdediger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier