Reacties uit de voetbalwereld na stopzetting competitie: “Allesbehalve een goed gevoel bij”

Geert Bossuyt, voorzitter Sparta Kruiseke: "Ik vrees dat de competitie voor lange tijd stil zal liggen." © LVW
Christof Decraene

De raad van bestuur van Voetbal Vlaanderen heeft beslist om per direct alle wedstrijden in de amateurcompetities stil te leggen. Voetbal Vlaanderen vindt het met de huidige maatregelen onmogelijk om veilig wedstrijden te organiseren. Wij gingen eens polsen bij clubs uit deze regio, die op verschillende niveaus spelen, over hoe zij tegen deze nieuwe stopzetting aankijken.

“Sportief valt het nog mee”, vindt Bruno Derveaux, trainer van RC Harelbeke, dat in tweede afdeling actief is. “Als men mij kan bevestigen dat op 1 mei de competitie afgelopen is, dan is deze pauze niet echt een probleem. Ik hanteer een systeem waarbij mijn spelers scherp blijven gedurende de competitie, ongeacht er midweekmatchen bijkomen of niet. Zolang we maar niet tot in juni moeten voetballen, anders zal vermoeidheid bij mijn spelers onvermijdelijk zijn. Om matchritme te behouden, probeer ik nu elke vrijdagavond een oefenmatch te organiseren. Vandaag spelen we al tegen Anzegem, uit de derde afdeling. Zo hebben de spelers het weekend vrij”, aldus nog Derveaux.

Christian Pattyn.
Christian Pattyn.© Bart Vandenbroucke

Harelbekevoorzitter Christian Pattyn ziet dan weer wél problemen met deze competitiestop. “Hoe moet het nu eigenlijk?”, vraagt Pattyn zich af. “Competitiewedstrijden mogen niet, maar een oefenmatch wel. Dus de derby zondag tegen SCT Menen mag niet gespeeld worden, maar een oefenmatch tegen hen dan weer wel. Ik vind dat eigenaardig. Los van het sportieve aspect is er uiteraard ook het financiële plaatje. Gelukkig worden onze spelers allemaal per punt betaald. Club die nog maandbedragen uitbetalen, zullen nu misschien wel in de miserie komen. Gelukkig mag onze jeugd voortdoen. Bij ons is de jeugd het hart van de club en zo lang dat blijft kloppen, kunnen we ademhalen”, besluit Pattyn.

stil tot Nieuwjaar?

“We hebben het opnieuw aan onze rekker”, reageert de voorzitter van tweedeprovincialer Wevelgem Vincent Mispelaere op het stilleggen van de competitie. “Een groot voordeel in vergelijking met de vorige beslissing is dat deze keer de kantine mag openblijven voor de wedstrijden van onze jeugdploegen. Financieel zal dat toch een slok op een borrel schelen.

Vincent Mispelaere.
Vincent Mispelaere.© MPM

Wegens de slechte coronacijfers van de jongste weken had ik het stopzetten van de competitie ergens wel voelen aankomen. Ik vraag me tevens af of het virus wel degelijk vanuit de kleedkamer wordt verspreid. Waar de broeihaarden zitten, weet momenteel niemand. Maar toch wordt het voetbal opnieuw op non-actief gezet. Hopelijk kunnen we toch minstens de helft van de competitie afwerken en staan we dan nog altijd op de eerste plaats. Dat zou, met het nieuwe reglement, recht geven op promotie naar eerste provinciale. In het slechtste geval worden we voor de tweede keer op rij gestraft en moeten we volgend seizoen ons huiswerk opnieuw in tweede provinciale overmaken.”

SV Anzegem, dat dankzij de stopzetting van de competitie in maart onverwacht naar derde afdeling promoveerde, sluit de ogen niet voor de realiteit. “Inkomsten vallen nu weg, maar dat geldt ook voor de uitgaven van de wedstrijdpremies”, weet secretaris en gerechtigd correspondent Steven Verplancke. “In de vorige lockdown zagen we drie keer een viplunch afgelast worden en dat is nu ook het geval voor de partij tegen Stekene, eind oktober. We hadden daarvoor al 80 inschrijvingen. Financieel een aderlating dus.”

Steven Verplancke.
Steven Verplancke.© Bart Vandenbroucke

Over de toekomst is het ook bij Anzegem koffiedik kijken. “Of het stopzetten van de competitie zwaardere gevolgen zal hebben dan tijdens de eerste lockdown is vandaag moeilijk in te schatten. Laat ons maar eerst afwachten of we over een maand opnieuw mogen voetballen. Want misschien duurt het zelfs tot Nieuwjaar voor de competitie hervat kan worden. Wij kunnen nu in elk geval de spelers geen vier tot vijf weken rust geven. Daarom overweegt de trainer om enerzijds enkele trainingen in te lassen en anderzijds enkele vriendschappelijke wedstrijden te spelen”, aldus nog Steven Verplancke.

Besmettingen bij U10

Derdeprovincialer Sparta Kruiseke ziet onder meer de korte verplaatsing naar VK Dadizele, voorzien voor komend weekend, in het water vallen. “Ik vrees dat de competitie langer dan een maand stil zal liggen”, zegt Geert Bossuyt, preses bij Kruiseke. “Bij onze beloften en eerste elftal blijven we voorlopig van het coronavirus gespaard. Eén basisspeler liet zich vorig weekend testen en is gelukkig negatief. Bij de jeugdploegen zijn er enkele ouders van de U10 besmet en leggen we hun trainingen en wedstrijden voorlopig stil. We nemen met deze jeugdploeg geen risico’s. Door de competitiestop staan we wel zonder inkomsten. De afgelopen seizoenen, in vierde provinciale, was de toegang gratis, maar nu kost een ticket vijf euro. Gelukkig zijn er nog onze talrijke jeugdploegen vanaf de U8. Door onze vrijwilligers werd tijdens de verlofperiode ook de kantine mooi opgefrist en kreeg die een nieuwe look. Gelukkig moet die niet dicht.”

Christa Lernout.
Christa Lernout.© MPM

Dezelfde geluiden horen we vanuit het damesvoetbal. Christa Lernout, secretaris bij FC Menen United dames, dat in eerste provinciale aantreedt, had een stopzetting van de competitie zien aankomen. “Al had ik ook gedacht dat het een algemene stopzetting zou zijn. Ik vind het nu spijtig dat enkel de eerste ploeg moet stoppen, maar de jeugd mag blijven voetballen. Terwijl kleedkamers niet gebruikt mogen worden, zodat de speelsters dus nat en vuil in de auto moeten. Comfortabel kun je dat niet noemen. Ik weet momenteel niet goed wat te denken. Ik heb er alleszins allesbehalve een goed gevoel bij.”

Bond blijven betalen

Ook financieel ziet Lernout het niet positief in. “We hebben geen inkomsten, maar moeten de Voetbalbond wel blijven betalen. Intern moeten we nu de koppen bij mekaar steken om te zien hoe we dit financieel zullen opvangen. We merken dat sponsors het ook moeilijk hebben en zelfs al beginnen af te haken. Het feit dat we geen duidelijk zicht hebben op wanneer de competitie hervat zal worden, maakt het er niet makkelijker op.”

Het is de bedoeling dat de dames van Menen United blijven trainen. “Het is een heel gemotiveerd team. Zij betalen ook lidgeld en willen wel blijven voetballen. Al wordt het wel afwachten met hoeveel we op training zullen blijven zijn als er een lange tijd geen matchen gespeeld mogen worden. Het niveau behouden wordt ook moeilijk als we ons niet kunnen meten tijdens wedstrijden.” (Fonzie-MVA-RMN-EDB-AHB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten