Rapport Zulte Waregem, dat de vruchten plukt van het vele en goede werk in de zomer

Redactie KW

De Essevee-trein staat op de rails. Er was veel in- en uitgaand verkeer en aanvankelijk kwam de trein maar moeizaam op gang. Maar in de laatste vier matchen, 10 op 12, bleek de ploeg defensief en vooral offensief serieus versterkt. Er is, ook financieel, uitstekend gewerkt aan de Gaverbeek, Essevee lijkt op weg naar een mooi eindrapport. Minstens linkerkolom dus.

Sportief

Nadat Bongonda en Harbaoui de club verlieten, moest Essevee vol aan de bak om jongens aan boord te halen die ballen in het mandje kunnen leggen. Tijdens de voorbereiding stond niemand op die de rol van de vroegere goudhaantjes kon overnemen, tot na twee speeldagen het duo Berahino – Larin elkaar begon te vinden. Na het vertrek van Nill De Pauw was ook op de flanken extra aanvallend talent nodig: Zarandia op links, Oberlin of Bruno op rechts (al is de Zwitser in se een spits).

‘Positie Zes’ leek lange tijd de achilleshiel van het elftal te worden. Na het lichten van de optie op Ibrahima Seck moest het management nog op zoek naar een geschikte doublure, een rol waarvoor Tardieu (weer vertrokken) en Marcq (een schim van de krachtige ‘stofzuiger’ die hij ooit was bij Charleroi) te licht wogen. Afwachten of de 21-jarige Abdoulaye Sissako zich profileert als de gedroomde back-up op die positie.

Een echte ’10’ heeft Essevee nog niet, al lost Dury dat handig op door Berahino – eigenlijk een spits – op die positie te zetten. Zelfde verhaal op de flanken: als daar de spoeling dun lijkt, posteert de coach daar graag een aanvaller: ook Björdal werd eerder al als rechtsmidden uitgespeeld.

Financieel

Bij de 12 nieuwelingen zitten nog drie huurlingen (Oberlin, Larin en Mensah), alleen voor die laatste dwongen Eddy Cordier en co geen aankoopoptie af. Het management had vorig jaar al te kennen gegeven zoveel mogelijk van huurspelers te willen afstappen. De transfers van Bongonda, Harbaoui en De Pauw leverden de club 7,5 à 8 miljoen euro op. Slechts voor drie aanwinsten betaalde Zulte Waregem transfersommen: Zarandia, Seck en Govea kostten de club elk ongeveer 500.000 euro. Het saldo wordt onder meer gespendeerd aan lonen voor gehuurde spelers.

Na zes speeldagen

Zoals een bouwproject niet altijd tijdig wordt opgeleverd, zo was ook Essevee niet klaar voor de competitiestart. Na de 0 op 6 tegen Mechelen en Standard leek het weer een seizoen ‘vechten in de kelder’ te worden. Tot de ‘Boeren’ kampioen Genk in eigen huis over de knie legden en tegen Charleroi, STVV en Antwerp de lijn doortrokken naar 10 op 12 én drie clean sheets. Good old Deschacht, Bossut en De fauw zijn intussen de pijlers van een defensie waarin ook Bürki en Pletinckx helemaal ontbolsteren. Als Berahino, Larin en Oberlin blijven scoren, moet Essevee in staat zijn de linkerkolom te halen én thuis weer een sterke reputatie op te bouwen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.