Rapport KV Oostende, dat zich tot dé verrassing van de klas heeft ontpopt

Redactie KW

KVO, vorig seizoen maar nipt geslaagd, werd eigenlijk achteraan in de rij verwacht. Maar tijdens de zomer werd duchtig schoongemaakt, er werd goedkoop maar uitstekend materiaal aangeschaft en onder Ingebrigtsen is de kustploeg zowaar één van dé verrassingen van de competitiestart. Dat verdient een pluim.

Sportief

Ante Palaversa en Andrew Hjulsager bewezen al een absolute meerwaarde te zijn op het middenveld en met Renato Neto en Ronald Vargas werden twee klasbakken gratis binnengehaald, al moeten zij wel eerst volledig fit zijn én blijven. Ook op de linksachter kocht de kustploeg met Ari Skulason verstandig in. De IJslander werd transfervrij aangetrokken, kent de Belgische competitie en past perfect binnen het DNA van de kustploeg. Zijn ervaring vormt een grote meerwaarde. Voorin had de kustploeg nog iemand nodig die de concurrentie met een herboren Sindrit Guri kon aangaan. Ook dat werd verstandig aangepakt: huurling Idrissa Sylla kent de Belgische competitie en heeft het perfecte profiel voor de Oostendse tactiek. Maar de beste transfer was misschien nog leermeester Kare Ingebrigtsen. Een frisse wind met de nodige uitstraling: autoritair, maar ook toegankelijk en aimabel met een vleugje humor. Onder hem vonden veel jongens die op een dood spoor leken te zitten hun tweede adem. Fashion Sakala en Sindrit Guri zijn daar de beste voorbeelden van.

De minpuntjes bevinden zich aan uitgaande zijde: de kustploeg slaagde er niet in om de zware loonlast van Nicolas Lombaerts kwijt te geraken en kon ook geen munt slaan uit Fernando Canesin, die na dit seizoen mogelijks transfervrij zal vertrekken. Met Rocky Bushiri zag het een talentvol jeugdproduct zomaar vertrekken.

Financieel

Dikke duim voor wat Guy Ghysel en zijn collega’s in het tussenseizoen verwezenlijkt hebben: met beperkte middelen werd de groep gevoelig versterkt. KVO vond de juiste profielen aan een minimale prijs. De kustploeg gaf slechts 500.000 euro uit (aan Hjulsager) en de rest werd transfervrij aangetrokken of gehuurd. Aan Aristote Nkaka, Rocky Bushiri en Sander Coopman verdiende KVO nog wat geld, waardoor de transferbalans ook op financieel vlak positief oogt.

NA ZES SPEELDAGEN

Een onverhoopt goed rapport. Dat is de perfecte samenvatting van de Oostendse competitiestart. 10 op 18 en een zevende plaats na een lastig programma, dat is een droomstart. De stuntzege op Anderlecht gaf de kern veel vertrouwen en dat zag je ook in het spel. Jongens als Robbie D’Haese en Fashion Sakala mannen van wie we dat voor het seizoen niet hadden verwacht zorgden voor frivole acties, terwijl Palaversa voor evenwicht zorgde op het middenveld. Ook vorig seizoen startte KVO aardig, maar toen was het spel écht ondermaats. Nu is dat niet het geval: onder Ingebrigtsen speelt de kustploeg aardig voetbal. Met een stevige organisatie en leuke aanvallende impulsen heb je het gevoel dat KVO dit seizoen nooit in de problemen zal komen. Wie weet zit er zelfs een stekje in de linkerkolom in. Je voelt het aan alles: KV Oostende straalt weer positiviteit uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.