Rapport Club Brugge, dat zowel sportief als financieel de transferkampioen is

Redactie KW

Het is al meermaals gezegd en geschreven, nu de transferperiode officieel is afgelopen, kan bovenaan het rapport van Club Brugge niets anders staan dan: een voorbeeld voor de hele klas! Zeg nu zelf: 33 miljoen euro winst én een betere en bredere spelersgroep. Alvast voldoende voor kwalificatie voor de Champions League – nog eens 30 miljoen euro inkomsten – en nu al titelfavoriet numer 1: we kijken met z’n allen naar Club.

Sportief

In den beginne: het was óp met Ivan Leko, Club wilde Clement en Clement kwam. Kind van het huis en al snel de architect van een nieuwe ploeg, in een nieuw 4-3-3 kleedje. Men wist al langer wie niet houdbaar was. Wesley en Denswil voorop. Hun vervangers had Club al achter de hand: Okereke en Deli. Het vertrek van Danjuma was nog minder een probleem: binnen de kortste keren werd slim Tau voor een jaartje gehuurd van Brighton. Nakamba niet meer tevreden? Mocht Wesley achterna naar Aston Villa voor zomaar even 12 miljoen, zijn vervanger Balanta kost geen 3 miljoen. Of Balanta beter is dan Rits moet nog even worden afgewacht maar Okereke, Deli, Tau… dat is geen verlies van kwaliteit. En voor de 4-3-3 van Clement zijn Sobol en vooral Ricca prima linksachters. Er was nog één grote twijfel en één hiaat. De twijfel werd weggeveegd door de spectaculaire komst van Simon Mignolet, Club sukkelde al vier jaar, sedert het vertrek van Matthew Ryan, met een keepersprobleem.

En het hiaat werd door Clement na de kwalificatie voor de Champions League benoemd: een breekijzer voorin. Okereke en Openda zijn flyers, Vossen geen beuker en Rezaei weg. Clements wens werd met spoed ingevuld. Mbaye Diagne, voor de neus van Anderlecht weggekaapt, letterlijk bijna in Brussel Zuid. Dat werd al grote onderscheiding. En werd Hans Vanaken nog maar even genoemd als mogelijke vertrekker (Ajax) dan kreeg de ‘onmisbare’ spelmaker metéén een contractverlenging. Grootste onderscheiding! Kossounou en Sagna zijn dan weer versterkingen in de breedte en wie echt niet meer bruikbaar is – Letica, Amrabat, Vanlerberhe – kon, vlot worden doorgesluisd. Het totale plaatje klopt perfect: Club heeft een rijk gestoffeerde kern, waarmee Clement alle kanten uit kan, en is optimaal gewapend (niéts ontbreekt) voor de Champions League én de Jupiler Pro League. We kijken met z’n allen naar Club. Alvast grote onderscheiding!

Financieel

De gespecialiseerde site transfermarkt.be is duidelijk: Club verkocht voor 62,20 miljoen euro en kocht voor 29,15 miljoen euro. Winst: 33,05 miljoen euro. Ook hier uitstekend werk: de duurste aankoop ooit, Okereke, is pas 21 en zal ooit véél meer opbrengen, Mignolet, een zekerheid van vijf jaar in doel, betaalt altijd de investering van 7 miljoen terug. De rest van de transfers zijn marktconform: 2,5 à 3 miljoen voor verdedigers en middenvelders tussen 24 en 27 jaar. De huurvergoeding van 3,35 miljoen voor Diagne lijkt wel wat zotjes, maar laat Diagne nu net een spits zijn die in de Champions League punten kan opleveren. En dus ook centen. Wat de 62 miljoen betreft: alle credits voor Vincent Mannaert die nergens onder zíjn prijs ging en telkens ook zíjn prijs kreeg. 33 miljoen winst, het zorgt voor de grootste onderscheiding!

Met Simon Mignolet loste Club meteen het keepersprobleem op. Een investering die zich in vijf jaar - de duur van zijn contract - zeker terugbetaalt.
Met Simon Mignolet loste Club meteen het keepersprobleem op. Een investering die zich in vijf jaar – de duur van zijn contract – zeker terugbetaalt.© BELGA

Na zes speeldagen

Club telt door het uitstel van Charleroi-Club nog maar vijf speeldagen. Club is daarin nog steeds ongeslagen en dat is gezien de tegenstanders (Waasland-Beveren, STVV en Oostende) niet abnormaal. Club kon wel al twee van zijn drie thuismatchen niet winnen en dat is gezien de thuisreputatie niet zo normaal. Vooral het 0-0 gelijkspel tegen Eupen was teleurstellend – al verdiende Club een penalty en de drie punten. Maar de tweede helft tegen Genk was ondermaats, dàt gelijkspel was billijk. Want soms zit er toch nog zand in Clements machine. Mist men voorin efficiëntie (killersmentaliteit, zegt Clement), flyeren Tau, Okereke en Diatta iets te veel, is Dennis te onregelmatig. En achterin is men te kwetsbaar, te nonchalant ook, we denken vooral aan Deli. Conclusie: 11 op 15 is niet kwaad, maar is ook geen grote onderscheiding. Na Cercle Brugge volgende week komen met Anderlecht, Mechelen uit en Gent de echte testen. Daar kan Club zich al meer onderscheiden. De grootste onderscheidingen kunnen dan behaald worden tegen Real Madrid en co…