Rapport Cercle Brugge, dat nog een pak werk voor de boeg heeft

Redactie KW

Tja, wat mag in het rapport bij Cercle? Niet minder dan 21 nieuwe spelers verwelkomd maar van een kwaliteitsinjectie is (voorlopig) nog geen sprake. En dat is ook te merken aan het klassement. De versterkingen kwamen ook laat, de Vereniging verdient nog het voordeel van de twijfel. Maar bovenaan het rapport moet in elk geval: “Je hebt nog véél werk!”

Sportief

Er werden maar liefst 21 inkomende transfers gerealiseerd. Of eigenlijk maar 20: want Aboubakary Kanté kon ondertussen beschikken. Als we Adrien Bongiovanni en Kevin Hoggas, in Gent uit de selectie gevallen, niet mee rekenen zijn er in de A-kern nog slechts zeven spelers over van vorig seizoen: Naomichi Ueda, Kylian Hazard, Dylan De Belder, Olivier Deman, Vitinho, Jérémy Taravel en Johanna Omolo. De laatste drie zijn out en met Deman blijft nog slechts één jeugdspeler over. Jongeren uit de eigen opleiding krijgen net als vorig seizoen te weinig speelkansen om op het hoogste niveau ervaring op te doen, Charles Vanhoutte en Robbe Decostere zijn tot eind dit seizoen uitgeleend aan Tubeke.

Cercle kiest duidelijk een voorzichtige aanpak, want enkel de Belgen Kylian Hazard en Stef Peeters kregen een langdurig contract. Cercle haalde vooral jonge Franse spelers en Belgen met een verleden in de nationale jeugd waarvan wordt gedacht dat ze zullen doorbreken. Corentin Fioré lijkt zo iemand. Stéphane Omeonga en William Balikwisha kunnen misschien volgen. Cercle had in elke linie een ervaren speler nodig. Peeters lijkt op dit moment de enige die daaraan lijkt te voldoen. Tenzij Taravel van zijn blessure verlost geraakt. Voorin worstelen Kylian Hazard en Idriss Saadi met zichzelf, de 19-jarige Lyle Foster is het alternatief. Aldom Deuro, die een contract heeft tot midden 2023, ontbolstert niet zoals verwacht en Jordi Mboula, opgeleid bij Barcelona, valt volledig door de mand.

Financieel

Dat Cercle zich geen big spender toonde op de transfermarkt is een understatement. De Vereniging moet het vooral hebben van Franse/Monegaskische huurspelers, er werd slechts voor één speler betaald: voor Stef Peeters, officieus 500.000 euro. Kan moeilijk anders, er kwam ook geen geld binnen. Alle spelers die vertrokken, waren of transfervrij of einde huur.

Na zes speeldagen

Cercle verdiende na de eerste drie wedstrijden misschien wel meer, maar de cijfers zijn wat ze zijn: 3 op 18. Had men al tijdens de voorbereiding (grotendeels) over de huidige groep kunnen beschikken, dan zag dat er misschien wat anders uit. Nu kwamen de nieuwelingen met mondjesmaat toe en daardoor was het elke week aanpassen. Nu de transferperiode definitief afgesloten is, kan het werk écht beginnen. En dat is véél werk. Of dit zal resulteren in betere resultaten, zal nog moeten blijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.