Racing vs. White Star: wie trekt aan langste eind in Lauwse derby?

Doelmannen Kevin Degrande (links) en Jordy Mervilde namen voor de aftrap van dit burenduel al even de handschoen op. © foto WO
Redactie KW

Het burenduel tussen Racing en WS Lauwe brengt altijd de nodige emoties teweeg. Voor geen geld ter wereld willen beide ploegen aan het kortste eind trekken. Spektakel en ambiance gegarandeerd dus. In de vriendschappelijke wedstrijd die aan de derby vooraf ging, brachten we beide doelmannen, Jordy Mervilde (RC Lauwe) en Kevin Degrande (WS Lauwe), bij elkaar en gooiden hen meerdere vragen voor de handschoenen.

Hoe gevoelig ligt deze derby?

Jordy Mervilde: “Het moet lang geleden zijn dat Racing won tegen White Star. Ik heb het vorig seizoen alleszins niet kunnen meemaken. Dat we vorig weekend verloren van Dadizele betekent niet dat we slecht bezig zijn. De jongste weken zit het ons niet mee. Hopelijk kiest Dame Fortuna zondag onze kant.”

Kevin Degrande: “Het is vooral geestig. Er komt altijd veel volk op af, er is sfeer en ambiance. Naar zulke wedstrijden leef je weken op voorhand toe. Die wedstrijd staat altijd met stip aangeduid. Niemand hoeft ook gemotiveerd te worden.”

De vorige derby’s eindigden meestal op een gelijkspel. De laatste zege dateert van het seizoen 2017-2018: toen won White Star met 0-1.

Jordy Mervilde: “Onze laatste overwinning dateert van zondag 3 november op Varsenare. Wij snakken meer dan ooit naar een nieuwe zege. Vandaar dat we zondag tegen White Star voor de volle pot gaan. Momenteel worden we geteisterd door blessures. Het mag geen hinder vormen om zondag onze supporters eindelijk te geven waarop ze recht hebben.”

Kevin Degrande: “Ik hebnog geen enkele derby verloren, wil dat liefst zo lang mogelijk houden. Vorig speeldag met de 1-2 zege op Boezinge, onze eerste zege dit seizoen buitenhuis, hebben we alleszins vertrouwen getankt.”

Jullie zijn beide doelmannen. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Jordy Mervilde: “Ik ben bij de jeugd begonnen als veldspeler. Tot in een bepaalde wedstrijd de doelman uitviel, ik de handschoenen moest aantrekken. Het beviel me en ik kreeg goede commentaren. Het volstond om tussen die palen te blijven staan.”

Een beeld uit de derby vorig seizoen, met Aaron Couckuyt (links) en Thibaut Maes.
Een beeld uit de derby vorig seizoen, met Aaron Couckuyt (links) en Thibaut Maes.© foto Bart

Kevin Degrande: “Ik wilde altijd keeper worden. Voor veldspeler trok ik mijn neus op. En ik had meteen de smaak te pakken. Het was Willy Dooms die me een jaar vroeger dan het reglement toeliet in doel liet debuteren.”

Wat moet je vooral beheersen als doelman?

Jordy Mervilde: “Je moet vooral met de druk kunnen omgaan. Er wordt van je verwacht dat je er staat in de moeilijke momenten, dat je de ploeg aan punten helpt. Ga je dan toch eens in de fout, dan komt het er op aan zo snel mogelijk die knop weer om te draaien.”

Kevin Degrande: “Als doelman heb je een grotere verantwoordelijkheid dan een veldspeler. Als een spits een open doelkans mist, wordt hij na de match niet met de vinger gewezen. Maar als een doelman een fout maakt en het kost de ploeg de overwinning, krijg je boze blikken over je heen. Desondanks zou ik niet met een veldspeler willen ruilen. Ik blijf er in alle omstandigheden rustig bij. Het is vooral belangrijk om tijdens de wedstrijd goed te communiceren met je verdedigers.”

Racing Lauwe staat bekend als een karakterploeg die moeilijk, zeker op hun eigen veld, te bespelen is.

Jordy Mervilde: “Daar gaan we weer. Ooit kregen we een etiket opgeplakt, geraken er niet meer vanaf. Racing kan wel degelijk goed voetballen. Twee weken geleden hebben we leider Oostkamp van het veld gespeeld. Alleen viel dat na de match niet van de cijfers af te lezen. En ook vorig zondag tegen Dadizele verdienden we niet te verliezen. We hebben wel veel meer in huis dan alleen duelkracht.”

White Star lijkt zich wel hersteld te hebben van het recente dipje.

Kevin Degrande: “30 wedstrijden op niveau spelen, kan geen enkele ploeg. In de periode dat het wat minder loopt, komt het er op aan de schade te beperken. Ondertussen hebben we in de laatste twee wedstrijden zes op zes gehaald, zijn opnieuw vertrokken voor een betere periode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier