Provinciaal voetbal: dit weekend valt in veel reeksen beslissing over de tweede periodetitel

Zwevezele en Oostnieuwkerke zijn in de titelstrijd en de strijd om de tweede periodetitel verwikkeld. Maar ook Oostkamp maakt nog kans. © VDB
Wouter Vander Stricht

Dit weekend staat een inhaalwedstrijd van de tweede periode op het programma, tevens de laatste en vaak ook beslissende wedstrijd voor de tweede periodetitel.

In eerste provinciale pakte leider KSKV Zwevezele de eerste periode, in de tweede periodestand deelt Zwevezele met Oostnieuwerkerke de leiding, maar heeft SKO het beste doelsaldo. Indien beide teams niet winnen kunnen ze nog bijgehaald door SV Oostkamp, dat Westkapelle bekampt. Ook de twee andere protagonisten spelen op verplaatsing. Zwevezele bij het vijfde gerangschikte Kortemark, Oostnieuwkerke bij Wielsbeke dat de vierde plaats bezet. Geen evidente opdrachten dus.

In tweede provinciale A pakte KFC Meulebeke de eerste periodetitel, ook in de tweede trok het (op doelsaldo) aan het langste eind. De Meulebekenaars totaliseerden net als KSV Diksmuide 25 punten, beiden hebben ook geen wedstrijd meer in te halen en komen dit weekend dus niet in actie. In de derde periode leidt KSV De Ruiter de dans.

Aan de top van tweede provinciale B gaat het er ongemeen spannend aan toe

In tweede provinciale B gaat het er aan de kop zeer spannend aan toe. Na vorig weekend tellen drie teams 49 punten (uit 24 matchen), Deerlijk Sport gaat Dadizele en Heestert vooraf omdat het een wedstrijd meer won. Ook in de tweede periode gaat het tussen die drie ploegen. Er is een rechtstreeks duel en tevens derby tussen Heestert (21 punten, 7 zeges) en Deerlijk (19 punten, zes zeges). Dadizele (21 punten, zes zeges) is daar de derde hond in het kegelspel.

Een duel in Deerlijk versus Dadizele, de strijd bovenin tweede provinciale B is ongemeen spannend.
Een duel in Deerlijk versus Dadizele, de strijd bovenin tweede provinciale B is ongemeen spannend.© VDB

Ook in derde provinciale A is het bovenin ongemeen spannend. SV Moorslede en US Ploegsteert delen er de leiding met 51 punten, E. Hooglede volgt op drie eenheden. SC Zonnebeke dat de eerste periode won is nu vierde en nog niet helemaal uit titelkoers geslagen. De tweede periodetitel gaat zo goed als zeker naar Ploegsteert. KSV Veurne – dat al alle wedstrijden in de tweede periode afwerkte – telt 22 punten. Net als Ploegsteert dat nog een wedstrijd te goed heeft en een beter doelsaldo heeft. Enkel bij een stevige nederlaag op De Panne kan de grensploeg nog de periodetitel kwijt spelen.

In derde provinciale B zijn nog drie ploegen in de running om de titel te pakken. Sparta Keiem staat het er best voor me 55 punten. Ook KSV Nieuwpoort heeft evenveel punten, maar speelde al een wedstrijd meer. SV Loppem (53 punten) is de derde in de stand, Dosko Sint-Kruis volgt al op respectabele afstand. Sint-Kruis won de eerste periodetitel, SV Loppem (23 punten, zeven zeges) is mits winst zeker van de tweede periode. Sparta Keiem (22 punten, zeven zeges) ligt op de loer. KSV Nieuwpoort (24 punten uit 10 matchen) moet dit weekend werkloos toekijken hoe de concurrentie het doet.

RC Bissegem – dat ook de eerste periodetitel pakte – liet dit weekend na nog comfortabeler aan de leiding te komen in derde provinciale C. De Kortrijkzanen verloren net als eerste achtervolger KSKV Zwevezele B de avond voordien. De tweede periodetitel was echter al binnen voor de tweede ploeg van Zwevezele, dat net als het A-team (in eerste provinciale) nog mikt op de titel. KSV Moorsele gaat aan de leiding in de derde periode.

Na het forfait van Oostduinkerke B werden alle uitslagen geschrapt

In vierde provinciale tenslotte zijn in de A-reeks (met 18 ploegen) al de twee eerste periodekampioenen bekend, VKW Vleteren en SK Elverdinge. Vleteren kende een mindere tweede en derde periode en lijkt uitgeteld voor de titel. Daar gaat het tussen Elverdinge (61 punten) en E. Jonkershove (58 punten). Elverdinge heeft ook nog het voordeel een extra gewonnen match.

In de B-reeks zijn 16 ploegen actief en na een vijfde forfait werd nu ook VV Oostduinkerke B uit competitie genomen. De meeste ploegen zien drie of zes punten wegvallen, enkel SK Steenbrugge B en Eendracht Brugge, die gelijk speelden tegen KVVO B, worden daarvoor slechts één punt in mindering gebracht. Wat de periodetitels betreft krijgen de ploegen die een wedstrijd minder gespeeld hebben hun puntenaantal vermenigvuldigd met een coëfficiënt. Concreet komt het er op neer, dat SK Torhout nadat het de eerste periodetitel binnenhaalde (zelfs met de drie punten aftrek van de match tegen Oostduinkerke), ook in de tweede periode de beste papieren heeft en zelfs in de derde periode aan de leiding gaat. Verlies van SK Torhout op SK Hertsberge biedt nog mogelijkheden voor VV Aartrijke om over Torhout te wippen.

In vierde provinciale C ten slotte is de titelstrijd tussen NS Heule (67 punten) en WS Bellegem (66) super spannend. De Kortrijkse ploegen maken het dus onder elkaar uit wie met de oppergaai gaat lopen. Bellegem heeft de eerste periode al beet, NS Heule de tweede. In een reeks met heel wat B-ploegen zijn ook nog SV Wevelgem B en Ol. Ledegem B in de running voor een eindrondeticket.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.