Nieuwe Essevee-coach Vincent Euvrard brandt van ambitie: “Binnen drie tot vijf jaar weer in top acht van 1A eindigen”

© JC
Jochen Coorevits

Tijdens de persbabbel naar aanleiding van de bekerwedstrijd tegen Sint-Lenaarts kon de nieuwe hoofdtrainer Vincent Euvrard voor het eerst met de pers praten. De 41-jarige West-Vlaming met Limburgse tongval slaagde er al in om RWDM, OHL en Cercle Brugge terug naar het hoogste niveau te brengen. Een specialist in 1B dus. “Ik heb de intentie om hier iets neer te zetten op de lange termijn”, klinkt het ambitieus.

Na vier speeldagen kreeg het trainersduo D’Hollander-De fauw al zijn ontslag bij Essevee. Nochtans staat Zulte Waregem er met een 7 op 12 niet al te slecht voor. De kwaliteit van het geleverde spel en de 1 op 6 in eigen huis wogen te zwaar door. De Boeren stelden Vincent Euvrard aan, die vrij was na zijn ontslag bij RWDM, waarmee hij nota bene vorig jaar promoveerde naar 1A.

“Waarom Zulte Waregem? Het is ook een kwestie van timing. Dit is een club die altijd veel uitstraling heeft gehad. In zijn jonge geschiedenis, sinds de opstart in 2001, heeft deze ploeg veel betekend voor het Belgische voetbal met twee keer bekerwinst, vier keer Europa League-deelname en vijf keer Play-off 1. Als je rond je kijkt, heb je niet het gevoel dat je bij een club in 1B zit. Het voelt aan als 1A. Door die successen in het verleden staat dit mooie oefencomplex er en een fantastisch stadion. Nu is het aan mij, de staf en de spelers om onze verantwoordelijkheid te pakken. De kwaliteit om de titel te pakken is er.”

Zelfde golflengte

Het woord is eruit: kampioen spelen. Euvrard is voor niets minder naar Essevee afgezakt. “We beseffen dat het een werk van lange adem zal worden. Maar in de korte tijd van onderhandelingen kwam ik tot de conclusie dat zowel ik, sportief directeur Tom Caluwé, CEO Eddy Cordier en hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert op dezelfde golflengte zitten. Het is ons doel om binnen de drie tot vijf jaar weer een club te zijn in 1A die de top acht mag ambiëren. Met Tom Caluwé voetbalde ik trouwens ooit nog samen bij STVV.”

Euvrard neemt zijn assistenten Jonathan Alves en Frédéric Stilmant van indertijd bij RWDM gewoon mee. “Ja, dat was een voorwaarde voor mij. Ik wil geen afbreuk doen aan het werk van mijn voorgangers. Maar er is gewoon weinig tijd. Ik moet al de spelersgroep meekrijgen in onze methodologie en tactische richtlijnen. Als je dan nog de staf moeten laten aanpassen. Dan zijn er veel te veel vraagtekens om dit verhaal zo snel mogelijk op te starten. De huidige keepertrainer en fysical coaches blijven wel aan boord.”

Euvrard keerde ook nog even kort terug op zijn ontslag bij RWDM. “Ik ga er niet te veel meer op terugkeren. Het ging om een verschil in visie. John Textor van RWDM dichtte me trouwens een mooie toekomst toe. Om 20u kreeg ik telefoon van CEO Gauthier Ganaye met de mededeling dat onze samenwerking stopte. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Ik ga naar de club en maak mijn kastje leeg.’ Samen met mijn assistent zaten we te mijmeren in het stadion. Rond half twaalf keerden we huiswaarts. We hadden nog honger en aten een hamburger in de McDonalds (lacht). Bij gebrek aan een restaurant dat open was. Normaal ik eet wel gezond, hoor. Maar een hamburgertje lust ik weleens.”

Veel info meegegeven

Zaterdag staat al de eerste opdracht op het menu in de Beker van België met de komst van Sint-Lenaarts uit de derde amateurklasse. “We hebben drie intense trainingsdagen achter de rug, waarin we heel veel informatie aan de spelers hebben geven. Ik ben benieuwd wat we daarvan gaan terug zien tijdens de match. We mogen Sint-Lenaarts zeker niet onderschatten. Ik zei de spelersgroep dat de lijst van clubs die een hoger gerangschikte ploeg uit de beker kegelen eindeloos lang is. We moeten heel gefocust zijn. Sint-Lenaarts is een goed georganiseerde ploeg. Ze zullen hun momenten afwachten om gevaarlijk te zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier