Portret van Essevee-aanwinst Daniel Opare: wereldburger aan de Gaverbeek

Daniel Opare toont het shirt van zijn nieuwe club. © gf
Redactie KW

Met de komst van Daniel Opare heeft Zulte Waregem zijn eerste transfer beet. Voor de 29-jarige Ghanese rechtsback wordt het zijn derde Belgische club na eerder actief te zijn bij Standard en Antwerp. De Afrikaan komt transfervrij over van The Great Old. De Ghanees tekende aan de Gaverbeek voor twee seizoenen. Maar wie is die Opare nu eigenlijk? Een portret.

Een beetje voetballiefhebber associeert de naam Daniel Opare meteen met Standard. Daar kende de verdediger zijn grote doorbraak. De Ghanees staat bekend om zijn rushes op de flank en zijn aanvallende bijdragen als rechtsachter. Indien nodig kan hij als linksachter uit de voeten.

Real Madrid

Opare is 29 jaar oud en je kunt hem als het ware een wereldburger noemen. Tien jaar geleden, in 2010, zette de verdediger de stap naar België. Hij kwam over van Real Madrid Castilla, het B-elftal van het magische Real Madrid. De Koninklijke betaalde destijds drie miljoen euro voor de talentvolle flankverdediger. Als jonge knaap werd hij gevormd in het Ghanese opleidingscentrum van het Nederlandse Ajax. En daar plukte Real hem dus weg.

Tot de A-kern kon Opare het niet schoppen in Madrid, maar hij gold wel als een enorm talent. Op het WK U17 in 2007 werd hij uitgeroepen tot beste verdediger. In juli 2010 tekende hij een driejarig contract bij Standard, met optie op één bijkomend seizoen. De eerste twee seizoenen waren een voltreffer en hij won ook de Beker van België met de Rouches. Daarna volgden twee seizoenen met pech en blessureleed.

Vijf clubs, vijf jaar

Toch slaagde Opare erin om een transfer te versieren naar het grote FC Porto in Portugal. Een groot succes werd dat avontuur niet. Hij kwam er maar twee keer aan de bak. Een uitleenbeurt aan het Turkse Besiktas moest beterschap brengen, maar alweer gooiden blessures roet in het eten. De Ghanees kwam er in een half seizoen amper zes keer tussen de krijtlijnen. Een verlengd verblijf zat er niet in. Opare keerde terug naar Porto, waar hij nog eigendom van was. In augustus vertrok de verdediger richting Duitsland en tekende hij bij Ausburg. Het was al zijn vijfde club, op vijf jaar tijd, in vijf verschillende landen. Een wereldburger dus.

Antwerp was de voorlopig laatste Belgische club van Daniel Opare.
Antwerp was de voorlopig laatste Belgische club van Daniel Opare.© BELGA

Het avontuur in Duitsland leek weer tegen te gaan vallen. Na een half seizoentje werd Opare uitgeleend aan de Franse tweedeklasser Lens. Nooit eerder voetbalde Opare op een lager niveau als profspeler. In het seizoen 2017-2018 kwam de Ghanees dan toch boven water bij het Duitse Ausburg, waar hij kansen kreeg in zijn laatste contractjaar. In de heenronde haalde de verdediger zijn niveau dat hij etaleerde bij Standard. De Duitsers boden hem een contractverlenging aan, maar Opare had zijn zinnen al gezet op een transfer. Naar verluidt was het Engelse Leicester City en de Duitse topclub Schalke 04 geïnteresseerd. Door het meningsverschil mocht Opare zes maanden niet meer voetballen, zijn club zette hem op non-actief.

Zware knieblessure

Antwerp klopte aan en kon Opare overtuigen om opnieuw naar België af te zakken. De Ghanees deed het prima in zijn eerste seizoen en werkte in de reguliere competitie 14 matchen af. In Play-off 1 kwam hij helemaal boven water en kwam hij negen van de tien wedstrijden in actie. In juni van vorig jaar liep het alweer faliekant verkeerd voor de Afrikaan. Tijdens de voorbereiding scheurde hij de laterale band van zijn rechterknie tijdens een oefenwedstrijd op het veld van Brasschaat. Het harde verdict: zes maanden out. In januari van dit jaar kreeg hij te horen dat The Great Old niet meer op hem rekent voor de toekomst. Aurélio Buta, Robbe Quirynen, Ritchie De Laet en ook Abdoulaye Seck kunnen op zijn positie spelen.

En toen kwam Zulte Waregem op de proppen. Aanvoerder en vaste rechtsachter Davy De fauw besloot zijn schoenen aan de haak te hangen op 38-jarige leeftijd en aan de slag te gaan als T2. Het contract van die andere rechtsback Sandy Walsh loopt af, de onderhandelingen voor een verlenging lopen nog. Bij Essevee vindt Opare zijn vroegere ploegmaat van bij Antwerp, Omar Govea, terug.

“We kunnen heel goed met elkaar overweg. Omar is kalm en dat past goed bij mij. We spreken onderling ook Spaans tegen elkaar”, zei Daniel Opare aan Essevee TV in een exclusief interview. “Ik speelde enkele keren tegen Zulte Waregem. Het is een sterke ploeg met veel ambitie en geweldige supporters. Ik kijk er ook naar uit om samen te werken met coach Francky Dury. Ik bewonder hem voor het werk dat hij hier al heeft neergezet. Ik hoop dat we dit seizoen ergens rond Play-off 1 kunnen eindigen en het voetbal kunnen brengen dat we voor ogen hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.