Poperingse scout Angelo De Gruyter verlaat Anderlecht voor Ajax Amsterdam

Redactie KW

Na 17 jaar als scout voor RSC Anderlecht trekt Angelo De Gruyter per 1 juli de deur van Neerpede achter zich dicht. De Poperingenaar gaat dan aan de slag voor de Nederlandse topclub Ajax Amsterdam, voor wie hij op zowel de Belgische als Franse markt talent zal opspeuren.

Angelo De Gruyter (47) was zelf speler van FC Poperinge, waar hij op zijn zestiende al in de A-kern zat. Maar door blessureleed moest hij op zijn 24ste zijn actieve carrière stopzetten. Daarna bouwde hij gestaag een carrière uit als jeugdtrainer, jeugdcoördinator en scout. Eerst bij Coxyde, daarna ook bij Anderlecht. En het was bij paars-wit dat hij goed bevriend raakte met Urbain Haesaert, de man die uiteindelijk een grote rol speelt in De Gruyters overstap naar Ajax.

“Urbain ging in 2010 voor Anderlecht aan de slag, maar was het decennium ervoor hoofd jeugdscouting in België voor de Amsterdamse topclub. Ik had direct een goed contact met hem. Hoe dat komt? Ik heb er geen verklaring voor, maar we zaten meteen op dezelfde golflengte als we over voetbal praatten. We hadden quasi dezelfde mening en voetbalvisie. We werkten steeds nauwer samen, drie jaar geleden ging ik op zijn voorspraak zelfs fulltime aan het werk voor Anderlecht, tot Urbain in 2018 naar Ajax terugkeerde. Toen ik eind januari een telefoon kreeg van Marc Overmars (ex-speler van Ajax en huidig directeur Voetbalzaken bij de Amsterdammers, red.), wist ik meteen dat Urbain mijn naam daar had aangegeven. Hij wist dat ik deze zomer einde contract was. Ik kon bij paars-wit een nieuw contract tekenen, er was ook interesse van Standard en Gent, maar na een gesprek met Overmars en Edwin Van Der Sar voelde ik meteen hun vertrouwen en wist ik dat mijn toekomst in het buitenland zou liggen”, doet De Gruyter het verhaal.

Romelu Lukaku

De Poperingenaar zal in België en Frankrijk actief zijn. “In ons land zal ik samen met Urbain de U13 tot U21 en ook de eerste elftallen scouten, in Frankrijk zal ik alleen opereren en krijg ik de kans om de U17 tot en met de eerste ploegen te doen.

Angelo De Gruyter wordt op voorspraak van Urbain Haesaert talentscout bij de Nederlandse topclub Ajax Amsterdam. (foto DB)
Angelo De Gruyter wordt op voorspraak van Urbain Haesaert talentscout bij de Nederlandse topclub Ajax Amsterdam. (foto DB)

Vooral dat laatste heeft me gecharmeerd. Dit is voor mij een toptransfer. Dat er bij Anderlecht sedert de komst van Marc Coucke veel is veranderd, is absoluut niet de reden van mijn vertrek. Door naar Ajax te gaan, zet ik echt wel een stap voorwaarts, zowel sportief als financieel.

Een toptransfer dus, maar een waarbij De Gruyter wel bescheiden blijft. Zeker als je hem vraagt wie hij de voorbije jaren bij Anderlecht allemaal heeft ontdekt. “Ik heb Romelu Lukaku gescout, maar ook Dennis Praet en Leander Dendoncker. Maar dat betekent niet dat ik hen heb ontdekt. Scouting is niet het werk van één individu, maar is teamwork.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier