https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Politie over titelviering Club Brugge: “Coronaregels handhaven was in die context onmogelijk”

Kampioenenviering Club Brugge.© Davy Coghe
Kampioenenviering Club Brugge.© Davy Coghe
Piet De Ville

De titelviering van Club Brugge zondag, waarbij een pak supporters de coronaregels aan hun laars lapten, lokt verontwaardigde reacties uit. Ook omdat de politie nochtans op voorhand had aangekondigd dat overtreders een PV zouden krijgen. “Op zo’n grote schaal en in die context gaan handhaven bleek onmogelijk dus we hebben proportioneel bijgestuurd”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter

Het laatste woord over de titelviering van Club Brugge gisteren, voor tijdens en na de thuiswedstrijd tegen KRC Genk, is wellicht nog niet gezegd of geschreven. Het feit dat heel wat uitzinnige supporters de coronamaatregelen zoals verplichte mondmaskerdracht en social distancing niet naleefden, en dan vooral ook dat de politie liet betijen, roept verontwaardigde reacties op.

Zeker ook omdat Lokale Politie Brugge op voorhand had gecommuniceerd dat overtreders een PV mochten verwachten. “In onze communicatie stelden we inderdaad de mogelijkheid tot PV voorop, ook om de mensen er nog eens op te wijzen dat covidmaatregelen te respecteren”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “Sommigen sloegen die vraag in de wind, anderen niet…”

Bijna 2.000 aanwezigen

De politie laat verstaan dat het in de context van de titelviering gisteren – met honderden, misschien wel tweeduizend uitzinnige supporters – nagenoeg onmogelijk was om op te treden.

“Op zo’n grote schaal en in zo’n situatie gaan handhaven is helaas onmogelijk. Op het moment zelf moeten we dan de situatie beoordelen en proportioneel bijsturen. Het was dus niet mogelijk om op dat moment pakweg vijfhonderd PV’s uit te schrijven volgens de regels van de kunst; dit wil zeggen met alle objectieve en niet-weerlegbare elementen en bewijzen. Maar het kan natuurlijk wel nog voor zij die tegelijk andere duidelijk vast te stellen inbreuken pleegden, zoals het bezit van pyrotechnisch materiaal (zoals vuurwerk, red.) Hiervoor tellen we nu een dertigtal PV’s.”

Wel 22 aanhoudingen

De politie benadrukt dat ze zeker niet zomaar lieten betijen. “We tellen namelijk ook 22 bestuurlijke aanhoudingen voor diverse feiten, onder meer vechtpartijtjes. Er is ook één PV voor slagen en verwondingen, twee voor beschadigingen, één voor dronkenschap en één voor slagen aan politie”, geeft Lien Depoorter nog mee.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.