Philippe Clement is al weken de gelukkigste coach op de Belgische velden

Coach Philippe Clement.©BRUNO FAHY BELGA
Coach Philippe Clement.©BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Club Brugge blijft de zeges aan elkaar rijgen. Na de topper tegen Genk won het nu ook op overtuigende wijze van Standard. Zesde opeenvolgende competitiezege, foutloos in 2021 en inmiddels veertien punten voor op dichtste achtervolgers Genk en Antwerp. Philippe Clement is al weken de gelukkigste coach op de Belgische velden.

“Uiteraard ben ik heel tevreden met onze match,” analyseerde de coach tijdens de persbabbel. “Ik heb bijna alles gezien wat ik van mijn ploeg verlangde. We startten sterk en kregen de eerste kans. Hun eerste bal voor ons doel ging direct binnen. Dat kan altijd gebeuren bij een stilstaande fase. Maar we zijn niet gaan twijfelen. We hebben er allemaal samen in geloofd om het terug recht te zetten en dat hebben we tot de laatste minuut bewezen. Ik zag alles wat een coach wil zien: goede kansen, veel positiewissels en een goede pressing. Het enige spijtige is het gebrek aan publiek. Als je zo’n topwedstrijd kunt spelen met publiek achter je hadden mijn jongens een nog betere dag gehad.”

Vanaken met vertrouwen

Hans Vanaken speelde weer op niveau en wiste de vroege Luikse tegentreffer uit: “Het doet altijd deugd om te scoren. Zeker na mijn schorsing. Mijn vorige twee matchen waren wat minder, niet slecht maar ook niet heel goed. Ik begin terug ritme op te bouwen. Ik speelde eerst 60 minuten, daarna 75 en nu vandaag de volle 90.Ik moet op dit elan verder doen en mijn niveau aanhouden. Het is goed voor het vertrouwen naar de volgende weken toe. We hebben een brede kern en als er iemand onbeschikbaar is, kunnen we dat telkens opvangen.”

Twee versterkingen

Club Brugge haalde op zaterdag nog twee versterkingen binnen: Nabil Dirar en Tahith Chong komen op uitleenbasis over tot het einde van het seizoen. Woensdag speelt Club thuis tegen Olsa Brakel voor de Beker van België, een ideale gelegenheid om de nieuwelingen wat minuten te laten maken.

“Het is nog niet zeker of ze woensdag al beschikbaar zullen zijn,” verklaart Clement. “Er moeten nog een aantal papieren in orde gebracht worden. Nabil Dirar hebben we gehaald voor zijn polyvalentie en zijn honger om terug te keren. Mata heeft de voorbije maanden zo goed als alles gespeeld en we weten welk programma er nog voor de deur staat. Met Van der Brempt hebben we een groot talent klaar staan maar hij is nog niet in staat om zes of zeven wedstrijden na elkaar te spelen als Mata moest uitvallen. Dirar heeft daar nog gestaan en kan ook op veel andere plaatsen uit de voeten.”

De andere aanwinst is Tahith Chong. Hij wordt geleend van Manchester United en kwam eerder dit seizoen al voor Werder Bremen uit. “Hij past in de stijl van het huis,” geeft Clement mee. “Hij is erg snel en heeft een goede actie in zich. Hij is hongerig om de volgende stap te zetten. Er komen heel veel wedstrijden aan in februari, hopelijk in maart ook. Dat zou betekenen dat we het goed hebben gedaan in de beker en in Europa. Het wordt een helse periode waarbij we iedereen heel hard nodig zullen hebben. Vandaar dat we ons in de breedte versterkt hebben.”

Lang bij Oranje?

De progressie van Lang doet de vraag rijzen of hij binnenkort voor de Nederlandse nationale zal worden opgeroepen. “Ik ben nog niet bezig met Oranje, al is het wel een jongensdroom. Ik moet week na week blijven bevestigen en dan zien we wel. Ik heb het hier naar mijn zin. We laten week in, week uit zien dat we de sterkste ploeg van België zijn.”

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.