Oppermachtig Club Brugge na walk in het Lotto Park naar halve finale

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Club Brugge duwde RSC Anderlecht donderdagavond nog wat dieper in de put. Blauw-zwart haalde het met sprekend gemak met 0-2-cijfers in het Lotto Park en mag naar de halve finale.

Voor de bekerverplaatsing naar Anderlecht had Clement geen verrassingen in petto. Balanta en Diatta kwamen weer in de ploeg, ten koste van Rits en Vlietinck. Bij de thuisploeg was Kompany fit genoeg bevonden, Cobbaut schoof naar de linksachter waardoor Dewaele naar de bank verdween. De positie van de geblesseerde Verschaeren werd door Vlap ingevuld.

In de beginfase eiste Club meteen het balbezit op. De eerste kans kwam er van de linkervoet van Mata. Van Crombrugge had echter een goede redding in huis. Twee minuten later moest de Anderlecht-doelman op een poging van Diatta weer in actie komen. Een wervelend blauw-zwart drukte de thuisploeg volledig weg.

RSCA herstelt evenwicht

Naarmate de eerste helft vorderde, kon RSCA het evenwicht enigszins herstellen, deels omdat Club minder hoog druk zette. Op het halfuur kon paars-wit zelfs even de neus aan het venster steken. De kopbal van Roofe vloog een metertje naast. De grootste kans voor de pauze was echter nog voor de bezoekers. Vanaken zette Vormer in één tijd alleen voor doel, maar Van Crombrugge had een uitstekende voetreflex in huis. 0-0 aan de rust, en daar mocht vooral Anderlecht tevreden mee zijn.

© BELGA

Ook na de pauze startte blauw-zwart verschroeiend. Eerst kon Van Crombrugge nog een afstandspoging van Vanaken verijdelen, maar op de schitterende volley van Vormer had de paars-witte doelman geen verhaal: 0-1. Het antwoord van de thuisploeg was flauw: een schuchtere poging van Saelemaekers. Aan de overzijde was de match na drie minuten in de tweede helft al bijna gespeeld, maar Vanaken trapte een open doelkans op de voeten van een duikende Van Crombrugge.

Van Crombrugge andermaal uitblinker bij RSCA

En de RSCA-goalie moest zich blijven onderscheiden. Op het uur moest hij een poging van Diatta van onder zijn lat tikken. Op de daaropvolgende corner was het wel prijs. Balanta sprong het hoogst en deed van dichtbij de netten trillen: 0-2, en Club na 64 minuten al dicht bij een plaats in de halve finales.

© BELGA

In het slotkwartier bloedde de wedstrijd dood en de bezoekers bleven zelfs de gevaarlijkste ploeg. Grote doelkansen vielen er echter niet meer te noteren. Club mag zich opmaken voor de halve finale en blijft dus in de running voor een twaalfde eindoverwinning in de Beker van België.

RSC Anderlecht – Club Brugge 0-2.

Doelpunten: 46′ Vormer 0-1, 64′ Balanta 0-2.

RSC Anderlecht: Van Crombrugge, Luckassen, Kompany, Kana, Cobbaut, Vlap (67′ Chadli), Kayembe (75′ Thelin), Lokonga, Saelemaekers, Roofe, Doku (88′ Adzic).

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli, Sobol, Balanta, Vormer, Vanaken, Diatta (82′ De Ketelaere), Tau (78′ Schrijvers), Dennis (86′ Openda).

Gele kaarten: 67′ Saelemaekers.