Op 15 augustus moeten we toch weer kunnen voetballen?

De spelers van Club Brugge tijdens een wedstrijd tegen Cercle Brugge, vlak voor de lockdown. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zo, daar zijn de profclubs – op enkele na – goed weggekomen. De Veiligheidsraad besliste woensdag dat voor 1 augustus niet meer mag worden gevoetbald. De Jupiler Pro League 2019-2020 mag naar de archieven, evenals het contract met de vroegere rechtenhouders. De clubs kunnen nu overmacht inroepen en moeten geen 23 miljoen euro aan televisierechten terugbetalen.

Daardoor is Club Brugge nu ook officieel kampioen en heeft blauw-zwart zijn ticket voor de groepsfase van de Champions League beet. En Waasland-Beveren degradeert, daar kan de (vier keer uitgestelde) Algemene Vergadering van de Pro League van vrijdag 15 mei niets meer aan veranderen.

Of toch? Alleen als KV Oostende (zie hiernaast) en Moeskroen naast hun licentie grijpen, blijven de Waaslanders in 1A zoals de Jupiler Pro League er momenteel uitziet.

Het beste sportieve nieuws: er is ruimte voor een bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp op 2 augustus. Antwerp krijgt daardoor een eerlijke kans op een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Op 3 augustus wil de UEFA alle inschrijvingen ontvangen voor de Europese competities. Die bekerfinale zal dan wel achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. Net zoals desgevallend alle competitiewedstrijden in augustus. De Pro League beloofde alvast, indien in augustus wordt gestart, bij het opmaken van de kalender daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Het maakt duidelijk hoe benepen onze eersteklassers zijn

Maar KVK-voorzitter Joseph Allijns wierp al op dat als KV Kortrijk-Club Brugge in die maand valt, zij dan meteen een vol huis missen. Ook Eddy Cordier wil liever herbeginnen op 1 september. Het maakt nog maar eens duidelijk hoe benepen onze eersteklassers zijn. Liever nóg eens een hele of halve maand niet meer voetballen, dan de inkomsten van één of twee thuismatchen mislopen. Cordier heeft een punt, een kleintje dan, als hij stelt dat er op 1 en 2 augustus nog niet kan worden gevoetbald omdat er dan vooraf geen oefenmatchen kunnen worden gespeeld.

Maar elke voetballiefhebber snakt naar voetbal, al wordt het dan nog een paar weken op het televisiescherm. En de kalender is al zo overvol. Tot half augustus betekent nóg drie en een half maand wachten terwijl ze in Duitsland volgende week al willen hervatten. Op 15 augustus herbeginnen is echt het minimum, heren van de Algemene Vergadering van de Pro League. Als inderdaad vanaf half juni weer collectief kan worden getraind, wacht dan nóg een voorbereiding van zes weken. Na 12 weken ‘technische werkloosheid’. Tegen dan zal de wereld er al een stuk normaler uitzien. Even niet meer rekenen en tellen aub.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten