Ook jeugdwerking Cercle Brugge in positieve flow door promotie

Cercle Brugge hoopt met de jeugd voor volgend seizoen een plaats te krijgen in Elite 1. Het licentiedossier is hiervoor ingediend. Er is echter een kleine kans dat het lukt, maar ondertussen zit men niet stil. Zowel sportief als met de infrastructuur worden er diverse inspanningen gedaan.

David Carpels en Piet D’Hooghe

De opfrissing van de jeugdvelden is al gestart, zodat er in prima omstandigheden kan gevoetbald worden. Daarnaast zijn er plannen om werkzaamheden uit te voeren of te laten doen, eventueel via sponsoring. “Er zijn ook zaken die we zelf bekostigen, vooral wat herstelling- en verbeteringswerken betreft”, zegt jeugdvoorzitter Piet D’Hooghe. “Ik denk daarbij aan de netten achter de doelen, schilder- en sanitaire werken in de kleedkamers en douches. Ook in de kantine bij Ricardo en Tania willen we op akoestisch vlak iets doen. We willen met dit alles na 15 mei starten om hopelijk voor 15 juni rond te zijn.”

“Het is een engagement van een aantal personen. Het is aan ons om ze met beperkte middelen te motiveren. Voor deze extra middelen staat de vzw zelf in. AS Monaco steunt de jeugdwerking van Cercle structureel, maar voor alle extra’s moet de vzw op zoek naar sponsoring, giften en andere opbrengsten”, vult Piet D’Hooghe aan. “Het is een soort overgangsjaar geweest, om opnieuw mee te tellen, maar we zitten nu al verder dan dat we hoopten. Daarnaast willen we ons budget ferm onder controle houden, om ook aan AS Monaco aan te tonen dat we het goed doen. In de hoop dat ze iets extra’s willen ondernemen. Maar het is ook begrijpelijk dat zij, met het eventuele vertrek van Club Brugge op de site en de daaraan gekoppelde verhuis van onze jeugdwerking, geen financiële inspanningen willen doen die naderhand zonder meer verloren zouden gaan.”

Cercle wil de jeugdwerking naar een hoger niveau tillen. “In die zin zullen we ook het kunstgrasveld in de Koude Keuken in Sint-Andries frequent huren om onze terreinen, zeker bij slecht weer, niet al te veel te belasten. Kortom, je merkt aan alles dat er een goede positie flow is”, pikt David Carpels, jeugdcoördinator en hoofd opleiding in. Het is niet alleen de accommodatie. Om nu te voldoen aan de eisen van de Elite 1 en 2 is er een licentie van kracht. Zo worden er eisen gesteld naar de omkadering, infrastructuur en doorstroming toe. De KBVB wil het Belgisch jeugdvoetbal in zijn totaliteit met alle 24 ploegen binnen de Pro League naar een hoger niveau tillen. Wie de meeste punten behaalt of het meeste in zijn jeugd investeert, behoort tot Elite 1. Daarnaast is er Elite 2 waar Cercle het voorbije seizoen deel van uitmaakte en waar ploegen zoals KSV Roeselare en Union zelfs veel moeite hadden om erbij te horen. “Mits de nodige inspanningen zijn we op de goede weg om bij Elite 1 te horen. Al vrees ik dat we er volgend seizoen nog net niet zullen bij zijn. Hopelijk als we dat verstandig aanpakken en de nodige investeringen in meer trainers doen het jaar nadien wel. Om meer punten te krijgen hangt het echt wel van details af”, weet D’Hooghe. “We leggen nu alvast de basis voor het jaar daarop.” Binnen de jeugd is er volgend seizoen het wegvallen van de U19 als grootste verandering. Er komt een U18 in de plaats. “De laat mature spelers kunnen daar misschien nadeel van ondervinden, maar dan niet echt bij ons. Veeleer bij de topploegen.”

“Wij moeten ons in principe een klein beetje op hen richten. We hebben spelers met potentieel, maar die fysiek op dat moment nog niet helemaal volgroeid zijn. Voor komend seizoen hebben we overigens veel van die spelers aangetrokken, zowel van Club Brugge, AA Gent, Zulte Waregem en KV Oostende. Er zijn er enorm veel vrijgekomen. Op die manier creëren we voor die spelers een platform om door te groeien”, stelt Carpels. “Als talent zal je nu ook vlugger bij de U21 aan de slag kunnen en je streeft met die wijziging naar kwaliteit. Voor een ploeg als Cercle een opportuniteit omdat er dan veel spelers zich bij ons zullen komen aanbieden.”

Tenslotte wordt er om nog professioneler te werken ook administratief vooruitgang geboekt. “Binnenkort is er een nieuwe Cerclewebsite waar de ouders via een speciaal programma zelf hun gegevens kunnen invoeren, met de bedoeling hun kinderen als jeugdspelers nog beter te integreren”, besluit David Carpels. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.