Onze negen provinciale voetbalreeksen doorgelicht

Nathaniel Lagrou van SK Zwevezele. © Bart
Redactie KW

Komend weekend schiet het provinciale voetbal weer op gang. Het ideale moment dus voor een tussenbalans van onze negen provinciale reeksen bij de heren. Wie zijn de titelfavorieten? De outsiders? De revelatie? En de spelers om in de gaten te houden?

1: Zwevezele versus de rest

Hoe staat het bovenin? De gedoodverfde titelfavoriet KSVK Zwevezele (34 punten) is eerste periodewinnaar en heeft al een mooi gat op achtervolgers WS Lauwe en SK Oostnieuwerke (beiden 29 punten). Ook Oostkamp (28) met topschutter Phil Cannoot in de rangen draait goed mee en gaat aan de leiding in de tweede periode.

Hoe zit het onderin? Eernegem haalde dit seizoen slechts één punt en lijkt zo goed als zeker van een ticket naar tweede provinciale. Bij de drie ploegen daarboven Waregem, Boezinge en Rumbeke vond al een trainerswissel plaats.

Wie is de verrassing? SC Blankenberge moest vorig seizoen tot op de slotspeeldag vechten om De Ruiter van de titel te houden. De Blankenbergenaars draaien ondertussen probleemloos mee net onder de top van de rangschikking.

Speler in de kijker:Nathaniël Lagrou speelde zich enkele jaren geleden in de kijker bij KVV Coxyde, maar koos toen voor het Nederlandse Hoek. Nu is hij terug op West-Vlaamse velden en hier laat hij opnieuw zijn voeten spreken.

Markant: Geert Broeckaert verliet vorig jaar Boezinge en kondigde aan het trainersschap vaarwel te zeggen, maar ondertussen nam hij over bij KSV Rumbeke en ging met 0-1 winnen in het degradatieduel bij zijn ex-club Boezinge.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Zwevezele zal moeilijk af te stoppen zijn. Onderin zakt Eernegem zo goed als zeker, de strijd om niet met mee weg te glijden wordt erg spannend.

2A: nieuwkomers tonen zich

Jari Bourgeois
Jari Bourgeois© Bart

Hoe staat het bovenin? FC Meulebeke, dat vorig seizoen de eindronde speelde, zwaait de scepter, maar wordt op de voet gevolgd door Zedelgem. KSV Diksmuide, VV Tielt en SVV Damme maken de top vijf compleet. De kloof tussen Meulebeke en Damme bedraagt wel al 13 punten.

Hoe zit het onderin? In de kelder van de klassering belooft het bijzonder spannend te worden. SK Staden is met 9 punten de rode lantaarn, maar daarboven staan met SK Spermalie-Middelkerke (13), Club Roeselare (13), KEG Gistel (14) en Beernem (14) vier ploegen op een zakdoek.

Wie is de verrassing? Met KSV Jabbeke en KSV Diksmuide draaien er twee promovendussen in de subtop mee. Van die laatste is dat gezien de aangetrokken versterkingen niet meteen een verrassing, maar in Jabbeke had men wellicht niet verwacht zo sterk aan het seizoen te beginnen.

Speler in de kijker?Jari Bourgeois trof vorig seizoen maar liefst 39 keer raak en nu trekt de Meulebeekse spits zijn statistieken door. Met 16 goals in evenveel matchen is hij met lengtes voorsprong topschutter.

Markant: SVV Damme blijft ook na de degradatie de koning van de gelijke spelen. Vorig seizoen speelden de Dammenaars maar liefst dertien keer gelijk en ook dit seizoen verzamelde SVV al zeven gelijke spelen.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? FC Meulebeke en Excelsior Zedelgem lijken een kloofje geslagen te hebben, maar wij verwachten dat het ambitieuze KSV Diksmuide zich ook nog in de titeldebatten kan mengen.

2B: Nieuwkerke is de verrassing

Clem Otté.
Clem Otté.© Bart

Hoe staat het bovenin? Deerlijk staat enerzijds misschien verrassend op de eerste plaats, maar prijkt anderzijds al sinds de eerste speeldag op die positie. Achter hen staan maar liefst vijf ploegen in een marge van twee punten.

Hoe zit het onderin? Voor Beselare en Ingooigem lijkt de degradatie onafwendbaar terwijl Anzegem, dat vooraf als outsider voor de titel werd gerekend, nog ferm aan de bak zal moeten. Emelgem-Kachtem, Zwevegem en Beveren-Leie zijn door de situatie in derde amateurklasse niet zorgenvrij.

Wie is de verrassing? Zonder twijfel Nieuwkerke. Het team uit de Westhoek kon zich vorig seizoen pas in extremis van het behoud verzekeren en draait nu al een hele tijd in de subtop mee.

Speler in de kijker?Clem Otté, die in het tussenseizoen Rumbeke ruilde voor Heestert, zit bij Sparta al aan 13 goals en is daarmee topschutter van de reeks. Gwenn Malfait is bij revelatie Nieuwkerke de spelmaker en volgt op de voet met 12 treffers. Aaron Molisse is dan weer de draaischijf bij leider Deerlijk.

Markant: Nieuwkerke was vorig seizoen de kampioen van de gelijke spelen: liefst 13 keer werd gedrawd. Dat staat in schril contrast met dit seizoen, waarin het nog geen enkele keer gelijkspeelde. En hoewel Deerlijk momenteel leider is, verklaarde menig clubleider op het recent georganiseerde debat dat ze toch Dadizele de titel zien behalen.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Bovenin kan het echt nog alle kanten uit en heel wat teams komen dus nog in aanmerking voor de eindronde.

3A: spannend op alle fronten

Nils Sarrazyn.
Nils Sarrazyn.© MG

Hoe staat het bovenin? SC Zonnebeke en Eendracht Hooglede hebben een kloof, maar de subtop is breed en volgt op een zakdoek. Vergeet ook de knappe remonte van KSV Veurne niet. Voor de eindrondeplaatsen belooft het een boeiende strijd te worden in deze reeks.

Hoe zit het onderin? Brielen Sport lijkt een vogel voor de kat. Het knipperlicht brandt ook bij NSVD Handzame, KVP Gits en Sparta Dikkebus.

Wie is de verrassing? Meerdere. Nieuwkomer Merkem Sport draait maar mooi mee in de subtop. Ook US Ploegsteert doet het beter dan verwacht, net als Blue Star Geluveld.

Speler in de kijker? Misschien wel de toppers van KSV Veurne. Met Nils Sarrazyn,Tim Vanhee en Glenn Ameloot zijn er spelers die al in de nationale reeksen konden bewijzen dat ze geen meelopers zijn. Bij SC Zonnebeke valt Tom Hillewaere op met zijn 13 goals. Hillewaere is terug bij Zonnebeke nadat hij jaren op een hoger niveau speelde.

Markant: NSVD Handzame maakt zich sterk dat het zich nog zal redden na een trainerswissel. Trainer Johan Verbeke moet er de meubelen proberen te redden. En kan Brielen Sport zich net als vorig seizoen via het sleutelgat redden van de degradatie? Toen was al een knappe stunt dat Brielen in derde bleef. Kan het dat huzarenstukje herhalen?

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Een spannende strijd op meerdere fronten. Wie KSV Veurne van de titel kan houden, wordt wellicht kampioen in deze reeks.

3B: een tweestrijd bovenin

Onze negen provinciale voetbalreeksen doorgelicht
© JPV

Hoe staat het bovenin? KSV Nieuwpoort staat met een wedstrijd meer aan de leiding. Sporting Keiem, Dosko Sint-Kruis en SV Loppem volgen telkens op een punt van elkaar.

Hoe zit het onderin? Voor Davo Westende, dat de ploeg verjongde, lijkt de degradatie onafwendbaar met 1 op 48. Union Zandvoorde maakt uit met Jong Male en KSK Snaaskerke wie zich handhaaft.

Wie is de verrassing? Dosko Sint-Kruis bouwt verder op de titel in vierde B. Zelfs een trainerswissel (Ronny Houben vertrok en werd opgevolgd door T2 David Fiers) deed de motor niet stokken.

Speler in de kijker?Stan Braem van Dosko scoorde vorig seizoen 32 keer en dit seizoen staat de teller op 24 stuks. Logischerwijs is er interesse, al voelt de aanvaller zich goed bij Dosko.

Markant: Dosko Sint-Kruis en Sporting Keiem, het komt de komende jaren niet meer goed tussen die twee. Het incident? Rond de dug-out had stad Brugge werken uitgevoerd. De ref van dienst liet het duel aanvatten, maar de bezoekers tekenden voorbehoud aan. Na een procedureslag haalde Sint-Kruis de drie punten binnen. Keiem pakte in de terugmatch revanche met een 3-1-zege.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Nieuwpoort en Keiem hebben uitgesproken titelambities. Het lijkt er dan ook op dat beide ploegen uitmaken wie rechtstreeks promoveert. Sint-Kruis en Loppem presteren boven de verwachtingen en lijken tevreden met een eindrondeticket. Of pakt De Haan nog uit met een eindspurt en lopen zij met de titel weg?

3C: trainerswissels renderen

Lorenzo Mauceri van SV Moorsele.
Lorenzo Mauceri van SV Moorsele.© TG

Hoe staat het bovenin? Leider Bissegem telt twee punten meer dan Zwevezele B, maar beide teams voelen wel de hete adem van het duo Lendelede-Avelgem in de nek. Leuk detail: zondag is er Lendelede-Avelgem.

Hoe zit het onderin? Voor SV Kortrijk lijkt het kalf al verdronken. Pittem, Desselgem, Oostrozebeke en Aarsele zullen onder elkaar uitmaken wie mee degradeert. En met Vlamertinge in derde amateurklasse moet je al drie teams achter je houden om helemaal safe te zijn.

Wie is de verrassing? SV Moorsele doet het als nieuwkomer niet onaardig. Het staat voorlopig zevende en wordt geprezen voor zijn verzorgd voetbal.

Speler in de kijker?Laurenzo Mauceri van nieuwkomer Moorsele is met 14 treffers topschutter. Dat is er eentje meer dan Sander Kindt van Kanegem.

Markant: RC Bissegem telt met 49 goals de beste aanval, maar clubtopschutter Bjorn Vanderstraeten scoorde amper 8 keer. Hulste Sportief begon met 5 op 18 aan het seizoen, maar na het ontslag van trainer Jorn Christiaens werd de remonte ingezet. Dat geldt ook voor Lichtervelde.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Voor de titel lijkt het op een strijd tussen Bissegem en Zwevezele B uit te draaien. De strijd voor de eindrondeplaatsen lijkt dan weer superspannend te gaan worden, want op dit moment staan ze met zeven ploegen op een zakdoek.

4A: titelstrijd lijkt al beslist

Nori Boucherim.
Nori Boucherim.© MG

Hoe staat het bovenin? Titelfavoriet SK Elverdinge heeft nu al een straat voorsprong. De rood-witten, die vorig seizoen degradeerden uit derde provinciale A, begonnen met 10 op 15 wat moeizaam aan de competitie, maar tellen nu al 9 punten meer dan eerste achtervolger Eendracht Jonkershove. Een drietal dat samen de derde plaats bezet, volgt zelfs al op 13 punten.

Wie is de verrassing? De jonge garde van KSV Diksmuide B doet het met een derde plaats uitstekend in haar debuutjaar. En ook Sparta Kruiseke, WS Bulskamp, VV Alveringem en FC Passendale, vorig seizoen niet meer dan meelopers in hun reeks, strijden dit seizoen mee om de felbegeerde eindrondetickets. VKW Vleteren pakte dan weer verrassend de eerste periodetitel, maar is ondertussen wat weggezakt in het klassement.

Speler in de kijker?Nori Boucherim blijft ook op zijn veertigste van goudwaarde voor zijn ploeg. De spits van Eendracht Jonkershove is met 21 doelpunten in 19 wedstrijden ook topschutter van de reeks.

Markant: voor doelpunten moet je dit seizoen bij Sparta Kruiseke zijn. Die ploeg heeft niet alleen de beste aanval (52 doelpunten), maar ook de op twee na slechtste verdediging (38 tegendoelpunten) van de reeks.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? Niemand lijkt SK Elverdinge nog van de titel te kunnen houden, maar voor de eindronde wordt het nog bijzonder spannend. Het verschil tussen het nummer 3 en het nummer 11 bedraagt amper 3 punten.

4B: SK Torhout op titelkoers

Ruben Laplasse van SK Torhout.
Ruben Laplasse van SK Torhout.© JS

Hoe staat het bovenin? SK Torhout heeft vijf punten voor op nummer twee SC Lombardsijde en maar liefst elf (!) op nummer drie SDK Hertsberge. Voor SK Torhout dé kans om de langverhoopte promotie naar derde provinciale eindelijk te bewerkstelligen. Andere jaren was het telkens net niet. Voor de eindrondetickets wordt het best spannend, nog een tiental teams zijn daarvoor in de running. Wie heeft het beste eindschot?

Hoe zit het onderin? Het seizoen van nieuwkomer KVV Oostduinkerke B is geen succesverhaal. De ploeg pakte nog maar één punt en gaf zelfs al eens forfait wegens spelertekort.

Wie is de verrassing? SC Lombardsijde is dé verrassing. Met onder meer negen overwinningen op een rij staan de Ezels dat is hun bijnaam knap tweede en dat hadden maar weinigen verwacht voor aanvang van het seizoen.

Speler in de kijker? Maxim De Graeve van SC Lombardsijde scoorde al 15 keer. Bij SK Torhout is Ruben Laplasse misschien wel een kampioenenmaker.

Markant: sommige teams doen het opvallend goed. Eendracht Brugge en KSK Wenduine waren de voorbije seizoenen de zwakke broertjes van de reeks, maar spreken dit jaar een aardig woordje mee.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? SK Torhout pakt de titel. Op 13 januari is er al het cruciale duel tussen SK Torhout en SC Lombardsijde. Dan weten we wellicht al veel meer.

4C: starten met een kraker

Kevin Parmentier van Eendracht Kuurne.
Kevin Parmentier van Eendracht Kuurne.© BRU

Hoe staat het bovenin? Net als vorig seizoen doet WS Bellegem vol mee voor het kampioenschap. Het team van Geoffrey Vandendorpe heeft met Clement Deslé en Hannes Van Wynsberghe twee sluipschutters in de rangen. Maar met NS Heule en Wevelgem City B is de titelstrijd nog lang niet beslecht.

Hoe zit het onderin? Eendracht Kuurne stelt dit seizoen teleur. Menen United leek dan weer lange tijd een vogel voor de kat, maar maakt het de laatste weken menig tegenstander moeilijk. Wikings Kortrijk kon thuis nog geen enkele keer winnen.

Wie is de verrassing? Met voorsprong de jonge mannen van Mandel United B. Ondanks een gemiddelde leeftijd van amper 19 jaar prijkt de ploeg van Koen Morlion op een vijfde plaats.

Speler in de kijker:Kevin Parmentier vond in 18 wedstrijden al 17 keer de weg naar doel. Hij kwam in het tussenseizoen over van RC Lauwe en nam in de eerste seizoenshelft net niet de helft van de doelpunten van Eendracht Kuurne voor zijn rekening.

Markant: Ondanks de vele versterkingen kan Rekkem Sport het topjaar van vorig seizoen niet herhalen. De Franse goalgetter Giovanni Colletto blijft voorlopig steken op 11 doelpunten, Rekkem zelf moet tevreden zijn met een plekje in de buik van het klassement.

Wat verwachten we voor de rest van het seizoen? De competitie hervat op 7 januari met een absolute kraker. Heule ontvangt Bellegem. De strijd om een plaatsje in de eindronde wordt bikkelhard.