https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Onze Cerclewatcher analyseert, Cercle Brugge beëindigt pijnlijke reeks

Cercle's Dino Hotic en Waasland-Beveren's Leonnardo Bertone.©KURT DESPLENTER BELGA
Cercle's Dino Hotic en Waasland-Beveren's Leonnardo Bertone.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Groen-zwart kon in eigen stadion tien matchen niet winnen. Daar kwam zaterdag met de belangrijke overwinning tegen Waasland-Beveren een einde aan.

Zo goed als een jaar geleden klopte Cercle in het Jan Breydelstadion na een vroeg doelpunt KAA Gent en dit gaf groen-zwart, onder leiding van Bernd Storck, toen zo goed als zekerheid van het behoud in de hoogste klasse. Tegen diezelfde Buffalo’s werd in deze competitie op 17 oktober ruim gewonnen en dat was zowaar tot voor zaterdagavond de laatste thuiswinst van groen-zwart.

Franck niet afgeschreven

Kylian Hazard en Franck Kanouté behoorden bij die 5-2 tot de uitblinkers. De eerste werd ondertussen bij een gebrek aan professionaliteit naar de B-kern gestuurd. De tweede behoorde zaterdag in het degradatietreffen niet tot de selectie. Toch ziet trainer Yves Vanderhaeghe potentieel in de Senegalees die enkele maanden terug een eerste keer werd opgeroepen voor zijn land.

“Franck is hier niet afgeschreven”, is de coach duidelijk. Sinds zijn komst posteerde hij Leonardo Da Silva Lopes op de voor hem bekende positie als defensieve middenvelder. “Ik merkte tijdens de bekerwedstrijd in Leuven op dat ‘Leo’ snel denkt, handelt en in de balrecuperatie niet vies is van aan inspanning.”

De 22-jarige Portugees deed zaterdag zelfs nog meer. Hij zorgde met een knap afstandschot voor de openingstreffer, maar werd later na een val met een pijnlijke rug vervangen. Zondag of maandag moet duidelijk worden of het al of niet een ernstig letsel is. Charles Vanhoutte kwam in zijn plaats en later ook Hannes Van der Bruggen om de ploeg vanuit het middenveld verbaal nog meer aan te sturen. Beiden kunnen net als Kanouté en ook nog Calvin Dekuyper op de positie van Da Silva Lopes voetballen.

Jonge kern

Een ruime keuze dus voor de coach. “In mijn selectie ben ik afhankelijk van de zes Belgen en dan moet ik een aantal buitenlanders ontgoochelen die er niet bij kunnen zijn”, legt Vanderhaeghe uit. “Kanouté is bijvoorbeeld een voetballer die op die positie tot een vaste waarde kan uitgroeien. Hij behoort tot een van de vele jongeren. Onze kern telt veertien voetballers onder de 21 jaar en dan is het in hun ontwikkelingsproces niet gemakkelijk om elke week opnieuw 34 matchen op hetzelfde niveau te spelen.”

“Het is aan ons om in te schatten wie we kunnen opstellen om zijn kans te grijpen. Maar laat ons duidelijk zijn, met Franck gaan we keihard blijven verder werken. Het werd mij al vlug duidelijk dat hij twee goede voeten heeft, hij kan voetballen en over een ferme body beschikt om verdedigend wat oorlog te maken. We moeten er hem nog meer van bewust maken dat hij zijn lichaam nog meer moet gaan gebruiken in de strijd om de bal te recuperen, en te spelen in functie van de ploeg.”

Vechtlust

Dat Cercle meer klasse in huis heeft dan bijvoorbeeld Waasland-Beveren was zaterdag duidelijk, al toonde de fusieploeg meer vechtlust. Vanderhaeghe: “Wij waren heel nerveus gestart. Misschien duurde dat iets te lang. We hadden een beetje schrik om te voetballen. Gezien de situatie van beide ploegen ging Waasland daar beter mee om. Zij zochten meer de combinatie, wij stonden stevig in de organisatie. Verdedigend ging dat goed, maar aanvallend kwam er weinig uit. Na het verlossende schot van ‘Leo’ keerde het scenario zich om.”

Robbe Decostere is hersteld na zijn kuitbeenbreuk die hij begin december opliep. De rechtsachter was er voor Moeskroen reeds bij maar viel als negentiende man naast de wedstrijdselectie. Nu mocht hij in het slot Dino Hotic vervangen. De West-Vlaming blijft nuchter na de voorbije zeven op negen en het terugslaan van een rechtstreekse concurrent. “We moeten in de eerste plaats naar onszelf kijken. In de laatste vijf matchen zoveel mogelijk punten halen. We winnen nu twee keer. Dat is alvast positief. Net als het resultaat tegen Anderlecht. We zitten in een goede flow. Het is nu aan ons om daar verder op te bouwen.”

Ambitieus

Cercle staat nu voor twee uitwedstrijden, naar Genk en Gent. Woensdag is er de kwartfinale van de Croky Cup op Anderlecht. “Ik heb de spelers gevraagd om ambitieus te zijn. Die bekermatch is een bonus. We hebben in de twee voorgaande bekerwedstrijden gans de ploeg leren kennen, veel spelers een kans gegeven. Dat leverde twee keer winst op en dat is misschien een beetje het resultaat van de remonte”, besluit de trainer. “Wie fit is, en van deze wedstrijd hersteld is, kan woensdag opnieuw de strijd aangaan.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.