Olivier Scholaert krijgt kans in A-kern van Cercle Brugge: “Beloning voor het harde werk”

Olivier Scholaert mocht vorig jaar ook al proeven van de A-kern. (foto ACR)
Redactie KW

De 19-jarige Olivier Scholaert uit Langemark krijgt dit seizoen een kans om zich binnen de A-kern van Cercle Brugge te bewijzen. Hij geniet er van een semiprofessioneel contract. Zijn examens zijn sinds woensdag achter de rug. De focus ligt nu op het voetbal, want maandag start met de eerste training de voorbereiding op het komende seizoen.

De lente van 2011: Olivier Scholaert won met zijn klasgenoten van de Langemarkse basisschool de Vlaamse editie van de Danone Nations Cup en werd samen met twee andere voetballers uit zijn gemeente geselecteerd om met de Belgische ploeg aan het internationaal tornooi met dezelfde naam deel te nemen. Het ging om een officieus WK voor U12, met een link aan scholen, dat in oktober van dat jaar plaatshad in het Madrileense Santiago Bernabeustadion. Ons land eindigde als 21ste op 40 deelnemende ploegen en er was zelfs een ontmoeting met de Franse gewezen topvoetballer Zinedine Zidane, de peter van het project. Een onvergetelijke ervaring voor Olivier, die toen als speler van de U11 van KSV Roeselare naar Cercle Brugge trok.

Op jongere leeftijd ging hij vaak naar matchen van zijn vader Willem kijken, die in het eerste elftal van KFC Langemark speelde. “Door hem is mijn liefde voor het voetbal begonnen”, vertelt Olivier. “Ik startte op vijfjarige leeftijd bij KSV Roeselare, waar ik vrij vlug in de nationale reeksen terechtkwam. Vijf jaar later werd ik gescout door zowel Cercle als Club Brugge en koos ik voor groen-zwart.”

“Een voorkeur heb ik niet, maar ik word meestal op de flanken gezet”

Zo kwam Olivier – door zijn ploegmaats ‘Schollie’ genoemd – bij de U12 van Cercle, waar hij door zijn trainer Preben Verbandt als aanvoerder werd aangeduid. De jaren erna mocht Scholaert telkens een reeks hoger spelen en maakte hij bij de U16 deel uit van een ploeg met Thibo Somers, die vorig seizoen zijn debuut maakte in het eerste elftal van Cercle. Andere generatiegenoten waren onder andere Martin Puskas, die drie jaar geleden een profcontract kreeg bij Cercle, Quinten Carels, Louis Declerck en Germaj Rousseau. Zij kozen vijf jaar geleden bij de degradatie van groen-zwart voor respectievelijk KV Kortrijk, Club Brugge en KAA Gent.

Linksvoetig

Olivier bleef Cercle trouw en kreeg bij de U16 samen met Arne Cassaert, die vorig seizoen met Cercle zijn debuut maakte op het hoogste niveau, een uitnodiging om met de nationale U15 een trainingswedstrijd te spelen. “Ik werd kort nadien geblesseerd en bleef zo’n drie maanden aan de kant. Dat was misschien wel mijn langste periode tot nu toe dat ik niet kon voetballen. Nadien heb ik vanuit de voetbalbond niets meer vernomen”, aldus Olivier. Hij komt overigens uit een sportieve familie, want broer Sébastien voetbalde in de eerste ploeg van VK Langemark-Poelkapelle en tweelingzus Elisabeth is bij de plaatselijke volleybal actief.

Olivier maakte het voorbije seizoen deel uit van de beloften van Cercle. “Het ging goed. We eindigden als derde in toch wel een mooi seizoen”, vindt de linksvoetige aanvallende middenvelder, die ook op de flanken uit de voeten kan. Hij is een technische speler die met een uitstekende passing de aanvallers in stelling kan brengen. “Ik heb niet echt een voorkeur, maar ik word meestal op de flanken uitgespeeld. Ik heb vooral een goede laatste pas en een goede dribbel in huis.”

Verrassing

Olivier volgt de opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie in Torhout. Zijn examens zijn achter de rug en als die goed zijn verlopen, begint hij na de zomer aan zijn derde en laatste jaar. Maandag wacht voor hem een nieuwe uitdaging, want dan start hij met Cercle aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Dat ik een contract mocht ondertekenen, was toch wel een verrassing, ook al omdat ik in vergelijking met mijn ploegmakkers een jaar ouder ben. Zij komen bijna allen uit 2001, ik uit het jaar 2000. Ik had dit niet verwacht, maar het is zeker een beloning voor het harde werk dat we geleverd hebben.”

Scholaert maakt niet echt zijn debuut bij de A-kern. “Vorig seizoen nam ik al aan enkele oefensessies deel of aan een onderlinge wedstrijd. Maar ik kijk ernaar uit hoe die voorbereiding zal verlopen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.