Nu nog acht West-Vlaamse ploegen in vierde klasse ! Straks met E. Wervik nog eentje ?

Wervik is kampioen in eerste provinciale, maar zal volgend seizoen niet veel West-Vlaamse ploegen treffen in de derde amateurklasse. © VDB
Wouter Vander Stricht

Er moet aan heel wat voorwaarden voldaan worden, maar de kans bestaat dat E. Wervik, de kampioen uit eerste provinciale, straks de enige West-Vlaamse ploeg wordt in de derde amateurklasse. Dat is de reeks die na de competitiehervorming in plaats van vierde klasse komt en daar spelen nu nog acht West-Vlaamse teams.

De voorlaatste speeldag in vierde klasse zorgde dankzij SVV Damme voor een gunstige wending voor de West-Vlaamse ploegen met ambitie. Damme ging winnen bij Dikkelvenne dat zo voor het eerst deze competitie uit de top drie tuimelt. De eerste drie plaatsen geven recht op rechtstreekse promotie en daar staan nu RFC Knokke, SW Harelbeke en KVK Westhoek. Die eerste twee stijgen al zeker naar de tweede amateurklasse, Westhoek moet enkel thuis nog hekkensluiter Adinkerke opzij zetten. Eigenlijk een formaliteit, ze verloren met een onthoofd team al negen keer op rij. Drie van de acht West-Vlaamse ploegen kunnen en zullen dus wellicht rechtstreeks stijgen.

Maar het staat ook zo goed als vast dat er drie zullen zakken. WS Adinkerke en SVV Damme hebben daarover al mathematische zekerheid, bij SK Eernegem leeft er nog een sprankeltje hoop. Maar dan moeten ze voorbij eindrondekandidaat SCT Menen, mag Sint-Gillis-Waas niks rapen tegen SW Harelbeke en moet er nog zeer fors aan het doelsaldo gewerkt worden, quasi onmogelijk dus.

Statisch gezien is de kans wellicht niet erg groot, maar voor het seizoen had ook niemand durven voorspellen dat de drie rechtstreekse stijgers én drie rechtstreekse dalers ook West-Vlaamse ploegen gingen zijn

Zo zijn er dan al zes West-Vlaamse ploegen van de acht weg uit deze reeks. Er resten dan nog OMS Ingelmunster en SCT Menen. Als die beiden winnen en E. Zele verliest, dan spelen ze allebei de eindronde en maken ze dus ook met tweeën kans op promotie. Evident wordt het niet, maar ook hier bestaat de kans dan dat ze beiden hun weg banen naar de tweede amateurklasse. Dan zouden alle acht de huidige West-Vlaamse vierdeklassers uit deze reeks – die dus volgend jaar de derde amateurklasse wordt – verdwijnen.

Uit eerste provinciale komt al zeker kampioen E. Wervik over. Uit de dubbele duels Wingene-Boezinge en Vlamertinge-RC Waregem mogen de twee winnaars nog deelnemen aan de interprovinciale eindronde. Mocht die twee daar dan uitgeschakeld worden en dus niet promoveren, dan bestaat dus de mogelijkheid dat E. Wervik de enige ploeg uit onze provincie in de derde amateurklasse wordt. Statistisch gezien is de kans wellicht niet erg groot, maar voor het seizoen had ook niemand durven voorspellen dat de drie rechtstreekse stijgers én drie rechtstreekse dalers ook West-Vlaamse ploegen gingen zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.