Nu al stopzetting van het profvoetbal zou wringen

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Van Eerste Amateurklasse tot Vierde Provinciaal stopgezet: niet iedereen staat te juichen, maar clubs en supporters weten tenminste waar ze aan toe zijn. Wat het profvoetbal betreft, dringt de UEFA er alvast op aan om alle competities uit te spelen. Indien nodig tot eind juli, zo werd gezegd. Weinig kans dat er hier volgende week op de Algemene Vergadering van de Pro League een definitieve beslissing zal vallen dus. Wat nu al duidelijk is: weinig of geen solidariteit. En heel veel opportunisme.

Dat de vijf West-Vlaamse eersteklassers ijveren voor het stopzetten van de competitie is logisch. Bij Club Brugge maar één voorwaarde: dan ook uitgeroepen worden tot kampioen. Dat valt te verdedigen. Dat Zulte Waregem, Kortrijk en Cercle Brugge ook willen stoppen, valt ook te begrijpen: play-off 2 is toch een hel. En dat men bij KVO zou juichen, het sportieve behoud in 1A verzekerd, is menselijk. Maar dat men zich daar nu maar eerst concentreert op de financiële redding.

Maar toch zou het wringen. Want het is omwille van juridische (schrik voor processen), economische (Europese plaatsen, televisiegelden…) maar vooral sportieve redenen perfect verdedigbaar dat nog een aantal matchen wordt afgewerkt. In mei, à la limite in juni en/of juli. Met name, optie 1, de laatste competitiematch van de reguliere competitie en de bekerfinale. Waardoor tenminste alvast een rechtmatige daler en een rechtmatiger verdeling van de Europese tickets. Maar wel achter gesloten deuren, de volksgezondheid primeert.

Onze vraag naar een correcte sportieve afloop is momenteel groter dan naar volle stadions. Aan play-off 2 wordt dan al niet meer gedacht, aan play-off 1 wel. Ook achter gesloten deuren, al kost dat Club Brugge pakweg 750.000 euro per thuismatch. Maar dan kan misschien als optie 2 nog worden gedacht aan een miniversie van play-off 1, in juni. Dan moet maar creatief worden gedacht.

Volgens de Britse krant The Independent denkt de Premier League er zelfs aan om de hele resterende kalender, 92 competitiematchen, af te haspelen in enkele stadions in Midden-Engeland, in juni en juli, achter gesloten deuren. Alle ploegen gaan daarbij twee maanden in isolatie. Gekker moet het niet worden. Als zelfs optie 1 niet lukt bij ons, hebben we wellicht volgend seizoen 18 of 20 clubs in 1A. En geen play-offs, voor de rechtenhouders maar ook voor de voetballiefhebbers echt geen geschenk. Het zal nog weinig uitmaken voor SV Roeselare, palliatief zonder die Chinese inspuiting van 1,5 miljoen. Maar KVO en SV Roeselare al of niet een licentie of failliet: ze zorgen wel voor spanning deze week!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten