Nog geen witte rook in Brugs stadiondossier

Stefan Vankerkhoven

Eerstdaags nemen de Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) een beslissing over het stadiondossier van Club Brugge. Blauw-Zwart hoopt dat beide ministers heel snel hun handtekening zetten onder de omgevingsvergunning, die de weg moet vrijmaken voor een nieuw stadion met 40.000 zitjes op de Jan Breydel-site in Sint-Andries.

In tegenstelling tot hetgeen een krant dinsdag online blokletterde is er nog geen witte rook in het Brugs stadiondossier, dat al vijftien jaar aansleept. De champagne is nog niet ontkurkt. Volgens de woordvoerder van minister Zuhal Demir beschikt de krant in kwestie blijkbaar over een glazen bol, want er is nog geen beslissing genomen.

Het dossier moet nog besproken worden door Zuhal Demir en Hilde Crevits. Twee Vlaamse ministers moeten hun handtekening plaatsen onder de omgevingsvergunning, vooraleer Club Brugge de eerste spadesteek mag geven. Verwacht wordt dat vandaag of morgen, woensdag 6 oktober, een ministerieel oordeel geveld wordt.

Mobiliteit

De Vlaamse CEL MER, een college van onafhankelijke experten, keurde de plannen van Club Brugge al op 20 augustus goed. Dat college oordeelde enkel over de effecten op mens, milieu en omgeving die de nieuwe tempel met 40.116 zitjes meebrengt. Tegen het dossier waren er nochtans 129 bezwaarschriften van omwonenden én van Cercle Brugge. De voorbije weken moest de Gewestelijke Omgevingscommissie alle adviezen bundelen op vraag van Vlaams minister Zuhal Demir.

In haar rapport wees de CEL MER op het belang van een mobiliteitsplan. Directiehoofd Peter Balas noemde in zijn evaluatie het systeem van de combitickets, die Club wil invoeren in het nieuwe stadion, essentieel om de draagkracht van de omgeving te vrijwaren. Blauw-Zwart wil immers alle voetbalfans verplichten tot het aanschaffen van toegangsbewijzen waarin de vervoersmodus inbegrepen is: met ticket voor randparking, openbaar vervoer of supportersbus, om zo wildparkeren te vermijden in de buurt van het nieuwe stadion. Volgens de CEL MER heerst er enkel nog onzekerheid over de beschikbaarheid en het aantal afstandsparkings.

Beroep?

Bijgevolg is de kans groot dat Zuhal Demir en Hilde Crevits de omgevingsvergunning verlenen. Ligt dan de weg volledig open voor de bouw van een groter voetbalstadion in Brugge? Neen, want de kans is reëel dat Cercle Brugge beroep aantekent tegen de omgevingsvergunning. De Vereniging is immers bang dat zij zonder stadion zal komen te zitten en vreest dat de bouw van een kleiner voetbalstadion langs de Blankenbergse Steenweg nooit zal gerealiseerd worden. Of nog jaren op zich zal laten wachten. Vooralsnog wil Cercle niet tijdelijk in een nieuw Clubstadion spelen.

Voor Club dringt de tijd, want vanaf 2024 hanteert de UEFA strengere normen voor Europese wedstrijden. Het door betonrot geteisterde Jan Breydel-stadion dreigt als onveilig afgekeurd te worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.