No scanning, no entrance bij Club Brugge

Stefan Vankerkhoven

Honderd vragen van buurtbewoners uit Sint-Andries kreeg Club Brugge woensdagavond tijdens het derde infomoment over zijn nieuwe voetbalstadion. Om wildparkeren te bannen wil Blauw-Zwart het principe van ‘no scanning, no entrance’ invoeren. Elke fan moet een combiticket kiezen.

Nog tot 9 mei loopt het openbaar onderzoek voor het Clubstadion-dossier. Buurtbewoners uit Sint-Andries kunnen dezer dagen hun opmerkingen en bezwaren formuleren op de aanvraag die Club in maart indiende om van Vlaanderen een omgevingsvergunning te krijgen. In het najaar moet de Vlaamse overheid een beslissing nemen, Club wil in 2024 in een nieuw stadion voetballen. Het huidig, door betonrit geteisterd Jan Beydelstadion voldoet niet meer an de UEFA-eisen.

In deze coronatijd verliep de info- en inspraakvergadering online via zoom, waarvoor de buurtbewoners vooraf een uitnodiging kregen. Tijdens de infosessie liepen er honderd vragen binnen van bezorgde buren. Eerst legden architect Niels Algoed en Peter Gheysen uit welke bijkomende milderende maatregelen Club voorziet om de overlast van een nieuw stadion met 40.000 zitjes voor de buurt te beperken. Moderne technologieën moeten erover waken dat er minder licht- en geluidpolutie is. Bovendien wordt het nieuwe stadion ingebed in een publiek park.

Mobiliteit

Hét heikele punt is de mobiliteit. Club Brugge wil uitpakken met principe ‘no scanning, no entrance’. Supporters moeten combitickets kopen, waarbij ze op voorhand – bij de start van het seizoen – kiezen op welke manier ze naar het stadion wensen te komen: te voet, met de fiets, per bus of met de auto. Hun ticket zal gescand worden, van zodra ze de parking bereiken of de bus opstappen. Zonder gescand ticket krijgen ze geen toegang tot het stadion.

Wie met de wagen komt, zal vanop een randparking met een shuttlebus naar het stadion gebracht worden. Heel Sint-Andries wordt op wedstrijddagen een blauwe zone, maar de bewoners zullen wel nog familie of vrienden thuis kunnen uitnodigen via aangevraagde parkeercodes.

Big Brother wordt echt geïntroduceerd bij Club Brugge. Want supporters zullen door dit systeem niet kunnen wildparkeren in de buurt of zelfs hun auto’s bij vrienden niet kunnen stallen. Blauw-Zwart beschikt over een database van 80.000 fans. Bij de online aankoop van combitickets zal vooraf de woonplaats van elke fan gescreend worden. Als die bijvoorbeeld in Gistel woont, zal die niet valselijk kunnen beweren dat hij te voet naar het stadion komt. Die mogelijkheid is enkel weggelegd voor wie in de blauwe zone van Sint-Andries woont….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.