Niels Verborgh: “De ideale job voor wie zot is van jeugdvoetbal”

Niels Verborgh is sinds begin juli aan de slag bij de jeugd van KVK. (Foto KDK)
Redactie KW

Met Niels Verborgh heeft jeugdmanager Jelle Schelstraete er bij de jeugd van KV Kortrijk een assistent bij. De Oost-Vlaming liep eerder al stage op de jeugdacademie van de Veekaa en helpt er nu vooral het extrasportieve op punt zetten.

De 26-jarige Niels Verborgh heeft zelf lange tijd gevoetbald bij Aalter, de club uit zijn woonplaats. Op zijn achttiende hield hij het omwille van zijn studies sportmanagement voor bekeken, maar hij ging wel als jeugdtrainer aan de slag. Daar kreeg hij de passie voor jeugdvoetbal mee.

“Ik heb diverse leeftijdscategorieën getraind en vond dat echt heel fijn. De ervaring die ik toen opdeed, heb ik echter in mijn huidige job niet nodig. Bij de jeugd van KV Kortrijk hou ik me louter met het extrasportieve bezig. Maar ik ben zot van jeugdvoetbal en dan is dit de ideale job.”

Scouting bij Man City

Na zijn studies sportmanagement volgde Niels Verborgh ook nog een opleiding rechten, waarin hij afstudeerde in de richting economisch recht. In het kader van zijn studies deed hij scouting voor Manchester City en liep hij stages bij KV Kortrijk, Zulte Waregem en Rijsel. “Dat was zelfs nog in de periode dat Eden Hazard er speelde”, mijmert de Oost-Vlaming. “Het was opmerkelijk om te zien hoe een hele ploeg op één speler werd afgesteld. Mijn stage bij Rijsel, waar ik een ondersteunende rol in de marketing had, was echt een unieke ervaring. Het voetbal in Frankrijk heeft iets aparts.”

“Ik word het aanspreekpunt voor ouders en spelers”

Bij KV Kortrijk is het de bedoeling dat Niels het extrasportieve verder helpt uit te bouwen. “Ik sta in voor de organisatie, communicatie en ik vorm het aanspreekpunt voor ouders en spelers”, legt hij zijn takenpakket uit. “Ik ben blij dat ik bij de jeugd van KVK aan de slag ben. Er wordt hier anders gewerkt dan in de meeste clubs en dat boeit mij: voetballers hebben geen specifieke positie in de ploeg meer en er wordt zonder vaste teamtrainers gewerkt. Dat betekent natuurlijk niet dat spelers zomaar door elkaar beginnen te lopen, maar het is wel een uitstekende manier om hen tactischer te doen denken. En dat is nodig in het hedendaagse topvoetbal, waar het op alle vlakken almaar sneller gaat.”

Verborgh geeft tot slot nog wat extra duiding over de werking van KVK: “We zijn op de goede weg. Onze trainers en medewerkers zijn heel gemotiveerd en werken hard om de spelers beter te maken. Sinds dit seizoen geeft de staf van onze A-ploeg trouwens af en toe eens training aan onze jeugdteams. Die mensen zijn op alle vlak nauw betrokken bij de jeugd. En dat is positief. Op termijn zullen we de vruchten van onze inspanningen kunnen plukken.” (CDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.