N-VA wijst op gevaren van kunstgras

Het eerste plein zou met kunstgras alvast een grotere waarde zijn voor SC Zonnebeke. © (Foto ZB)
Redactie KW

SC Zonnebeke is vragende partij voor een kunstgrasveld. In de gemeenteraad werd een subsidie van 265.000 euro goedgekeurd.

In de gemeenteraad werd een reglement goedgekeurd. N-VA stemde tegen het reglement. ” Kunstgras is gevaarlijk,” stelt Koen Descheemaeker. “Kunstgras bestaat eigenlijk uit een plastieken mat met plastieken grassprietjes. Om alles op zijn plaatse te houden komt er meestal een laag zand over en daarboven een instrooilaag, een laag rubber. Dit om het veld bespeelbaar te maken. Dat rubber bestaat eigenlijk uit vermalen autobanden. Daarin zitten tientallen toxische bestanddelen, veelal zelfs met kankerverwekkende eigenschappen. De industrie is op zoek gegaan naar minder schadelijke alternatieven en een aantal synthetische rubbers (eigenlijk ook plastic) zijn nu ook op de markt. Deze zijn minder schadelijk maar bevatten nog steeds heel wat toxische componenten maar in geringere concentratie. Los van de mogelijke gezondheidseffecten heb je het feit dat die korrels na zekere tijd verweren, mee stromen met regen en weggeblazen worden met de wind en ook door de spelers mee verspreid worden in het milieu. Zo komen na enkele jaren al die korrels in het milieu terecht. Het gaat om 40.000 autobanden in één veld, of 120.000 kilogram rubberen korrels. De Europese Unie is trouwens een richtlijn aan het uitwerken waarbij rubber en zijn andere synthetische aanverwanten verboden worden in grasvelden,” we hebben dus niet zomaar tegen gestemd,” aldus Koen Descheemaeker.

“Wij zijn hevige supporters van het voetbal en zijn graag bereid te helpen zoeken naar oplossingen, alles kan bekeken worden. Mocht uiteindelijk toch geopteerd worden voor een kunstgrasveld, dan moeten in het subsidiereglement voorwaarden opgenomen worden. De instrooilaag mag niet bestaan uit chemische rubber we gaan toch geen duizenden kilo’s plastic het milieu injagen?”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier