“Minder afgelaste trainingen”

© Stefaan Beel
Peter Soete

KSV Roeselare heeft ook hun eerste kunstgrasveld in gebruik genomen. CEO Johan Plancke zegt dat de voetbalclub al langer vragende partij was om hun voetballers te laten trainen en wedstrijden te laten spelen op dergelijk veld. Volgens Johan Plancke zijn er voor de club enkel voordelen.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

“Wij zijn inderdaad al heel lang vragende partij om een kunstgrasveld te hebben”, steekt Johan Plancke, CEO van KSV Roeselare, van wal. “Maar financieel is dat een serieuze investering en KSV Roeselare kon dat zeker niet alleen betalen. Nu hebben we met de steun van de stad en sponsors een kunstgrasveld aangelegd en dat is echt wel een meerwaarde voor de club en de voetballers.”

“Onze jeugdtrainers zijn zeer tevreden want er zullen minder afgelaste trainingen zijn. Vroeger kon er na een lange periode van regenweer of bij hevige buien helemaal niet geoefend worden op sommige jeugdterreinen maar nu is dat verleden tijd. En een kunstgrasveld is perfect om te oefenen op techniek. Het kunstgras is altijd in optimale conditie, kent een perfecte afwatering en technische voetbaloefeningen kunnen altijd in dezelfde omstandigheden plaatsvinden. Bovendien zullen er nu ook minder afgelaste wedstrijden zijn dankzij dat kunstgrasveld.”

Schadelijke stoffen

“Een kunstgrasveld kan altijd gebruikt worden en als het goed verzorgd wordt, heeft het een lange levenskwaliteit. Ik herinner mij de kritiek dat de allereerste kunstgrasvelden soms voor brandwonden zorgden na slidings maar er is toch een grote evolutie geweest.”

“Een kunstgrasveld is echt perfect om veel te oefenen op techniek”

“Er is inderdaad een discussie over het al dan niet schadelijk karakter van de kunsstofbolletjes die in die kunstgrasvelden steken. Ik geloof dat Groen daar zelfs een vraag over heeft gesteld op de Roeselaarse gemeenteraad. Wetenschappelijk bewijs dat kunstgrasvelden schadelijke stoffen bevat die misschien het risico op kanker verhogen, is er volgens mij niet.”

“Een hybride-voetbalveld dat bestaat uit gras en kunstgras, is natuurlijk het neusje van de zalm maar dat is voor ons voorlopig te duur. Wij hebben nu een 100 procent kunstgrasveld en we zijn daar al ontzettend blij mee.”

Makkelijk onderhoud

Brecht Descheemaker (30) is de terreinverzorger van KSV Roeselare en hij voert die job al tien jaar uit. “Bij mijn vorige firma heb ik ooit één keer geholpen bij de aanleg van een kunstgrasveld, meer niet. Nu heb ik van de firma die het veld heeft aangelegd een opleiding gekregen hoe ik het kunstgrasveld in optimale conditie moet houden.”

“Ons grasveld bestaat uit een ondergrond van gebroken beton en lavasteen met daarop de voetbalmat die bestaat uit kunstgras, zand en kunststofbolletjes. Ik borstel en sleep de mat één keer per week over dat veld met mijn machine en vul het veld aan met kunststofbolletjes. Dit veld is zeer onderhoudsvriendelijk maar niet onderhoudsvrij. En een goed onderhouden kunstgrasveld moet toch een levensduur hebben van minimum tien jaar.”

“Niet het enige veld in de stad”

De Roeselaarse schepen van Sport José Debels is tevreden dat de stad mee inzet op kunstgrasvelden. “KSV Roeselare heeft inderdaad al een hele tijd geleden de vraag gesteld of de stad financieel kan bijdragen bij het aanleggen van een kunstgrasveld. Nu zijn er al drie kunstgrasvelden op het grondgebied van de stad. Naast KSV Roeselare is er ook een voetbalveld in kunstgras op Dosko Beveren en een hockeyveld in kunstgras op Onze Kinderen. Wij hebben als stadsbestuur gekozen om op iedere sportsite van de stad mee te investeren in een kunstgrasveld en in die optiek staat er in de meerjarenplanning nog een kunstgrasveld ingeschreven op de Sportparksite in Rumbeke.”

“In de beheersovereenkomst met de stad staat ook dat deze velden kunnen gebruikt worden door scholen of andere clubs. Bij KSV Roeselare gebeurt dat al want MSKA gebruikt dat terrein voor hun opleiding Voetbal.”